Pediatrik ayak bileği Manyetik rezonans görüntülemesinde kırmızı kemik iliği değişikliklerinin ölçümü
Measurement of red bone marrow changes in pediatric ankle Magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 932266
  2. Yazar: BARIŞ İRGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM FATİHOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik İliği MRG, Kemik İliği Konversiyonu, Rekonversiyon, Kırmızı Kemik İliği değişiklikleri, Ayak Bileği MRG, Bone Marrow MRI, Bone Marrow Conversion, Reconversion, Red Bone Marrow changes, Ankle MRI
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç Pediatrik yaş grubunda ayak bileğine yönelik yapılan Manyetik rezonans görüntülemesinde (MRG) T2 ağırlıklı görüntülerde (T2A) yüksek sinyaller sıklıkla izlenmektedir. Bu yüksek sinyallerin başlıca ayırıcı tanıları arasında kemik iliği ödemleri, travma, enflamasyon, enfeksiyon, neoplastik sebepler, artrit, metabolik sebepler, iyatrojenik, biyomekanik ve gelişimsel nedenler yer almaktadır. Pediatrik ayak bileği MRG'sinde T2A fokal sinyal artışları aynı zamanda fizyolojik bir bulgu olan kırmızı kemik iliği değişikliklerine de işaret edebilmektedir. Bu çalışmadaki temel amaç, pediatrik ayak bileği MRG tetkiklerindeki T2A yüksek sinyallerin, patolojiye işaret eden ayırıcı tanıların yanı sıra kırmızı kemik iliği değişikliklerine de ait olabileceğinin anlaşılması ve bunların hangi kemiklerde, ne sıklıkta izlendiğinin, yaşla, cinsiyetle nasıl dağılım gösterdiğinin anlaşılmasıdır. Böylelikle kırmızı kemik iliği değişikliklerinin ve kemik iliği dönüşümünün normal paternleri anlaşılabilir olacak ve pediatrik ayak bileği MRG'sinde izlenen sinyal değişikliklerinin diğer ayırıcı tanılardan ayırt edilebilmesi daha mümkün olabilecektir. Gereç ve Yöntem Çalışmamız Ekim 2020 ile Ekim 2024 tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniğinde, 1,5 Tesla MRG cihazında ayak bileği görüntülemesi yapılmış 18 yaş ve altı çocuk hastalarda retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Osteomiyelit, travma, primer tümör ve metastatik lezyon, metabolik ve gelişimsel anomali, tedaviye bağlı değişikliklerle uyumlu anamnezi veya bulguları olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Belirtilen esaslara göre toplam 196 hasta çalışma kapsamında incelenmiş ve 47 hasta çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışma popülasyonu 149 hastadan oluşmaktadır. Çalışmaya dahil hastaların ayak bileği MRG tetkiklerinde, kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu T2A sinyal artışları izlenip izlenmediği, eğer bu sinyaller izleniyorsa bunların hangi kemiklerde mevcut olduğu, görüntülemenin hangi ayaktan yapıldığı, hastaların yaş ve cinsiyetleri kaydedilmiştir. Bulgular Araştırmaya dahil edilen 149 hastanın 125'inde (%83.9) kemik yapıların en az birinde kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odak veya odaklar izlendi. Tüm hastaların %81.2'sinde talusta, %57.7'sinde kalkaneusta, %47'sinde navikulada, %32.2'sinde küboid kemikte, %38.9'unda medial kuneiformda, %30.9'unda orta kuneiformda, %19.5'inde lateral kuneiformda, %18.1'inde metatars bazisinde, %18.8'inde tibiada, %12.8'inde fibulada kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odaklar saptandı. İlerleyen yaşla birlikte odak izlenme sıklığı daha düşüktü. Ayak kemiklerinde yapılan anatomik gruplamalarda, arka ayakta ve ayak medial planda kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odakların izlenme sıklığı daha yüksekti. Okul dönemindeki kızlarda erkeklere kıyasla tibia, fibula, metatars bazisi bölgesindeki kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odakların sıklığı daha yüksek iken, diğer bölgelerdeki kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odakların sıklığı erkeklerde daha yüksekti. Adölesan grubunda ise, erkeklerde kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odakların izlenme sıklığı kızlara kıyasla tüm kemiklerde daha yüksekti. Sonuç Kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odakların izlenme sıklığı, ilerleyen yaşla birlikte azalmaktadır. Çalışmamızda, literatürde belirtilen kemik iliği konversiyonu paterni ile uyuşacak şekilde, kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odaklar distalden proksimale doğru artan bir sıklık sırası ile izlenmekte ve en sık arka ayak grubunda izlenmektedir. Ayrıca çalışmamızda literatüre katkı olarak, erkek ve kız cinsiyet gruplarında yapılan kıyaslamalar sonucunda erkeklerde kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odakların izlenme sıklığı daha fazla bulunmuştur. Literatüre diğer bir katkı da ayağın anatomik olarak lateral ve medial gruplara ayırıp incelenmesi sonucunda, medialde laterale kıyasla kırmızı kemik iliği değişiklikleri ile uyumlu odakların izlenme sıklığının daha fazla olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Aim Magnetic resonance imaging (MRI) examinations of the ankle in the pediatric age group frequently show high signals on T2-weighted images (T2A). Differential diagnoses of these high signals include bone marrow oedema, trauma, inflammation, infection, neoplastic causes, arthritis, metabolic causes, iatrogenic, biomechanical and developmental causes. T2A focal signal increases in pediatric ankle MRI may also indicate red bone marrow changes, which is a physiological finding. The main aim of this study is to understand that focal T2A hyperintensities in pediatric ankle MRI examinations may belong to red bone marrow changes as well as differential diagnoses indicating pathology, and to understand in which bones, how often they are observed, and how they are distributed with age and gender. In this way, the normal patterns of red bone marrow changes and bone marrow transformation will be understood and it will be possible to distinguish the signal changes observed in pediatric ankle MRI from other differential diagnoses. Materials and Methods Our study was performed retrospectively in pediatric patients aged 18 years and younger who underwent ankle imaging on 1.5 Tesla MRI device in the Radiology Clinic of Erzincan Binali Yıldırım University Mengücek Gazi Training and Research Hospital between October 2020 and October 2024. Patients with anamnesis or findings consistent with osteomyelitis, trauma, primary tumour and metastatic lesion, metabolic and developmental anomaly, treatment-related changes were excluded from the study. A total of 196 patients were analysed according to the specified principles and 47 patients were excluded from the study. The study population consisted of 149 patients. In the ankle MRI examinations of the patients included in the study, it was recorded whether T2A signal increases consistent with red bone marrow changes were observed, if these signals were observed, in which bones they were present, in which foot the imaging was performed, age and gender of the patients. Results Foci or foci in at least one of the bone structures consistent with red bone marrow changes were observed in 125 (83.9%) of 149 patients included in the study. Foci consistent with red bone marrow changes were detected in 81.2% of the patients in the talus, 57.7% in the calcaneus, 47% in the navicular, 32.2% in the cuboid bone, 38.9% in the medial cuneiform, 30.9% in the middle cuneiform, 19.5% in the lateral cuneiform, 18.1% in the metatarsal base, 18.8% in the tibia, and 12.8% in the fibula. The frequency of foci was lower with advancing age. In anatomical groupings of the foot bones, the frequency of foci compatible with red bone marrow changes was higher in the hindfoot and medial aspect of the foot. In school-age girls, the frequency of foci consistent with red bone marrow changes in the tibia, fibula and metatarsal base was higher than in boys, whereas the frequency of foci consistent with red bone marrow changes in other regions was higher in boys. In the adolescent group, the frequency of foci consistent with red bone marrow changes was higher in boys compared to girls in all bones. Conclusions The frequency of foci consistent with red bone marrow changes decreases with age. In our study, in agreement with the pattern of bone marrow conversion described in the literature, foci compatible with red bone marrow changes were observed in an increasing order of frequency from distal to proximal and were most frequently observed in the hindfoot group. In addition, as a contribution to the literature, as a result of the comparisons made in male and female gender groups in our study, the frequency of foci compatible with red bone marrow changes was found to be higher in the male gender group. Another contribution to the literature is that when the foot was anatomically divided into lateral and medial groups, the frequency of foci compatible with red bone marrow changes was higher in the medial group than in the lateral group.