Pamukkale Üniversitesinde öğrenim gören Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin girişimcilik yönelimlerinin karşılaştırılması
Comparison of entrepreneurship orientations of Turkish and foreign students studying at Pamukkale University
  1. Tez No: 932324
  2. Yazar: FATMA KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik Yönelimi, Girişimcilik Eğilimi, Yabancı Öğrenci, Entrepreneurial Orientation, Entrepreneurial Tendency, Foreign Student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı Pamukkale Üniversitesinde öğrenim gören Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin girişimcilik yönelimlerini karşılaştırmaktır. Bu amaçla 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Pamukkale Üniversitesi'nde öğrenim gören 1598 Türk ve 439 Yabancı uyruklu olmak üzere toplam 2.037 öğrenciden veri toplanmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında nicel veri toplama araçlarından anket kullanılmıştır. Anket katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular, işe yönelik görüşlerine ilişkin sorular ve girişimcilik yönelimine ilişkin sorular olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Anket verilerinin analizi sonucunda girişimcilik yönelimi ana ölçeği ile risk alma – yenilikçilik – proaktiflik – yenilik ve hareket – iş kurmaya ilişkin zorluklar – kendi işini yapma konusunda negatif düşünceler ve aile desteği alt ölçeklerinde Türk öğrencilere kıyasla, yabancı uyruklu öğrenciler lehine anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra, Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin girişimcilik yönelimlerinin; cinsiyet, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne mesleği, baba mesleği, herhangi bir işte çalışıp çalışmama, öğrenci iken staj yapıp yapmama, iş kurma deneyimi, kendi işini kuran 1. derece yakını bulunup bulunmama ve kendine ait bir iş fikri olma durumlarına göre incelenmesi sonucunda önemli sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar ile literatür karşılaştırılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this research is to compare the entrepreneurship orientations of Turkish and foreign students studying at Pamukkale University. For this purpose, data was collected from a total of 2,037 students, 1,598 Turkish and 439 foreign nationals, studying at Pamukkale University in the 2023-2024 Academic Year. A questionnaire, one of the quantitative data collection tools, was used to collect the research data. The survey consists of three parts: questions to determine the demographic characteristics of the participants, questions about their views on work, and questions about entrepreneurship orientation. As a result of the analysis of the survey data, it was concluded that there was a significant difference in favor of foreign students compared to Turkish students in the main scale of entrepreneurship orientation and the subscales of risk taking – innovation – proactivity – innovation and action – difficulties related to starting a business – negative thoughts about running your own business and family support. In addition, the entrepreneurship orientations of Turkish and foreign students; As a result of examining the gender, mother's education level, father's education level, mother's profession, father's profession, whether or not they work, whether or not they did an internship while they were students, business establishment experience, whether or not they have a first-degree relative who has established their own business, and having their own business idea, important results were reached. The results were compared with the literature and suggestions were made for future research.