Vitiligo hastalarında anksiyete ve depresyon düzeyinin incelenmesi ve nöropeptid Y ve beyin derive nörotrofik faktör ile ilişkisi
Investigation of anxiety and depression levels in Vitiligo patients and relationship with neuropeptide Y and brain derived neurotrophic factor
- Tez No: 932117
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE HATUN ERKAYMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Vitiligo, depresyon, anksiyete, nöropeptid Y, beyin derive nörotrofik faktör, vitiligo, depression, anxiety, neuropeptide Y, brain derived neurotrophic factor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: Vitiligo, deri hücrelerinde melanin üretiminden sorumlu melanositlerin kaybına bağlı olarak ortaya çıkan kronik bir depigmentasyon hastalığıdır. Hastalığın gelişiminde genetik yatkınlık, otoimmün süreçler ve nöral mekanizmalar gibi çeşitli etkenler rol oynamaktadır. Beyin ve deri arasındaki karmaşık nöroimmün etkileşimler göz önünde bulundurularak, depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozuklukların vitiligo patogenezine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Amaç: Bu çalışmada, vitiligo ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkinin serum nöropeptid Y ve beyin derive nörotrofik faktör üzerinden incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine başvuran 90 vitiligo hastası ve 90 kontrol dahil edildi. Vitiligo hastalarının hastalık aktivite ve şiddet skorları VASI ve VIDA skorları ile belirlendi. Tüm katılımcılara depresyon, anksiyete ve duygu düzenleme güçlüğüne yönelik Beck depresyon ölçeği, Beck anksiyete ölçeği ve duygu düzenleme güçlükleri ölçekleri uygulandı. Sabah aç karnına alınan venöz kan örneklerinde ELISA yöntemi ile serum nöropeptid Y ve beyin derive nörotrofik faktör düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Vitiligo hastalarında kontrol grubuna göre serum NPY düzeyi daha yüksek serum BDNF düzeyi daha düşüktü. Vitiligo hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla serum BDNF düzeyi daha düşüktü. Vitiligoda orta ve şiddetli depresyon ve anksiyete oranı kontrollere göre daha yüksekti. Vitiligo hastalarında depresyon ve anksiyete şiddeti arttıkça serum NPY düzeyinin yükseldiği serum BDNF'nin ise düştüğü görüldü. Sonuç: Bu bulgular, vitiligo ile depresyon, anksiyete ve NPY arasında bir ilişki olduğunu kuvvetle düşündürmüştür. NPY'nin hem vitiligonun hem de depresyonun etiyopatogenezindeki rolünü ve vitiligo ile depresyon arasındaki nedensellik ilişkisini anlamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Vitiligo is a chronic depigmentation disease caused by the loss of melanocytes responsible for melanin production in skin cells. Various factors, such as genetic predisposition, autoimmune processes, and neural mechanisms, play a role in the development of the disease. Considering the complex neuroimmune interactions between the brain and skin, psychiatric disorders such as depression and anxiety are thought to contribute to the pathogenesis of vitiligo. Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between vitiligo and depression and anxiety through serum neuropeptide Y and brain-derived neurotrophic factor. Method: The study included 90 vitiligo patients and 90 controls admitted to the Atatürk University Research Hospital Dermatology and Venereology outpatient clinic. Disease activity and severity scores of vitiligo patients were determined by VASI and VIDA scores. Beck depression scale, Beck anxiety scale, and difficulties in emotion regulation scales for depression, anxiety, and difficulties in emotion regulation were administered to all participants. Serum neuropeptide Y and brain-derived neurotrophic factor levels were measured by ELISA in venous blood samples taken in the morning after eight hours of fasting. Results: Serum NPY level was higher and serum BDNF level was lower in vitiligo patients compared to the control group. Serum BDNF level was lower in vitiligo patients compared to healthy controls. The rate of moderate and severe depression and anxiety in vitiligo was higher than in controls. As the severity of depression and anxiety increased in vitiligo patients, serum NPY levels increased and serum BDNF levels decreased. Conclusion: These findings strongly suggest an association between vitiligo and depression, anxiety, and NPY. Further studies are needed to understand the role of NPY in the etiopathogenesis of both vitiligo and depression and the causal relationship between vitiligo and depression.