Amerika Birleşik Devletleri (ABD) basınında Doğu Türkistan
East Turkestan in the press of the United States of America (USA)
  1. Tez No: 932129
  2. Yazar: ALPER VOLKAN ERTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE YÜKSELEN PELER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Türkistan'da soykırım ve asimilasyon, Doğu Türkistan'da zorla çalıştırma, Doğu Türkistan'daki toplama kampları, Uygur Türklerinin Çin'den kaçma arayışları, Akademisyen İlham Tohti'nin müebbet hapis cezasına çarptırılması, Genocide and assimilation in East Turkestan, forced labor in East Turkestan, internment camps in East Turkestan, attempts by Uyghur Turks to flee from China, the life sentence of academic Ilham Tohti
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 639
Özet
Günümüzde Doğu Türkistan ve orada yaşayan Müslüman Türkler, ÇHC'nin baskısı altında varlığını sürdürmeye çalışmaktadır. Çin, Doğu Türkistan'da sistematik bir baskı politikası yürütmektedir. 2009 Urumçi İsyanı sonrasında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'i“soykırım”yapmakla suçlamıştır. Aynı şekilde ABD de Çin'in Doğu Türkistan'daki politikalarını“soykırım”olarak nitelendirmiştir. Urumçi İsyanı'ndan sonra Çin'in baskı politikaları şiddetlenerek devam etmiştir. Bu çalışmada, Urumçi İsyanı'nın başlamış olduğu 2009 yılından 2024 yılına kadar olan Doğu Türkistan haberleri The Wall Street Journal ve The New York Times gazeteleri üzerinden analiz edilmiştir. Haberlerin analizinde, söylem analizi yöntemi ana unsur olarak kullanılmış, retorik analizi ve yorumsamacı yaklaşımdan da faydalanılmıştır. Çalışmada, ABD basınının Doğu Türkistan meselesini ne şekilde ele aldığı ve bu sorun ile ilgili hangi müşahhas adımları attığı irdelenmiştir. Her iki gazete de Doğu Türkistan meselesine kesif şekilde yer vermiş, baskı ve şiddet arttıkça haber sayılarında artış yaşandığı tespit edilmiştir. Haberlerde Çin'in politikaları sert bir şekilde tenkit edilmiştir. ABD ise Doğu Türkistan'la ilgili müşahhas adımlar atmış, Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası ile ithalatı kısıtlamış ve Magnitsky Yasası kapsamında Çinli yetkililere yaptırımlar uygulamıştır. Doğu Türkistan'da zorla çalıştırma ile üretilen pamuk, domates ve güneş panelleri gibi ürünlere ithalat yasağı getirmiştir. Çin'in politikalarını“soykırım”olarak tanımlayan ABD, Doğu Türkistan meselesinde öncü bir rol oynamıştır. Ancak bu adımların asıl motivasyonunun insan hakları mı yoksa siyasi çıkarlar mı olduğu konusunda şüpheler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, East Turkestan and the Muslim Turks living there are struggling to survive under the pressure of the People's Republic of China (PRC). China is implementing a systematic oppression policy in East Turkestan. After the 2009 Urumqi Uprising, the then Prime Minister of the Republic of Turkey, Recep Tayyip Erdoğan, accused China of committing“genocide.”Similarly, the United States also described China's policies in East Turkestan as“genocide.”Following the Urumqi Uprising, China's repressive policies intensified. In this study, news about East Turkestan from 2009, when the Urumqi Uprising began, to 2024 has been analyzed through The Wall Street Journal and The New York Times. In the analysis of the news, discourse analysis was used as the primary method, while rhetorical analysis and a hermeneutic approach were also utilized. The study examines how the U.S. media has addressed the East Turkestan issue and what concrete steps have been taken in response to this problem. Both newspapers have extensively covered the East Turkestan issue, and it has been observed that as oppression and violence increased, the number of news reports also rose. The news articles have strongly criticized China's policies. The U.S., on the other hand, has taken concrete steps regarding East Turkestan, restricting imports through the Uyghur Forced Labor Prevention Act and imposing sanctions on Chinese officials under the Magnitsky Act. It has also imposed import bans on products such as cotton, tomatoes, and solar panels produced through forced labor in East Turkestan. By defining China's policies as“genocide,”the U.S. has played a leading role in the East Turkestan issue. However, doubts have been raised about whether these actions are genuinely motivated by human rights or driven by political interests.