High efficiency ZVZCS pull bridge converter for medium power low input voltage aplications
Düşük giriş gerilimlerinden çalışan sıfır-gerilim ve sıfır-akım-anahtarlamalı orta güçlü tam köprü çevirici
  1. Tez No: 93240
  2. Yazar: ALPER ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK ÇADIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıfır-Gerilim-Anahtarlama, Sıfır-Akım-Anahtarlama, Faz-Kaydırma, Tam Köprü Çevirici vı, Zero-Voltage-Switching, Zero-Current-Switching, Phase- Shifted, Full Bridge Converter IV Î.C yUKSEKOGRETIM İÜJKCJUJ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz DÜŞÜK GİRİŞ GERİLİMLERİNDEN ÇALIŞAN SIFIR-GERİLİM VE SIFm-AKIM-ANAHTARLAMALI ORTA GÜÇLÜ TAM KÖPRÜ ÇEVİRİCİ Çetin, Alper Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Işık ÇADIRCI Şubat 2000, 128 pages Bu çalışmada, yüksek verimli faz-kaydırmah (FK) sıfir-gerilim sıfır-akım- anahtarlamalı (SGSAA) tam köprü (TKÇ) topolojisi düşük akü gerilimlerinden çalışan orta güçlü bir DA/DA çeviriciye uygulanarak 700W gücünde bir prototip çevirici tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bu topolojinin klasik sıfir-gerilim ve sıfir- akım-anahtarlamalı topolojilere göre en önemli avantajları giriş kısmında kullanılan manyetik amfilerin ısıl sorunlarının çözülmesi ve doğrultucu diyodlann“Reverse- Recovery”kayıplarının azaltılmasıdır. Çevirici 12V'luk akülerle çalışırken çıkış gerilimini FK SGSAA TKÇ'nin izole çıkışım girişindeki akü gerilimine ekleyerek elde etmektedir. Bu sayede trafonun tur oram azaltılarak çevirici 12V'luk akülerle çalışırken 28 V çıkış gerilimi ve 16A çıkış akımında % 89 verimliliğe ulaşılmıştır. Çevirici 24V'luk akülerle çalışırken 28V çıkış gerilimi ve 25A çıkış akımında % 88 verimlilik elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH EFFICIENCY ZVZCS FULL BRIDGE CONVERTER FOR MEDIUM POWER LOW INPUT VOLTAGE APPLICATIONS Çetin, Alper M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Işık ÇADIRCI February 2000, 128 pages In this study, a 700W prototype converter is designed and implemented by applying a high efficiency, Phase-Shifted (PS) Zero- Voltage and Zero-Current- Switching (ZVZCS) Full Bridge Converter (FBC) topology to a medium power DC/DC converter fed from low battery input voltages (12/24V). As compared to the conventional ZVZCS FBCs, the thermal losses of the saturable cores, the parasitic ringings and the reverse recovery losses of the rectifier diodes are dramatically reduced. In order to reduce the transformer turns ratio, output voltage is obtained by adding the battery voltage to the DC/DC converter isolated output voltage for the 12V battery option. 89 % efficiency is obtained at an output voltage 28V and an output current of 16A when the DC/DC converter is fed from 12V batteries. For 24V batteries, an efficiency of 88 % is obtained at an output voltage of 28V and an output current of 25 A. m