Alkol kullanım bozukluğu tanılı hastaların eşlerine uygulanan psikoeğitim programının psikolojik dayanıklılık ve algılanan stres düzeyine etkisi
The effect of psychoeducation program applied to the spouses of patients with alcohol use disorder on psychological resilience and perceived stress level
- Tez No: 932384
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Nursing, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Alkol kullanım bozukluğu, eşler, psikolojik dayanıklılık, algılanan stres, Alcohol use disorder, spouses, psychological resilience, perceived stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı alkol kullanım bozukluğu tanılı hastaların eşlerine uygulanan psikoeğitim programının psikolojik dayanıklılık ve algılanan stres düzeyine etkisini incelemektir. Araştırmada alkol kullanım bozukluğu olan vakalar Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ) ile değerlendirildi, bağımlılık şiddeti benzer olan kişilerin eşleri iki gruba ayrıldı. Çalışmada alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin eşlerinden 42'sine psikoeğitim programı, 41'ine ise standart bir alkol kullanım bozukluğu bilgilendirme eğitimi uygulandı. Eğitimler öncesi-sonrası, birinci-üçüncü-altıncı ay tüm katılımcılar Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeği ile değerlendirildi. Psikoeğitim programının alkol kullanım bozukluğu olan kişilerin eşlerinde algılanan stres düzeyini azaltmada etkili olduğu, psikolojik dayanıklılık puanını artırmada ise etkisiz olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this research is to examine the influence of a psychoeducational program applied to spouses of patients diagnosed with alcohol use disorder on their psychological resilience and perceived stress levels. Cases diagnosed with alcohol use disorder were systematically assessed using the Addiction Profile Index (BAPI), and spouses of individuals with similar addiction severity were divided into two groups. In this study, 42 spouses received a psychoeducation program developed by the researchers, while an additional 41 spouses received standard psychoeducation on alcohol use disorder. Assessments using the Psychological Resilience Scale for Adults and the Perceived Stress Scale were conducted at pre- and post-training intervals, along with evaluations at the first, third, and sixth months for all participants. The results indicate that the psychoeducation program significantly reduced perceived stress symptoms among spouses of individuals with alcohol use disorder; however, it was found to be ineffective in improving psychological resilience.