12-17 yaş arası kadın voleybol sporcularında özgüven gelişiminin incelenmesi
Investi̇gati̇on of self-confi̇dence development i̇n female volleyball players aged 12-17
  1. Tez No: 932544
  2. Yazar: ERDOĞAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Voleybol, Kadın, Özgüven, Sport, Volleyball, Women, Confidence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Gaziantep ilinde yaşayan 12-17 yaş Kadın voleybol sporcularında özgüven gelişiminin incelenmesiamacı ile hazırlanmıştır. Verilerin sporcu görüşlerine dayalı olduğu bu araştırma aynı zamanda bir tarama (survey) modelinde olup, tanımsal bir nitelik arz etmektedir. Araştırma evrenini voleybol sporcularından oluşurken, araştırma örneklemini ise Gaziantep ilinde voleybol oynayan 86 kadın sporcu oluşturmaktadır. Çalışmanın amacına uygun olarak soru kâğıdı 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların demografik özelliklerini ortaya çıkarmak için araştırmacı tarafından kişisel bilgi formu (yaş, eğitim, haftalık antrenman sıklığı, voleybol oynama yılı ve ailenin spor yapma durumu) geliştirilmiştir.Araştırmanın ikinci bölümünde Özgüven Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, "SPSS 25,0 programı kullanılarak analiz edilmiştir.Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluk kontrolünde Normallik Dağılım Bulgularına İlişkin Çarpıklık ve Basıklık Değerleri testi kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma sahip olduğu gözlemlenmiş, Normal dağılıma sahip değişkenlerin 2 bağımsız grup karşılaştırılmasında Student t testi, İkiden fazla bağımsız grubun karşılaştırılmasında normal dağılıma sahipdeğişkenler için Anova ve LSD çoklu karşılaştırma testleri yöntemleri kullanılmıştır.Sonuç olarak, Özgüven ölçeği alt boyutlarına bakıldığında iç özgüven ve dış özgüven alt boyutlarında ön test ve son test arasında anlamlı fark olduğu Yaş, Eğitim durumu Haftalık antrenman Sıklığının ve Ailelerin Spor Yapma Durumlarına göre iç özgüven ve dış özgüven alt boyutlarında anlamlı fark olmadığı, Voleybol oynama yılı arasında içözgüven alt boyutunda anlamlı fark varken, dış özgüven ile anlamlı fark olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thisstudyaimstoexaminethedevelopment of self-confidenceamongfemale volleyball athletesaged 12 to 17 living in Gaziantep Province. The researchadopts a screening (survey) model and has a descriptivenature, based on theopinions of theathletes. The researchpopulationconsists of volleyball players, whilethesampleincludes 86 femaleathletesparticipating in volleyball in Gaziantep Province. Togatherrelevant data, thequestionnaireconsists of two sections. The firstsectionincludes a personalinformation form developedbytheresearchertocapturetheparticipants' demographiccharacteristics, such as age, educationlevel, weeklytrainingfrequency, years of playing volleyball, and familysportsinvolvement. The secondsectionutilizes a Self-ConfidenceScaletoassesstheathletes' self-confidencelevels. The data collectedwereanalyzedusingthe SPSS 25.0 software. The normality of continuousvariableswascheckedthroughSkewness and Kurtosis values, confirmingthatthe data followed a normal distribution. The Student t-test wasemployedtocompare two independentgroups, whilethe ANOVA and LSD multiple comparison test methodswereappliedforcomparingmorethan two independentgroups. The resultsindicatesignificantdifferencesbetweenpre-test and post-test scores in theinternal and external self-confidencesubdimensionsbased on age, educationlevel, weeklytrainingfrequency, and familysportsinvolvement. Additionally, a significantdifferencewasfound in theinternal self- confidencesubdimensionconcerningthenumber of yearsplaying volleyball, whilenosignificantdifferencewasidentified in external self- confidenceregardingthisvariable.