Yüksek riskli gebelerde eş desteği ve gebelik stresi arasındaki ilişki
The relati̇onshi̇p between spousal support and pregnancy stress in HIGH-RISK pregnant women
  1. Tez No: 694702
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Riskli gebelik, Eş desteği, Pregnancy, Risky pregnancy, Spousal support
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma, yüksek riskli gebelerde eş desteği ve gebelik stresi arasındaki ilişkinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki çalışmanın örneklemini, İstanbul ili Anadolu yakasındaki bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin perinatoloji servisinde 01.12.2020-01.02.2021 tarihleri arasında yatarak tedavi gören 220 gebe oluşturmuştur. Veriler, tanımlayıcı veri toplama formu, Gebelik Stres ve Değerlendirme Ölçeği ve Eş Destek Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı-yüzdelik hesaplamaları, Anova testi, Kruskal Wallis testi, t testi ve Sperman korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin Gebelik Stresi Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması 50,24±27,10 ve Eş Destek Ölçeği puan ortalaması 57,69±9,21 olarak bulunmuştur. Gebelerin evlilik süresi, gebelik öncesi ruh halinin nasıl olduğu, eşlerinin öğrenim düzeyi, gebelik sayısı ve gebelik ayı ile Gebelik Stresi Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p0,05). Bu sonuç, kadınların eş destek düzeyinin gebelik stresi üzerinde etkili olmadığını göstermektedir. Riskli gebelerle çalışan hemşire ve ebelerin, gebelik stresini azaltmaya yönelik planlamaları bakım süreçlerine dahil etmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
THE RELATİONSHİP BETWEEN SPOUSAL SUPPORT AND PREGNANCY STRESS IN HİGH-RİSK PREGNANT WOMEN This research was conducted to reveal the relationship between spousal support and pregnancy stress in high-risk pregnant women. The sample of the descriptive and relationship-seeking research consisted of 220 pregnant women who were hospitalized and received inpatient treatment between 01.12.2020 and 01.02.2021 in the perinatology service of the Obstetrics and Children's Hospital in the Anatolian side of Istanbul. The data were acquired by meta-data gathering form, Pregnancy Stress and Assessment Scale, and Spouse Support Scale. Number-percentage calculations, Anova test, Kruskal Wallis test, t test and Sperman correlation test were used to evaluate the data. The average score of the Pregnancy Stress Assessment Scale of the pregnant women participating in the research was found to be 50,24 ± 27,10 and the average score of the Spouse Support Scale was found to be 57,69 ± 9,21. A statistically significant difference was found between the duration of marriage, the pre-pregnancy mood of the pregnant women, the education level of their spouses, the number of pregnancies, the month of gestation, and the average score of the Pregnancy Stress Assessment Scale (p 0,05). This result shows that women's spousal support level does not have an effect on gestational stress. It is recommended that nurses and midwives working with risky pregnancies include planning to reduce pregnancy stress in their care processes.