Türkistan'da Rusya idari yapılanması: Askeri-halk idaresi
Russian administrative structure in Turkestan: Military-civil administration
  1. Tez No: 932192
  2. Yazar: JEREN MATIYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkistan, Rusya İmparatorluğu, Askeri-Halk Yönetimi, Genel Vali, Askeri Vali, Turkestan, Russian Empire, Military-Civil Administration, Governor-General, Military Governor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Türkistan topraklarının hızlı bir şekilde Rusya'ya katılmasının nedeni, Rusya'nın hanlıklar üzerindeki askeri üstünlüğüydü. Ruslar, işgal ettiği topraklarda, biçim ve işlev olarak eski hanlık yönetimine yakın olan yönetim organları oluşturuyorlardı. Bunlar imparatorluğun devlet organları tarafından ve her şeyden önce, ilhakın başlıca girişimcilerinden biri olan ve daha sonra 1917'ye kadar burada idari politikaların yürütülmesinden ve uygulanmasından sorumlu olan Savaş Bakanlık tarafından dikkate alınmıştır. Savaş Bakanlık tarafından hazırlanıp II Aleksandr'ın fermanıyla onaylanan 6 Ağustos 1865 tarihli Türkistan Bölgesi Yönetimi Geçici Nizamnamesine göre, oblast , otdel (kanat) yöneticileri aracılığıyla Askeri Vali tarafından yönetiliyordu. Askeri Valiye, ekonomik-idari ve yargı-denetim yetkilerine sahip olan“yerli nüfusun yöneticileri”ve belediye başkanları bağlıydı. Bu görevlere hem askeri hem de sivil memurlar atanıyordu, ancak hepsi Savaş Bakanlık bünyesinde görev yapıyordu. Türkistan'ın kırsal kesimlerinde, alt düzeyde eski yerel (hanlık) yönetim yapısı korunuyordu. Yerli halkı yöneten Rus yetkililer, vergilerin doğru bir şekilde dağıtılmasını ve zamanında ödenmesini v.b. denetliyorlardı. Şehirlerde "yerli şehir yönetimi oluşturuluyordu. Oblastın Askeri Valisi, yönetimin en yüksek kademesi olarak, seçilmiş idareyi ve hakimleri (kadılar ve beyler) onaylama ve görevden alma yetkisine sahipti. Yalnızca onun onayıyla bölgede görev yapan Rus memurlarının ve subaylarının atanmasına, yer değiştirilmesine ve görevden alınmasına izin veriliyordu. Askeri-idari düzen, imparatorluğun en önemli stratejik çıkarlarının yoğunlaştığı her yerde korunuyordu. Sivil ve idari otoritenin bölünmez olduğu bu yönetim modeli, Türkistan'da 1917 yılına kadar devam etti. Bu tezde, Türkistan'da Askeri-halk yönetiminin yapısı, işleyişi detaylı bir şekilde ana kaynaklar ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid annexation of Turkestan territories by Russia was due to Russia's military superiority over the khanates. In the occupied territories, the Russians established administrative bodies similar in form and function to the former khanate administrations. These were overseen by the state organs of the empire, primarily by the Ministry of War, which was one of the main actors in the annexation and was responsible for implementing administrative policies in the region until 1917. According to the Provisional Regulation on the Administration of the Turkestan Region, prepared by the Ministry of War and approved by Tsar Alexander II on August 6, 1865, the oblast was governed by a Military Governor through otdel (district) administrators. The Military Governor was assisted by“native population administrators”and mayors, who had economic-administrative and judicial-supervisory powers. Both military and civilian officials were appointed to these positions, but all operated under the Ministry of War. In the rural areas of Turkestan, the lower-level local (khanate) administrative structure was preserved. Russian officials overseeing the local population monitored the proper distribution and timely payment of taxes. In cities, a“native city administration”was established. The oblast's Military Governor, as the highest authority, had the power to approve and dismiss elected administrators and judges (qadis and beys). Only with his approval could the appointment, transfer, or dismissal of Russian officials and officers serving in the region be carried out. The military-administrative system was maintained wherever the empire's key strategic interests were concentrated. This governance model, in which civil and administrative authority were inseparable, persisted in Turkestan until 1917. This thesis examines the structure and functioning of the military-civil administration in Turkestan in detail, based on primary sources.