Tek bir implant üstü ve farklı tiplerde dayanak ile desteklenen distal uzantılı ultra yüksek translusent monolitik zirkonya köprü sabit protezinin kırılma direncinin ve yorulma dayanımının incelenmesi
Fracture strength and fatigue resistance of distal cantilever ultra-high translucent monolithic zirconia restorations supported with various abutment types
- Tez No: 932509
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MEHMET KURTULMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: implant üzeri anterior kantileverli protezler, fatigue testi, biyomekanik dayanıklılık, implant-supported anterior cantilever prostheses, fatigue test, biomechanical durability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Son yıllarda estetik diş hekimliği ve implant teknolojilerinde önemli ilerlemeler kaydedilmiş, özellikle bitişik anterior diş eksikliklerinde tek implant destekli kantilever protezler tedavi alternatifleri arasında yerini almıştır. Ancak, bu restorasyonların uzun vadeli başarısı ve implant dayanaklarının mekanik performansa etkisi hakkında sınırlı bilimsel veri bulunmaktadır. Bu çalışma, tek implant üstü farklı tiplerde dayanak ile desteklenen distal uzantılı ultra yüksek translusent monolitik zirkonya köprü protezlerinin kırılma direncini ve yorulma dayanımını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. H0 hipotezi, kuvvet uygulandığında restorasyon, implant ve implant bileşenlerinde deformasyon, eğilme veya kırık yorgunluğunun oluşmadığını öngörmektedir. Tez çalışması İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Finlandiya Turku Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Hekimliği Anabilim Dalı Laboratuvarında yapılmıştır. Çalışmada, üç farklı dayanak tipi (Standart, Premill, Ti-base) kullanılarak toplam 60 ultra yüksek translusent monolitik zirkonya (GC InitialTM Zirconia Disk, 14 mm CIP UHT, GC, Tokyo, Japan) kantilever restorasyon üretilmiştir. 3.75 mm çapında, 12 mm uzunluğunda kemik seviyesi implantlar (DXL MEDICAL GmbH) kullanılarak, self-cure akrilik rezin içine sabitlenmiş test örnekleri oluşturulmuştur. Restorasyonlar, 50µm Al₂O₃ ile pürüzlendirilerek G-CEM ONE (GC, Tokyo, Japan) adeziv siman ile simante edilmiştir. Mekanik testlerde, her üç gruptan rastgele seçilen 4'er örnek Shimadzu AGS-X üniversal test cihazında test edilerek ortalama kırılma mukavemeti hesaplanmıştır. Yorulma testinde, ISO 14801:2007 standardına uygun olarak, üç gruptan 20'şer örneğe Instron ElectroPuls E1000 cihazı ile 4 Hz frekansta, kantileverin insizal kenarından 3 mm servikalinden kuvvet uygulanmıştır. Numuneler 1.2×10⁶ döngüye ulaşana kadar test edilmiş ve maksimum döngü kuvveti kaydedilmiştir. Testler sonrasında, taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak oluşan hasarlar analiz edilmiştir. Sonuçlar, Premill dayanak grubunun en yüksek kırılma mukavemetine sahip olduğunu, Standart ve Ti-base gruplarının bunu takip ettiğini göstermiştir. Yorulma testlerinde, Premill dayanaklar Ti-base dayanaklara kıyasla daha dayanıklı bulunmuştur (p=0.001). Ancak, Premill grubunda vida gevşemesi daha sık gözlenmiş ve statik yükleme sonrası implant boyun kırıkları oluşmuştur. Ti-base grubunda ise protez desimantasyonu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, kantilever protezlerin uzun vadeli başarısını artırmak için ikinci bir implant yerleştirme, restorasyon materyali seçimi ve oklüzyon düzenlemeleri gibi önlemler önerilmektedir. Bulguların klinik çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Recent advancements in aesthetic dentistry and implant technology have introduced single-implant-supported cantilever prostheses as a viable option for anterior tooth deficiencies. However, limited scientific data exist on their long-term success and the mechanical performance of implant abutments. This study evaluates the fracture strength and fatigue resistance of distal cantilever ultra-high translucent monolithic zirconia restorations supported by different abutment types. The null hypothesis (H0) assumes no deformation, bending, or fracture fatigue occurs under applied force in the restoration, implant, or its components. This study was conducted at Istanbul Aydin University and the University of Turku, Finland. Sixty ultra-high translucent monolithic zirconia restorations (GC InitialTM Zirconia Disk, 14 mm CIP UHT, GC, Tokyo, Japan) were fabricated for three abutment types (Standard, Premill, and Ti-base). Bone-level implants (3.75 mm diameter, 12 mm length, DXL MEDICAL GmbH) were embedded in self-cure acrylic resin. The restorations and abutments were sandblasted with 50µm Al₂O₃ and cemented using G-CEM ONE (GC, Tokyo, Japan) adhesive cement. Four randomly selected specimens from each group underwent static loading in a Shimadzu AGS-X universal testing machine to determine the average fracture load. Fatigue testing, in accordance with ISO 14801:2007, was performed on 20 specimens per group using the Instron ElectroPuls E1000 device at 4 Hz, applying force 3 mm cervically from the cantilever's incisal edge. Samples were tested up to 1.2×10⁶ cycles, and maximum cyclic load values were recorded. Post-testing, scanning electron microscopy (SEM) was used to analyze structural damage. Results indicated that Premill abutments exhibited the highest fracture strength, followed by Standard and Ti-base abutments. Premill abutments were significantly more fatigue-resistant than Ti-base (p=0.001). Screw loosening occurred in all groups but was most pronounced in the Premill group. After static loading, abutment and implant fractures were observed in the Premill group, while prosthetic decementation occurred in the Ti-base group. SEM analyses revealed wear, fractures, and mechanical deformations in all groups. In conclusion, while Premill abutments provide superior mechanical durability, they also present risks such as screw loosening and implant fractures. Eliminating the cantilever by placing a second implant, selecting alternative restorative materials, and making occlusal adjustments are recommended to enhance long-term success. Long term clinical follow-ups are necessary to validate these findings.