Akciğer karsinomlarında KDM5D ekspresyonu, klinikopatolojik parametreler ve sağkalım ile ilişkisi
KDM5D expression in lung carcinoma and its association with clinicopathological parameters and survival
- Tez No: 932514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN UÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: akciğer, kdm5d, kanser, sağkalım, lung, kdm5d, cancer, survival
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
AMAÇ: Dünya genelinde akciğer kanseri, erkeklerde en sık malignitedir. İnsidans ve mortalitesi erkeklerde daha yüksektir, eşey kromozomlarının incelenmesi yeni kavrayışlar sağlayabilir. Y kromozomu üzerinde yerleşen KDM5D genellikle tümör baskılayıcı olarak kabul edilir. Hedefe yönelik tedavilerin sınırlı kalması nedeniyle yeni modaliteler gerekmektedir. KDM5D'nin malignitelerde rolüne ve potansiyel tedavi yolaklarına dair çalışmalar mevcuttur. Akciğerde çalışmalar kısıtlıdır, araştırmamızda KDM5D immünohistokimyasal ekspresyonunun klinikopatolojik parametreler ve sağkalım ile ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Patoloji kliniğinde 1 Haziran 2014 - 31 Ekim 2023 tarihleri arasında akciğer karsinomu tanısı alan trucut veya rezeksiyon uygulanmış 102 erkek olgu çalışıldı. Tüm olgularda yaş, tümör tipi, patolojik TNM evresi, evre genel ve alt grupları, biyopsi bölgesi, metastaz bölgesi, tümöre infiltre lenfositler ve KDM5D ekspresyonu değerlendirildi. Rezeksiyonlar için tümör paterni, lenfovasküler, perinöral ve plevral invazyon ve daha fazlasını içeren parametreler de değerlendirildi. Sağkalım verilerine ulaşıldı. Olguların boyasız hazır lamlarına JAD1D(KDM5D) antikoru uygulandı. Ekspresyon düzeyi Q skor metoduyla hesaplandı, kesim değeri ROC eğrisiyle belirlendi. BULGULAR: Eksitus için ekspresyon kesim değeri 8 olarak hesaplandı. Rekürrens ve progresyon için istatistiksel anlamlı kesim değeri saptanmadı. Yüksek ekspresyon düzeyi(>8) gösteren olguların genel sağkalımı istatistiksel olarak anlamlı daha düşüktü. Yüksek ekspresyonlu hastaların maksimum tümör çapı, pN1, M1 ve üzeri tutulum, evre IVA ve IVB hastalık ve tümöre infiltre lenfositlerin hafif-orta oranları daha yüksekti. Bu özellikler ve yüksek KDM5D eksitus grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Tümör çapı hariç bahsedilen özellikler ve artmış KDM5D ekspresyonu eksitus risk faktörü olarak saptandı. Yalnızca rezeksiyonda incelenen parametrelerde ekspresyonla ilişki bulunmadı. SONUÇ: Yüksek KDM5D ekspresyonu daha kısa genel sağkalım ve olumsuz klinikopatolojik özellikler göstermektedir. Tümör baskılayıcı olduğu düşünülmesine rağmen literatürde zıt bulgular görülmektedir. KDM5D ve KDM5 ailesinin fonksiyonları üzerine analizler, metodların standardizasyonu ve kapsamlı çalışmalar bu duruma ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: Globally, lung cancer is the most frequent malignancy among males, with higher incidence and mortality rates than females. Sex chromosome analyses may provide insights for disparities. KDM5D, located on the Y chromosome, is recognized as a tumor suppressor. Given the limitations of targeted therapies, novel treatments are needed. Ongoing studies explore KDM5D's role in malignancies and therapeutic pathways. We evaluated the association of immunohistochemical expression with clinicopathologic parameters and survival. MATERIALS AND METHODS: A total of 102 male lung carcinoma patients underwent trucut or resection procedures between June 1, 2014, and October 31, 2023, at the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Health Application and Research Center Department of Pathology were analysed. Evaluated parameters included age, tumor type, TNM stage, stage general groups and subgroups, biopsy site, metastasis site, tumor-infiltrating lymphocytes, and KDM5D expression. Parameters including tumor pattern, lymphovascular, perineural and pleural invasion and more were also assessed for resections. Survival data were collected. JAD1D(KDM5D) antibody was applied to unstained slides, expression levels were quantified using the Q score method, and a cut-off determined by the ROC curve. RESULTS: A cut-off value of 8 was calculated for exitus, but no significant value was found for recurrence or progression. Patients with high expression (>8) had significantly lower overall survival. Higher KDM5D levels were associated with increased maximum tumor diameter, involvement of pN1, M1 and above, stage IVA-IVB disease, and mild to moderate tumor-infiltrating lymphocytes. These features and elevated KDM5D were significantly higher in exitus group. Except for tumor diameter, these features and elevated KDM5D were signicant risk factors for exitus. The parameters exclusively evaluated in resections were not associated with expression. CONCLUSION: Despite recognising as a tumor suppressor, elevated expression displayed poor outcomes. Given conflicting findings in the literature, further studies, methodological standardization, and deeper exploration of KDM5D and the KDM5 family are warranted.