Şiddete maruz kalan kadınlar: Televizyon içeriklerinin etkisine yönelik fenomenolojik bir araştırma
Women exposed to violence: A phenomenological research on the effect of television content
  1. Tez No: 932307
  2. Yazar: GÜL DÖKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Şiddet, Şiddet Deneyimi, Televizyon, Şiddet İçeren Yayınlar, Women, Violence, Experience of Violence, Television, Violent Broadcasts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışma televizyonda yayınlanan şiddet içerikli yayınların, kadınların deneyimledikleri şiddete etkisini tespit etmek, şiddet deneyiminin ne anlama geldiğini keşfetmek, söz konusu deneyimin özünü anlamaya çalışmak amacıyla fenomenolojik bir yaklaşımla oluşturulmuştur. Bu amaç doğrultusunda çalışmayı en iyi şekilde temsil eden fenomenolojik araştırma yöntemi kullanılmış olup, şiddete maruz kalan yedi kadınla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Elde edilen bulgular MAXQDA programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda şiddet mağduru kadınların tümünün fiziksel ve psikolojik şiddeti tanımlayabildikleri ancak; ekonomik şiddeti tanımlayamadıkları ve cinsel şiddet hakkında konuşmak istemedikleri görülmüştür. Katılımcılar televizyonda gösterilen kadına yönelik şiddet içerikli yayınların yaşadıkları şiddeti tetiklemesine, normalleştirmesine ve doğrudan sebep olmasına yönelik deneyimlerini aktarırken; bu yayınların erkek üzerinde asabilik, kıskançlık, aşağılama gibi olumsuz davranışlar oluşturduğunu bildirmişlerdir. Söz konusu yayınlar kadınların çoğunda yaşadıklarını gizlemesine neden olurken; sadece birkaçı ailesine ya da bir başkasına bildirme eyleminde bulunmuştur. Katılımcılar bu tür yayınların kadın psikolojisi üzerinde; kendini yalnız ve yetersiz hissetme, çevreden soyutlama, suçu kendinde arama, aileye yönelme ya da aileden kaçma, geçmişi hatırlama, korku, sosyalleşememe gibi etkiler yarattığı görüşündedir. Ayrıca kadınların tümü kadına yönelik şiddet içeren yayınların kadın erkek düşmanlığı yaratığını ve şiddet konusunda erkeğe cesaret verdiğini dile getirmişlerdir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, kadına yönelik şiddeti anlama ve bu şiddetten kadını korumak adına fenomenolojik yaklaşım ile değerlendirilmiş olup, literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was designed with a phenomenological approach in order to determine the effects of violent broadcasts broadcast on television on the violence experienced by women, to discover the meaning of the experience of violence and to try to understand the essence of the experience in question. For this purpose, the phenomenological research method, which best represents the study, was used and in-depth interviews were conducted with seven women who were exposed to violence. The findings were analyzed using the MAXQDA program. As a result of the research, it was seen that all of the women victims of violence could define physical and psychological violence; however, they could not define economic violence and they did not want to talk about sexual violence. While the participants conveyed their experiences that violent broadcasts against women shown on television triggered, normalized and directly caused the violence they experienced, they reported that these broadcasts created negative behaviors such as irritability, jealousy and humiliation in men. While these broadcasts caused most women to hide what they experienced, only a few took the action to inform their families or someone else. The participants stated that such broadcasts had the following effects on women's psychology; They think that it creates effects such as feeling lonely and inadequate, isolating oneself from the environment, looking for the blame, turning to the family or running away from the family, remembering the past, fear, and not being able to socialize. In addition, all of the women stated that publications containing violence against women create hostility towards women and men and encourage men to be violent. The findings obtained within the scope of the research were evaluated with a phenomenological approach in order to understand violence against women and to protect women from this violence, and will contribute to the literature.