Yeşil reklam tutumunun satın alma niyeti üzerindeki etkisinde sürdürülebilirlik farkındalığının aracılık etkisi: Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir inceleme
The mediating effect of sustainability awareness on the impact of green advertising attitude on purchase intention: A study on Süleyman Demirel University students
  1. Tez No: 932526
  2. Yazar: HANİFE NUR MÜLAYİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİKA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilirlik iletişimi, yeşil reklam, Sustainability, sustainability communication, green advertising
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Giderek artan kaynak problemleri ve bilinçsiz kaynak tüketimi, tüm canlıların yaşamını tehdit eden büyük bir sorun haline gelmiştir. Zamanla bilinçlenen insanlar hem kendileri hem de üzerinde yaşadıkları toplum için yaşanılabilir bir dünya farkındalığına varmışlardır. Tüketicilerin bu farkındalığı marka ve işletmeleri de bu doğrultuda yönlendirmiştir. Marka ve işletmeler, sürdürülebilirliğin gündemde sıkça yer alması nedeniyle müşterilerin gözünde sürdürülebilir marka konumunda yer alarak müşterilerin ilgisini çekmek ve sürdürülebilirlik eylemlerini onlara duyurabilmek için yeşil reklamları kullanmaya başlamışlardır. Sürdürülebilirliğin gündemde yerini en üst sıralarda almaya başlaması, işletmeler arasında rekabete dönüşerek sürdürülebilirlik konusunda samimi olmayan greenwash (yeşil aklama) olarak adlandırılan reklamları da ortaya çıkarmıştır. Bu reklamlar işletmelerin, çevre sorunlarına nasıl çözüm bulacağı konusunda kafası karışık olan tüketicilerin kafasını daha fazla karıştırmıştır. Dolayısıyla tüketiciler yeşil reklamlara karşı olan tutumlarında birden fazla kategoriye ayrılmaya ve tutarsız satın alma eylemi gerçekleştirmeye başlamışlardır. Bu çalışmada, tüketicilerin sahip olduğu sürdürülebilirlik bilinci; yeşil reklam tutumu ve satın alma niyeti arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmış ve bu doğrultuda oluşturulan hipotezlerin kanıtı için Hayes Process macro eklentisi kullanılmıştır. Aracılık etkisini ölçen bu regresyon analizinin sonucunda sürdürülebilir farkındalığın, yeşil reklam ve yeşil reklam satın alma niyeti arasında kısmi aracı konumunda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmış ve araştırmanın örneklemini basit tesadüfi yöntemle seçilen 381 Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi oluşturmuştur. Katılımcılara toplamda beş bölümden oluşan 54 soru sorulmuştur. Toplanan araştırma verilerinin analizinde IBM SPSS 27.0 paket programından yararalanılarak; güvenirlik analizi, açımlayıcı faktör analizi, normallik analizi ve aracılık testi uygulanmıştır. Ulaşılan araştırma sonucunda hipotezler doğrulanmış ve araştırma amaçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing resource problems and unconscious resource consumption have become a major issue threatening the lives of all living beings. Over time, as people have become more aware, they have developed a consciousness of a livable world both for themselves and for the society they live in. This awareness among consumers has also influenced brands and businesses in the same direction. Due to the increasing prominence of sustainability, brands and businesses have started using green advertisements to position themselves as sustainable brands in the eyes of consumers, attract their interest, and communicate their sustainability initiatives. As sustainability has gained a top position on the agenda, it has turned into a competitive factor among businesses, leading to the emergence of insincere advertisements known as greenwashing. These advertisements have further confused consumers who are already uncertain about how businesses can address environmental issues. As a result, consumers have started to adopt multiple attitudes toward green advertisements and exhibit inconsistent purchasing behavior. This study aims to evaluate the relationship between consumers' sustainability awareness, their attitudes toward green advertising, and their purchase intentions. To test the hypotheses formulated within this scope, the Hayes Process Macro add-on was used. The results of this regression analysis, which measures the mediating effect, revealed that sustainability awareness serves as a partial mediator between green advertising attitude and green advertisement purchase intention. A survey method was used as the data collection technique, and the study sample consisted of 381 Süleyman Demirel University students selected through a simple random sampling method. Participants were asked a total of 54 questions divided into five sections. The collected research data were analyzed using IBM SPSS 27.0 software, applying reliability analysis, exploratory factor analysis, normality analysis, and mediation tests. The findings confirmed the hypotheses, and the research objectives were achieved.