Geleneksel tedavide böbrek taşı düşürücü olarak kullanılan Rubus sanctus Schreb. türünden anti-ürolitiatik etkili bileşiklerin izolasyonu
Isolation of anti-urolithiatic compounds from Rubus sanctus Schreb. used as kidney stone reducers in traditional treatment
  1. Tez No: 932317
  2. Yazar: DENİZ OYLUMLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞEN, DOÇ. DR. HÜSEYİN SERVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-ürolitiatik aktivite, Antioksidan aktivite, Biyoaktivite yönlendirmeli izolasyon, Böbrek taşı hastalığı, Rubus sanctus, Anti-urolithiatic activity, Antioxidant activity, Bioactivity-guided isolation, Kidney stone disease, Rubus sanctus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, geleneksel halk tıbbında taş düşürücü etkisi rapor edilen Rubus sanctus Schreb. türünün kök kısımlarından elde edilen etanol ekstresi (RSKE) ve etanol ekstresinin hekzan (RSKH), kloroform (RSKK), etil asetat (RSKEA) ve su (RSKS) fraksiyonlarının anti-ürolitiatik ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi ve fitokimyasal analizinin yapılarak etkili bileşiklerinin ortaya çıkarılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bitkinin köklerinden ekstre ve fraksiyonlar sırasıyla maserasyon ve sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemiyle hazırlanmıştır. Anti-ürolitiatik ve antioksidan aktivite sırasıyla kalsiyum okzalat inhibisyon ve DPPH-ABTS radikal inhibisyon metotlarıyla araştırılmıştır. Folin-Ciocalteau, AlCI3 ve vanilin-perklorik asit metotları örneklerin sırasıyla toplam fenolik, flavonoit ve triterpen miktarlarını hesaplamak için kullanılmıştır. Aktif örneklerin fitokimyasal içeriği GC-MS/MS ile araştırılmıştır. Aktif bulunan kloroform fraksiyonu üzerinde biyoaktivite yönlendirmeli izolasyon işlemi kromatografik yöntemler kullanılarak yapılmış ve izole edilen bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemlerle belirlenmiştir. Bulgular: RSKK (9,94 μg/mL İK50 değeri), standart Cystone® (59,07 μg/mL İK50 değeri) ile karşılaştırıldığında güçlü bir anti-ürolitiatik aktivite sergilemiştir. RSKE (İK50:14,72 ve 7,49 μg/mL) ile onun su fraksiyonu RSKS (İK50:14,19 ve 7,68 μg/mL) düşük İK50 değerleri ile sırasıyla DPPH ve ABTS radikallerine karşı güçlü bir antioksidan aktivite göstermiştir. Toplam fenolik, flavonoit ve triterpen bileşik miktarları en yüksek seviyede RSKS'de belirlenmiştir. Anti-ürolitiatik aktivite çalışmasında en aktif çıkan kloroform fraksiyonunun (RSKK) etil oleat, dehidroabietik asit, abietik asit ve hekzadekanoik asit etil ester bileşiklerini, ikinci en aktif çıkan hekzan fraksiyonunun (RSKH) ise dehidroabietik asit, abietik asit, izopimarik asit ve etil oleat bileşiklerini majör bileşikler olarak taşıdığı açığa çıkarılmıştır. RSKK üzerinde gerçekleştirilen anti-ürolitiatik aktivite yönlendirmeli izolasyon neticesinde İTK'da tek bant olarak elde edilen izolatın, diterpen bileşiklerce zengin bir karışım (izopimarik asit, abietik asit, pimarik asit, kaur-16-en-19-al ve dehidroabietik asit) olduğu ve bu izolatın da 4,09 μg/mL İK50 değeriyle önemli bir aktiviteye sahip olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Sonuçlar, RSKK'nın içerdiği diterpen yapısında bileşikler nedeniyle güçlü bir anti-ürolitiatik, RSKE ve RSKS ise önemli bir antioksidan aktivite sergilediğini göstermiştir. Elde edilen bulgular, bitkinin geleneksel halk tıbbında taş düşürücü olarak kullanımını doğrulamış olup bu bitkinin böbrek taşı hastalığının tedavisinde etkili bir doğal ajan olma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte bitkinin etkinliğini tam olarak ortaya konulabilmesi için in vivo çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the anti-urolithiatic and antioxidant activities of ethanol extract (RSKE) and its hexane (RSKH), chloroform (RSKK), ethyl acetate (RSKEA) and water (RSKS) fractions obtained from the root parts of Rubus sanctus Schreb. species, which has been reported to have a stone-reducing effect in traditional folk medicine, and to reveal their effective compounds by phytochemical analysis. Materials and Methods: Extracts and fractions from the roots of the plant were prepared by maceration and liquid-liquid extraction methods, respectively. Anti-urolithiatic and antioxidant activities were investigated by calcium oxalate inhibition and DPPH-ABTS radical inhibition methods, respectively. Folin-Ciocalteau, AlCl3 and vanillin-perchloric acid methods were used to calculate the total phenolic, flavonoid and triterpene amounts of the samples, respectively. Phytochemical content of active samples was investigated by GC-MS/MS. Bioactivity-guided isolation process was performed on the active chloroform fraction using chromatographic methods and the structures of the isolated compounds were determined by spectroscopic methods. Results: RSKK exhibited a strong anti-urolithiatic activity with IC50 value of 9.94 μg/mL compared to standard Cystone® (IC50 value of 59.07 μg/mL). RSKE (IC50: 14.72 and 7.49 μg/mL) and its water fraction (RSKS) (IC50: 14.19 and 7.68 μg/mL) showed strong antioxidant activity against DPPH and ABTS radicals, respectively, with low IC50 values. Total phenolic, flavonoid and triterpene amounts were determined at the highest level in RSKS. It was revealed that the chloroform fraction (RSKK) exhibiting the best anti-urolithiatic activity carried ethyl oleate, dehydroabietic acid, abietic acid and hexadecanoic acid ethyl ester, while the second most active hexane fraction (RSKH) carried dehydroabietic acid, abietic acid, isopimaric acid and ethyl oleate as major compounds. As a result of the anti-urolithiatic activity-guided isolation performed on RSKK, it was observed that the isolate obtained as a single band in TLC was a mixture rich in diterpene compounds (isopimaric acid, abietic acid, pimaric acid, kaur-16-en-19-al and dehydroabietic acid) and this isolate also had significant activity with an IC50 value of 4.09 μg/mL. Conclusion: The results showed that RSKK exhibited a strong anti-urolithiatic activity due to its diterpene compounds, while RSKE and RSKS showed significant antioxidant activity. The findings confirmed the use of the plant as a stone reducer in traditional folk medicine and show that this plant has the potential to be an effective natural agent in the treatment of kidney stone disease. However, in vivo studies are needed to fully demonstrate the effectiveness of the plant.