Anne sütü kaynaklı eksozomlar ile kombine edilen liyofilize amniyotik membranın deneysel yanık modeli üzerine etkisi
Effect of lyophilized amniotic membrane combined with breast milk-derived exosomes on an experimental burn model
  1. Tez No: 932422
  2. Yazar: FERDA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA TUNALI AKBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, eksozom, amniyotik membran, yanık, yara iyileşmesi, Human bresat milk, exosomes, amniotic membrane, burn, wound healing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Termal yanıklar en yaygın yanık türlerinden biridir. Yanık yaralarının ağrısız ve izsiz iyileşmesini sağlamak amacıyla sentetik veya biyolojik yara örtülerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada insan amniyotik membranının anne sütü bazlı eksozomlarla birleştirilmesi ve bunların yanık yara iyileşmesi üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Dişi ve erkek 24 adet sıçan (Wistar Albino, 200-250 g) kontrol (K), yanık (Y), yanık+insan amniyotik membranı (İAM), yanık+İAM+Eksozomlar (İAM+Ekso) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Anestezi altında sıçanların sırtlarının 10 saniye boyunca 90 oC'lik banyoya maruz bırakılmasıyla yanık yarası oluşturulmuştur. Sıçanlara gruplarına göre İAM ve İAM+Ekso yara örtüsü olarak uygulanarak deneyden sonraki yedi gün boyunca tedaviye devam edilmiştir. Yedinci günün sonunda alınan deri örnekleri biyokimyasal ve histolojik analizler kullanılarak incelenmiştir. Biyokimyasal analizlerde deri örneklerinde TNF α, IL-1β ve kollajen 3, malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve toplam protein düzeyleri, süperoksit dismutaz (SOD) ve doku faktörü (TF) aktiviteleri incelenmiştir. Bulgular: Yanık grubunda deri TNF-α seviyeleri artarken, IL-1βve kollajen 3 seviyelerinin azaldığı tespit edilmiştir. Uygulanan yara iyileştirme tedavilerinin her ikisinin de bu sonuçları tersine çevirdiği belirlenmiştir. İAM+Ekso grubunda İAM grubuna göre TNF-α seviyeleri daha düşük, IL-1β ve kollajen 3 seviyeleri ise daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Yanık grubunda MDA ve total protein seviyeleri artarken, GSH seviyesi, doku faktörü ve SOD aktivitelerinin azaldığı saptanmıştır. İAM ve İAM+Ekso gruplarında yanık grubuna göre MDA seviyeleri azalırken, GSH seviyesi ve SOD aktivitelerinin arttığı tespit edilmiştir. GSH seviyelerinin ise İAM+Ekso grubunda İAM grubuna göre anlamlı derecede yükseldiği tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, anne sütü kaynaklı eksozomların amniyotik membran ile kombine edilmesi ile oluşturulan yara örtüsünün, tek başına uygulanan amniyotik membrana göre yara iyileşme sürecini daha iyi etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thermal burns are one of the most common types of burns. Studies are ongoing to develop synthetic or biological wound dressings to ensure painless and scarless healing of burn wounds. In this study, it was aimed to combine the human amniotic membrane with breast milk based exosomes and investigate their combined effects on burn wound healing Materials and Methods: Twenty-four female and male rats (Wistar Albino, 200-250 g) were divided into four groups as control (C), burn (H), burn+human amniotic membrane (HAM), burn+HAM+Exosomes (HAM+Exo). Burn injury was induced by exposing the back of rats to a 90 0C bath for 10 seconds. Rats were treated with HAM and HAM+ Exo for seven days after injury. At the end of the seventh day skin samples were taken and analyzed both histologically and biochemically. Results: In biochemical analysis skin TNF alpha, IL-1β and collagen 3, malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH) and total protein levels, superoxide dismutase (SOD), and tissue factor (TF) activities were determined. In burn grup, while skin TNF-alpha levels increased, IL-1Β and collagen 3 levels decreased. Wound healing therapy reversed these results. In HAM+Exo group, TNF alpha levels lower and IL-1Β and collagen 3 levels higher than the HAM group. MDA and total protein levels increased, GSH level and tissue factor and SOD activities decreased in the burn group. In HAM and HAM+Exo groups, MDA levels decreased and GSH level and SOD activities increased compared to burn group. In the HAM+Exo group GSH levels were significantly higher than the HAM group. Conclusion: In conclusion, combining the exosomes and amniotic membrane induced better wound healing than the amniotic membrane alone.