Somatik belirti bozukluğu ile takipli hastalarda duygu ilişkili beden topografik haritalarının kontrol grubu ile karşılaştırılması ve kişilik özellikleriyle ilişkisi
The effect of emotion-related body topographic maps and personality traits in patients with somatic symptom disorder
- Tez No: 932425
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Somatik Belirti Bozukluğu, Embody Boyama Deneyi, LİWC, Somatic Symptom Disorder, Embody Staining Experiment, LIWC
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Somatik belirti bozukluğu (SBB), organik nedenlerle açıklanamayan, bir veya daha fazla fiziksel semptom ve bu fiziksel semptomlarla ilgili düşünce davranış ve duygularla karşımıza çıkabilir. SBB, duygu düzenlemesiyle ilgili bozukluklarla ilişkilidir. Aynı zamanda SBB sadece açıklanamayan bedensel belirtilerle değil aynı zamanda, bir psikososyal çatışmanın ürünü olabilir. Bu çatışma SBB ile takipli hastaların günlük diline ve otobiyografik belleklerine yansıyabilir. Bu çalışmada 30 hasta ve 30 kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta grubu kontrol grubuna olumsuz duygularda daha fazla aktivasyon göstermiştir. Kontrol grubu da hasta grubuna göre olumlu duygular daha fazla aktivasyon göstermiştir. Aynı zamanda hasta grubu kontrol grubuna göre çeşitli duygulara dair anlattıkları anılarda daha fazla aşırı genelleştirilmiş anı anlatmışlardır. Hasta grubu kontrol grubuna göre daha fazla nörotisizm göstermiştir. Kontrol grubu da hasta grubuna göre daha fazla dışa dönüklük göstermiştir. 67 Hasta ve kontrol grubunun anlattığı anılarla yapılan Linguistic Inquiry and Word Count (LIWC) analizinde ise iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak nötr anılara dair korelasyonlar incelendiğinde, SCL-90-R alt ölçeklerinden hastaların aktardığı anılardaki olumsuz duygulanım içeriği arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. olumsuz duygulanım ve nörotisizm arasında pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Hastaların pozitif duygulara dair anılar incelendiğinde ise, dışa dönüklük ile arkadaşlık, sosyal etkileşim temalı anılar arasında pozitif korelasyonlar bulunmuştur. Nörotisizm sağlık temalı içerikler arasında negatif korelasyon belirlenirken, Ayrıca, SCL-90-R somatik belirtiler alt ölçeği ile sağlık, olumsuz duygulanım, toplam kelime sayısı arasında negatif korelasyonlar bulunmuştur Hastaların negatif duygularına dair anıları incelendiğinde, nörotisizm ile ve ikinci tekil şahıs odaklı ifadeler arasında pozitif korelasyon; nedensellik temaları arasında ise negatif korelasyon tespit edilmiştir. Ayrıca, SCL-90-R puanları ile aile ve sosyal temalar arasında pozitif, dışlama teması ile ise negatif korelasyon belirlenmiştir. Hastaların yüksek bilişsel işlev gerektiren negatif anılarına ilişkin anlatımlarda, SCL-90-R ile; iş ve his temalı anılar arasında negatif korelasyon tespit edilmiştir. Birinci tekil şahsa dair zamirler, ev ve olumsuz duygulanım temalı anılar ile pozitif korelasyon bulunmuştur. Nörotisizm ile bedene dair anılar arasında pozitif korelasyon, nörotisizm ile arkadaşlık temalı anılar arasında ise negatif korelasyon belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Somatic symptom disorder (SSD) may present with one or more physical symptoms and thoughts, behaviors and emotions related to these physical symptoms that cannot be explained by organic causes. SSD is associated with disorders of emotion regulation. At the same time, SSD is not only characterized by unexplained physical symptoms but may also be the product of a psychosocial conflict. This conflict may be reflected in the daily language and autobiographical memories of patients with SSD. In this study, 30 patients and 30 controls were included. The patient group showed more activation in negative emotions than the control group. The control group also showed more activation in positive emotions than the patient group. At the same time, the patient group described more overgeneralized memories of various emotions than the control group. The patient group showed more neuroticism than the control group. The control group also showed more extroversion than the patient group. In the Linguistic Inquiry and Word Count (LIWC) analysis of the memories told by the patient and control groups, no significant difference was found between the two groups. However, when the correlations regarding neutral memories were examined, a positive correlation was found between the negative affect content in the memories narrated by the patients from the SCL-90-R subscales. A positive correlation was found between negative affect and neuroticism. When the patients' memories of positive emotions were analyzed, positive correlations were found between extraversion and friendship and social interaction themed memories. While a negative correlation was found between neuroticism and health-themed content, negative 69 correlations were also found between the SCL-90-R somatic symptoms subscale and health, negative affect, and total word count. When the patients' memories of their negative emotions were analyzed, a positive correlation was found between neuroticism and second-person singular-focused expressions, and a negative correlation was found between causality themes. In addition, there was a positive correlation between SCL-90-R scores and family and social themes and a negative correlation with the theme of exclusion. In the narratives of patients' negative memories requiring high cognitive functioning, a negative correlation was found between the SCL-90-R and work and feeling themed memories. First-person singular pronouns were positively correlated with memories of home and negative affect. There was a positive correlation between neuroticism and memories of the body, and a negative correlation between neuroticism and friendship-themed memories.