Meschain: An architecture for supply chain integration and automation
Meschain: İnternet üzerinde bir tedarik zinciri entegrasyon ve otomasyon yapısı
  1. Tez No: 93255
  2. Yazar: İBRAHİM ÇİNGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zincirleri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zin ciri Otomasyonu, Elektronik Kataloglar, Katalog Entegrasyonu, Yazılım Ajan- lan, Tedarik Zinciri, İş Akış Yönetim Sistemleri, XML, XML-QL Sorgu Dili. vı, Supply Chains, Supply Chain Management, Supply Chain Au tomation, Electronic Catalogs, Catalog Integration, Software Agents, Work flow Management Systems, XML, XML-QL Query Language. iv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz MESCHAIN: INTERNET ÜZERİNDE BİR TEDARİK ZİNCIRİ ENTEGRASYON VE OTOMASYON YAPISI Çingil, ibrahim Doktora, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Aralık 2000, 142 sayfa Elektronik ticaret çok hızlı adımlarla gelişmekte olup firmalar arası ticaret bu alanda başı çekmektedir. Firmalar arası elektronik ticaretin en önemli parçalarından biri de tedarik zinciri entegrasyonu ve otomasyonudur. Farklı firmaların kataloglarını birleştirmek gibi talepleri karşılamak üzere yaygın kabul gören ve bir arada çalışabilecek standartlara büyük talep vardır. Böylece ürün kıyaslamaları ve biçimlendirilmiş kataloglar mümkün olacaktır. Tedarik zinciri üzerinde herhangi bir noktada verilecek bir ana ürün için, bu ürünü tamam layan veya değer katan diğer ürünler hakkında bilgi almak mümkün olmalıdır.Bir başka önemli konu da tedarik zincirindeki süreçlerin tam otomasyonudur. Ancak tek bir elektronik ticaret standardı olası görülmediği için, tedarik zin ciri entegrasyonu ve otomasyonu OBI veya OTP gibi değişik standardlarm kullanılabilmesine izin vermelidir. Bu kullanıcılara kendi tercih ettikleri stan- dardlara uyma imkanı sağlayacaktır. Bir başka önemli nokta ise tedarik zin cirlerinin önceden tanımlanmış yapılan olabileceği gibi, Internet ile gerekli bil giler tüm ticaret katılımcılarına anında verilebildiğinden, katılımcılann o anda ticaret yapmalarına olanak sağlayacak şekilde dinamik olarak oluşturulmasının da mümkün oluşudur. Bu nedenle kaynakların keşfedilmesi, yani Internet üzerindeki olası ticaret ortakları ve kataloglarının bulunması, önem kazan maktadır. Bu tezin kapsamında geliştirilmiş olan mimari bu konulan içermektedir. Bu mimarinin alt yapısında yeni gelişen teknolojiler ve standardlar kullanılmış, bunlar tedarik zinciri entegrasyon ve otomasyon gereksinimlerini karşılamak üzere birleştirilmiş ve bahsedilen işlevlerin nasıl elde edildiği örneklerle göste rilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MESCHAIN: AN ARCHITECTURE FOR SUPPLY CHAIN INTEGRATION AND AUTOMATION ON THE INTERNET Çingil, Ibrahim Ph.D., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç December 2000, 142 pages Electronic commerce is happening at a very fast pace and business-to-business ecommerce is taking the lead, a very important part of which is the supply chain integration and automation. There is a high demand for well accepted interoperability standards which need to be fitted together for supply chain integration to meet the business demands such as being able to integrate cat alogs from different companies. This will facilitate product comparisons and producing customized catalogs. Given an anchor product anywhere on the msupply chain, it should be possible to obtain information on related products that complement or add value to this anchor product. Yet another key issue is the full automation of the supply chain processes. However since a single dominant electronic commerce standard is unlikely, the supply chain integra tion and automation should be able to accomodate different standards like Open Trading Protocol (OTP) or Open Buying on the Internet (OBI). This will make it possible for users to conform to the standards of their choice. Another important fact is that rigid supply chains can co-exist with sup ply chains formed on the fly where participants can transact business sponta neously since the Web is able to make the information instantly available to all trading partners. Facilitating resource discovery that is finding out about the information on possible partners and their catalogs on the Internet and transacting business automatically also becomes an important issue. The architecture developed within the scope of this thesis addresses these issues. We have used the emerging technologies and standards as the infras tructure of the system proposed; extended and integrated these to meet the needs of supply chain integration and automation and demonstrated how each of the mentioned functionalities can be achieved.