Geç başlangıçlı intrauterin fetal büyüme kısıtlılığıolan fetüslerde portal ven, hepatik ven ve pulmonerven dopplerinin doğum zamanının belirlenmesindekirolü
The role of portal vein, hepatic vein, and pulmonaryvein doppler in determining the timing of delivery infetuses with late-onset intrauterine growthrestriction
- Tez No: 932308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KANBAR AÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Geç Başlangıçlı İUGG, İntrauterin Gelişme Geriliği, Ultrason ve Doppler bulguları, Fetal Gelişim Kısıtlılığı, Late-Onset IUGR, Intrauterine Growth Restriction, Ultrasound and Doppler Findings, Fetal Growth Restriction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, geç başlangıçlı intrauterin gelişme geriliği olan gebeler ile fetal gelişme geriliği olmayan gebelerin doppler ölçümlerini karşılaştırmak ve doppler ölçümlerinin gebelik sonuçları ile ilişkisi ve doğum zamanın belirlenmesindeki rolü araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde prospektif vaka kontrollü çalışma olarak yapıldı. Araştırma vaka grubuna 18-45 yaş arasında, tekil gebelikler, Delphi kriterini karşılayan geç başlangıçlı İUGG olan gebeler, klinik ve ultrasonografik değerlendirme sonucu maternal ve fetal ek patalojik bulgu izlenmeyen (preeklampsi, kronik hipertansiyon, gestasyonel diyabet, fetal anomali, polihidroamnios, kolestas, maternal romotolojik hastalıklar) gebeler, 32 -37. gebelik haftasında fetal konjenital anomali izlenmeyen, dahil edilme kriterlerini karşılayan gebe kadınlar gönüllü onam formu alınarak dahil edildi. Benzer gebelik haftalarında ek maternal ve fetal komplikasyonu olmayan sağlıklı gebeler kontrol grubu olarak alındı. Çalışma kapsamında hasta yaşı, gravide / parite, eğitim düzeyi, çalışma durumu, tıbbı özgeçmiş/ek hastalık, geçirilen operasyonlar sorgulandı ve gebelik haftası, yenidoğan özellikleri ve ultrason ve doppler parametreleri: Fetal biometrik ölçüler (BPD,HC,AC,FL) ve tahmini fetal ağırlık (EFW), CPR (serebroplasental oran), portal ven doppler (PV), umblikal arter doppler (UmA), orta serbral arter doppler (MCA ), duktus venosus doppler (DV), distal ve proksimal hepatik ven doppler (HV), uterin arter doppler (UtA), pulmoner ven doppler (PV) değerleri kaydedildi. Bulgular: Hasta grubu ve sağlıklı gebelerin yaş(yıl), gravide, parite, ek hastalıkları, sigara kullanımı, çalışma ve eğitim durumları tek tek değerlendirilmiştir. Hasta grubundaki bireylerin ortalama yaşı 24,9 ± 0,8, kontrol grubundaki bireylerin ortalama yaşı ise 29,8 ± 1,3 olarak tespit edilmiştir. Gruplar arasında yaş açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p = 0,002). Ayrıca gruplar arasında gravide (p = 0,02) ve parite (p = 0,02) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Diğer bulgularda(ek hastalık, sigara kullanım öyküsü, çalışma ve eğitim durumu) istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Gruplar arası yenidoğanların özelliklerinden doğum haftası, doğum kilosu, doğum şekli(c/s veya nsd), cinsiyet, yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı ( NİCU veya anne yanı ), APGAR 1 ve APGAR 5 skorları karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Doğum haftası, doğum kilosu, NİCU ihtiyacı ve apgar 5. Değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı. Doğum şekli( NSD veya C/S) ve yenidoğan cinsiyeti arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmadı. İntrauterin gelişme geriliği olan grupta değerlendirilen doppler parametrelerinde kontrol grubuyla Doppler bulguları (UmA, MCA, DV, UtA, CPR, Portal ven, Hepatik ven, Pulmoner ven) istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda, GB-IUGG tanılı gebeler ile sağlıklı gebeler arasında anne ve yenidoğan parametreleri istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken, fetal Doppler bulguları açısından ise anlamlı bir fark belirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to compare the Doppler measurements of pregnant women with late-onset intrauterine growth restriction (IUGR) and those without fetal growth restriction, as well as to investigate the relationship between Doppler measurements and pregnancy outcomes and their role in determining the timing of delivery. Materials and Methods: This prospective case-control study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences, Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital. The case group included pregnant women aged 18–45 years with singleton pregnancies diagnosed with late-onset IUGR based on the Delphi criteria, with no additional maternal or fetal pathological findings (such as preeclampsia, chronic hypertension, gestational diabetes, fetal anomaly, polyhydramnios, cholestasis, or maternal rheumatologic diseases) detected through clinical and ultrasonographic evaluation. Eligible pregnant women between 32 and 37 weeks of gestation without fetal congenital anomalies were included after obtaining informed consent. Healthy pregnant women with similar gestational ages and no maternal or fetal complications were enrolled as the control group. Data collected included maternal age, gravidity/parity, education level, employment status, medical history/comorbidities, previous surgeries, gestational age, neonatal characteristics, ultrasound, and Doppler parameters: biparietal diameter (BPD), head circumference (HC), abdominal circumference (AC), femur length (FL), AC/estimated fetal weight (AC/EFW) ratio, cerebroplacental ratio (CPR), portal vein Doppler, umbilical artery Doppler, middle cerebral artery (MCA) Doppler, ductus venosus (DV), distal and proximal hepatic vein Doppler, uterine artery Doppler, and pulmonary vein Doppler measurements.Results: Maternal characteristics such as age, gravidity, parity, comorbidities, smoking status, employment, and education level were individually assessed for both groups. The mean age was 24.9 ± 0.8 years in the case group and 29.8 ± 1.3 years in the control group, with a statistically significant difference between the groups (p = 0.002). Additionally, significant differences were found in gravidity (p = 0.02) and parity (p = 0.02) between the groups. However, no statistically significant differences were observed in other maternal characteristics ix (comorbidities, smoking history, employment, and education status). Neonatal characteristics, including gestational age at birth, birth weight, mode of delivery (cesarean section [C/S] or normal spontaneous delivery [NSD]), gender, need for neonatal intensive care unit (NICU) admission, and APGAR scores at 1 and 5 minutes, were compared between the groups. Statistically significant differences were found in gestational age at birth, birth weight, NICU admission, and APGAR-5 scores. However, no significant differences were observed in mode of delivery or neonatal gender. Biometric ultrasound parameters (BPD, HC, AC, FL, EFW, and AC/EFW) and Doppler findings (UA, MCA, DV, UtA, CPR, portal vein, hepatic vein, and pulmonary vein) were also compared. In the case group, thigh fat area (TFA), AC, and AC/EFW measurements were significantly lower than in the control group. However, no statistically significant differences were observed in Doppler findings, including hepatic vein, portal vein, and pulmonary vein measurements. Conclusion: Our study found that while maternal and neonatal parameters and ultrasound measurements showed statistically significant differences between pregnancies with GB-IUGR and healthy pregnancies, no significant differences were observed in Doppler findings.