Spinal kord yaralanmalı hastalarda transaurikular vagal sinir stimülasyonunun (taVNS) kardiyak otonomik fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of transauricular vagal nerve stimulation (taVNS) on cardiac autonomic functions in patients with spinal cord injury
- Tez No: 932475
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Spinal kord yaralanması, vagus sinir stimülasyonu, otonom sinir sistemi, kalp hızı değişkenliği, Spinal cord injury, vagus nerve stimulation, autonomic nervous system, heart rate variability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Spinal kord yaralanması (SKY) olan hastalara uygulanan transaurikular vagal sinir stimülasyonunun (taVNS) kardiyak otonomik fonksiyonlara etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kriterleri karşılayan travmatik 30 SKY hasta dahil edildi. Hastalar, grup I servikal komplet SKY'li hastalar aktif taVNS grubu (n:10), grup II servikal komplet SKY'li hastalar taklit taVNS grubu (n:10) ve grup III lomber SKY'li hastalar (cauda equina sendromu tanısı olanlar) aktif taVNS grubu (n:10) olacak şekilde gruplara ayrıldı. Aktif taVNS uygulaması sol kulak cymba choncae üzerine yerleştirilen steril akupunktur iğnesinin (0.25x25 mm) stimülatör aracılığı ile uyarılması ile gerçekleştirildi. Akım şiddeti 1 mA, atım genişliği 200 µs, frekansı 25 Hz ve bifazik sinüzoidal dalga seklinde olacak şekilde toplam 10 gün boyunca 30'ar dakika stimülasyon yapıldı. Taklit grubuna ise aynı süre ve seans kadar, aynı akımda vagus innervasyonu olmayan lobulus auriculaeya sol kulaktan stimülasyon yapıldı. Her üç grupta bulunan hastalara fonksiyonel durumları dikkate alınarak SKY rehabilitasyonuna yönelik konvansiyonel rehabilitasyon programı uygulandı. Hastalar uygulama öncesi (0. gün), uygulamanın ilk günü (1. gün), uygulamanın son günü (10. gün) ve uygulama sonrası (11. gün) olmak üzere değerlendirildi. Sonuç ölçütleri olarak Ewing bataryasında tanımlanmış klinik otonomik testler olan tilt testi ile kalp hızı ve kan basıncı değişikliği, solunumsal kalp hızı değişikliği, valsalva manevrasına kalp hızı yanıtı ve 24 saatlik holter EKG parametrelerinden zaman bağımlı kalp hızı değişkenliği (HRV) parametreleri ile frekans bağımlı HRV parametreleri ve kısa kayıt holter EKG'deki frekans bağımlı HRV parametreleri kullanıldı. Bulgular: Travmatik servikal SKY'li hasta grubuna yapılan aktif taVNS uygulaması ile klinik otonomik testlerden tilt testine kan basıncı yanıtı ve solunumsal kalp hızı değişikliğinde istatistiksel anlamlı fark saptandı (p0,05). Bu grupta, taVNS'nin anlık etkisinin değerlendirildiği kısa kayıt holter EKG'deki frekans bağımlı HRV parametrelerinden LF, HF değeri ve LF/HF oranında istatistik açıdan anlamlı fark tespit edilmedi (p>0,05). taVNS'nin kısa süreli etkisinin değerlendirildiği 24 saatlik holter EKG kaydındaki zaman ve frekans bağımlı HRV parametrelerinde 0. ve 11. gün arasındaki değişim açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). taVNS uygulaması ile kulak ağrısı ve baş ağrısı dışında yan etki saptanmadı. Sonuç: Giderek artan sıklıkta kullanılan taVNS'nin travmatik SKY'li bireylerde kardiyak otonomik fonksiyonları belirgin şekilde etkilemediği ve parasempatik baskınlığı artırmadığı çalışmamızca desteklenmiştir. Bununla birlikte taVNS'nin uzun dönem etkilerini gözlemleyebilmek, daha standardize protokoller oluşturabilmek için daha uzun takipli daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effect of transauricular vagal nerve stimulation (taVNS) on cardiac autonomic functions in patients with spinal cord injury (SCI). Materials and Methods: The study included 30 traumatic SCI patients who fulfilled the criteria. Patients were divided into groups as group I cervical complete SCI patients in active taVNS group (n:10), group II cervical complete SCI patients in sham taVNS group (n:10) and group III lumbar SCI patients (diagnosed with cauda equina syndrome) in active taVNS group (n:10). Active taVNS application was performed by stimulating a sterile acupuncture needle (0.25x25 mm) placed on the left ear cymba choncae with a stimulator. Active taVNS group received for 10 days, 30 minutes with a current intensity of 1 mA, pulse width of 200 µs, frequency of 25 Hz and biphasic sinusoidal waveform. In the sham group, stimulation was applied to the lobulus auriculae of the left ear (which is not innervated by the vagus nerve) using the same current intensity and duration as the active group. Patients in all three groups underwent a conventional neurorehabilitation programme for SCI rehabilitation, taking into account their functional status. Patients were evaluated on the day before stimulation (day 0), the first day of stimulation (day 1), the final day of stimulation (day 10), and one day after the completion of the stimulation (day 11). Clinical autonomic tests defined in the Ewing battery, including heart rate and blood pressure changes with tilt test, respiratory heart rate change, heart rate response to valsalva manoeuvre, and time-dependent heart rate variability (HRV) parameters and frequency-dependent HRV parameters from 24-hour holter ECG parameters and frequency-dependent HRV parameters from short recording holter ECG were used as outcome measures. Results: In the group of traumatic cervical SCI patients who received active taVNS, there was a statistically significant difference in systolic blood pressure response to the tilt test and respiratory heart rate variation in the clinical autonomic tests (p0.05). Furthermore, in the short-term Holter ECG used to assess the immediate effects of taVNS, no statistically significant differences were found in the LF, HF values, or LF/HF ratio (p>0.05). No significant difference was found between the groups in terms of the change between day 0 and day 11 in time- and frequency-dependent HRV parameters in the 24-hour holter ECG recording, in which the short-term effect of taVNS was evaluated (p>0.05). No side effects other than earache and headache were detected with taVNS application. Conclusion: This study supports that taVNS, which is increasingly used in clinical practice, does not significantly affect cardiac autonomic functions or enhance parasympathetic dominance in individuals with traumatic SCI. However, more studies with longer follow-up are needed to observe the long-term effects of taVNS and to establish more standardised protocols.