Ortaokul öğrencilerinin fonksiyonel hareket skorlarının (FMS) incelenmesi
Examination of functional movement scores (FMS) of middle school students
- Tez No: 932268
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Fonksiyonel Hareket Tarama, Physical Education and Sports, Functional Movement Scanning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Fonksiyonel Hareket Tarama Testi (FMS) insan hareketinde temel oluşturan parametrelerin belirli koşullara göre puanlandığı bir test protokolüdür. Bu sistem duruş değerlendirmesi yapılarak, bireye özel hareket kalıplarının ve fonksiyonel hareket becerilerindeki eksikliklerin belirlenmesini sağlamaktadır. Bu protokolle bireyin hareket sistemindeki asimetrileri, gövde stabilizasyonu, eklem sisteminin hareket becerisi ve bazı motorik yetilerine bakılarak ortaokul çağındaki çocukların fiziksel aktivite esnasında maaruz kalabileceği yaralanmaları önlemede yararlı bir araç olarak görülmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin Fonksiyonel Hareket Tarama düzeylerini (FMS) belirlemek ve Fonksiyonel Hareket Tarama düzeylerini arttırmaya yönelik egzersiz modellerini geliştirmektir. Bu araştırma açıklayıcı durum çalışması olarak kurgulanmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Erzincan'ın Çayırlı ilçesinde merkez ortaokullarında öğrenim gören öğrenciler olmak üzere toplam 90 (30 kız, 60 erkek) öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada altı farklı istasyondan oluşan ve vücut mobilizasyonunu değerlendiren FMS Test protokolü kullanılmıştır. Elde edilen ölçümler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışmaya ait verilerin normallik dağılımını incelemek için Shapiro - Wilk testi kullanıldı. Bu süreçte verilerin normal dağılım gösterdikleri görüldü. Çalışmada test protokolüne ait verilerin tanımlayıcı istatistikleri yapıldı. Cinsiyet ve spor yapma değişkenlerine göre FMS test skorları arasındaki farklar“Independent Samples T-Test”ile incelendi. Elde edilen verilerin analizinde öncelikle Analiz sonucunda vücut mobilizasyonlarının düzeyleri norm değerleri ile karşılaştırılmış olup ortaokul çocuklarında zayıf Fonksiyonel Hareket Tarama düzeylerinin bulunduğu ve yaşamsal faaliyetlerinde olumsuz etkiler yarattığı sonucuna varılmıştır. Bu bulgular ortaokul çocuklarının fiziksel gelişimlerini izlemek için önemli bir rehber sağlamanın yanında beden eğitimi ve spor derslerinde detaylı egzersiz programlarına yer verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Functional Movement Screening Test (FMS) is a test protocol in which the basic parameters of human movement are scored according to certain conditions. This system allows the determination of individual-specific movement patterns and functional movement skill deficiencies by performing posture assessment. This protocol is considered as a useful tool in preventing injuries that middle school children may experience during physical activity by examining the asymmetries, trunk stabilization, joint system movement skills and some motor skills of the individual in the movement system. In this context, the aim of the research is to determine the Functional Movement Screening levels (FMS) of middle school students and to develop exercise models to increase the Functional Movement Screening levels. This research is designed as an explanatory case study. The sample group of the research consists of a total of 90 students (30 girls, 60 boys) studying in central middle schools in Çayırlı district of Erzincan. The FMS Test protocol, which consists of six different stations and evaluates body mobilization, was used in the research. The measurements obtained were analyzed with the SPSS program. Shapiro-Wilk test was used to examine the normality distribution of the data belonging to the study. In this process, it was seen that the data showed a normal distribution. Descriptive statistics of the data belonging to the test protocol were performed in the study. The differences between the FMS test scores according to the variables of gender and sports were examined with the“Independent Samples T-Test”. In the analysis of the obtained data, firstly, the levels of body mobilizations were compared with the norm values as a result of the analysis and it was concluded that there were weak Functional Movement Scan levels in middle school children and that it had negative effects on their vital activities. In addition to providing an important guide to monitor the physical development of middle school children, it is thought that detailed exercise programs should be included in physical education and sports lessons.