MICE (Kongre) destinasyon yönetişimi
MICE (Congress) destination governance
- Tez No: 932193
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜREL ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: MICE Turizmi, Covid 19 Salgını, MICE Destinasyon Yönetişimi, İdeal MICE Turizmi Destinasyon Özellikleri, İdeal Destinasyon Yönetim Örgütü Özellikleri, MICE Tourism, COVID-19 Pandemic, MICE Destination Governance, Ideal MICE Tourism Destination Characteristics, Ideal DMO Characteristics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
MICE (Toplantılar, Teşvik Gezileri, Kongreler ve Sergiler) turizmi, ekonomik etkileri nedeniyle seyahat endüstrisinin en hızla büyüyen segmentlerinden biridir. Küresel MICE turizminde, etkinlikler için doğru destinasyonu seçmek, etkinliğin başarısında önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca MICE destinasyonlarının yönetişim bakış açısıyla yönetilmesi için etkin bir destinasyon yönetim örgütü, paydaş katılımıyla stratejik politikalar belirlemeli ve destinasyonun koordinasyonunu sağlamalıdır. Araştırmanın amacı, MICE paydaşları bakış açısıyla ideal MICE turizmi destinasyon özelliklerinin belirlenmesi, Covid 19 pandemisinin MICE turizmine etkilerinin ve pandemi sonrası MICE turizminde yaşanan dönüşümlerin belirlenmesi ve MICE turizmi destinasyonlarının yönetişim yapısı, fonksiyonları ve finansmanının belirlenmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, MICE turizmi profesyonelleri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) üyeleri ile destinasyon yönetimi, pazarlaması ve MICE organizasyonları alanlarında faaliyet gösteren sektör paydaşları içerisinden, MICE endüstrisinden uzmanlaşmış ve bu alanda profesyonel etkinliklere katılan, uluslararası pazarın ihtiyaçlarına hitap eden ve İstanbul'da en az bir etkinlik düzenmiş profesyonellerden oluşmaktadır. İlgili örnekleme ulaşabilmek amacıyla amaçlı örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Nitel araştırma kapsamında verileri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. 30 MICE uzmanıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden bir yıl sonra bulguların geçerliliğini artırmak ve Covid 19 pandemisi sonrası destinasyon özelliklerinde yaşanan dönüşümleri tespit etmek için 7 MICE profesyoneli ile odak grup toplantısı düzenlenmiştir. Elde edilen veriler deşifre edilerek MAXQDA 2020 paket programı aracılığıyla tematik içerik analizine tabi tutulmuştur Gerçekleştirilen tematik içerik analizi sonucunda, ideal MICE turizmi destinasyon özellikleri, Covid 19'un MICE turizmine etkileri ve MICE destinasyon yönetişimi olmak üzere üç ana kategori belirlenmiştir. Elde edilen üç ana kategori altında alt kategoriler, tema ve alt kodlar elde edilmiştir. MICE Destinasyon yönetişimi araştırma bulguları değerli bilgiler sunmaktadır. MICE destinasyonlarını yönetişim bakış açısıyla yönetecek olan destinasyon yönetim örgütüyle ilgili sınıflandırılan sekiz kapsayıcı tema, ideal DMO'nun (Destinasyon Yönetim Örgütü) özellikleri, DMO'nun yönetimi, DMO'nun üyeleri, DMO'nun yönetim fonksiyonları, DMO'nun pazarlama faaliyetleri, DMO'nun finansmanı, DMO'nun kriz yönetimi ve DMO'nun insan kaynakları olarak belirlenmiştir. MICE destinasyon yönetişimi mevcut literatüre katkı sağlamaktadır. Ayrıca, araştırma sonuçları MICE paydaşlarına, kongre organizatörlerine ve kanun yapıcılara rehberlik etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
MICE (Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions) tourism is one of the fastest-growing segments of the travel industry due to its significant economic impact. In the global MICE tourism sector, selecting the right destination for events plays a crucial role in determining the success of the event. Moreover, from a governance perspective, an effective destination management organization (DMO) is required to establish strategic policies through stakeholder engagement and ensure coordination within the destination. The aim of this study is to identify the ideal characteristics of MICE tourism destinations from the perspective of MICE stakeholders, to examine the impacts of the COVID-19 pandemic on MICE tourism, and to explore the transformations that have occurred in the post-pandemic period. Additionally, the research seeks to determine the governance structures, functions, and financing models of MICE tourism destinations. In this context, professionals working in the MICE tourism sector constitute the study population. The sample consists of professionals affiliated with the Istanbul Convention and Visitors Bureau (ICVB), as well as stakeholders operating in the fields of destination management, marketing, and MICE event organization. These individuals are selected based on their specialization in the MICE industry, participation in professional activities in this field, ability to meet the needs of the international market, and experience in organizing at least one event in Istanbul. A purposive sampling method was employed to reach this specific group. Within the scope of this qualitative research, data were collected through semi-structured interviews. One year after conducting semi-structured interviews with 30 MICE experts, a focus group discussion was held with 7 MICE professionals to enhance the validity of the findings and to identify post-pandemic changes in destination characteristics. The collected data were transcribed and subjected to thematic content analysis using the MAXQDA 2020 software. As a result of the thematic content analysis conducted, three main categories were identified: ideal MICE tourism destination characteristics, the impact of COVID-19 on MICE tourism, and MICE destination governance. Within these three main categories, subcategories, themes, and subcodes were derived. The research findings related to MICE destination governance offer valuable insights. Eight overarching themes were classified concerning the destination management organization (DMO), which is expected to govern MICE destinations from a governance perspective. These themes include: the characteristics of an ideal DMO, DMO governance, DMO membership, DMO management functions, DMO marketing activities, DMO financing, DMO crisis management, and DMO human resources. The findings on MICE destination governance contribute to the existing literature. Moreover, the results are expected to provide guidance to MICE stakeholders, conference organizers and policymakers.