Sağlık sektöründe blok zinciri teknolojisinin gerekliliği ve kullanılabilirliğine ilişkin bir ölçek geliştirme çalışması
A scale development study on the necessity and usability of blockchain technology in the health sector
  1. Tez No: 932558
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Blok zinciri, Sağlık hizmetleri, Dijital dönüşüm, Ölçek geliştirme, Blockchain, Healthcare services, Digital transformation, Scale development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Dijital dönüşüm ve yeni teknolojiler sağlık hizmetlerinin daha etkili, verimli ve güvenli bir şekilde sunulmasını sağlamaktadır. Bu yenilikçi çözümler arasında, dağıtılmış bir defter yapısına dayanan blok zinciri teknolojisi dikkat çekmektedir. Blok zinciri, sağlık hizmetlerinde verilerin güvenliğinin korunması, bilgilerin doğruluğunun sağlanması ve şeffaflığın artırılması gibi alanlarda yenilikçi çözümler sunma potansiyeli taşımaktadır. Bu bağlamda bu araştırma, sağlık bilgi sistemleri alanında çalışanların blok zinciri teknolojisine yönelik algılarını, bilgi seviyelerini ve teknolojinin sağlık hizmetlerinde uygulanabilirliğine ilişkin görüşlerini değerlendirmek amacıyla bir ölçek geliştirme süreci yürüterek gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 305 kişilik bir örneklem grubu ile yürütülmüştür. Veri toplama amacıyla bir ölçek geliştirilmiş, ölçeğin kapsam geçerliği ve yapı geçerliği analizleri yapılmış, güvenilirlik ise Cronbach Alpha katsayısı ile test edilmiştir. Bu süreç sonucunda ölçeğin beş boyuttan oluştuğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikler ve t-testi ile ANOVA gibi farklılık analizleri ile değerlendirilmiş, ölçek alt boyutları arasındaki ilişkiler ise korelasyon analizleri ile incelenmiştir. Araştırma bulguları, blok zinciri teknolojisinin veri güvenliği ve süreçlerin iyileştirilmesi açısından olumlu değerlendirildiğini, ancak mevcut sağlık sistemleriyle entegrasyon, yasal düzenlemeler ve altyapı eksikliklerinin uygulamada zorluk oluşturduğunu göstermektedir. Katılımcılar, blok zincirinin sağlık verilerinin güvenli saklanması ve paylaşımında yenilikçi bir çözüm sunabileceğini vurgularken, blok zincirinin çevresel ve organizasyonel boyutlarının diğer boyutlara göre daha düşük olduğu da tespit edilmiştir. Araştırma, blok zinciri teknolojisinin sağlık hizmetlerinde kullanım potansiyelini vurgulamakla birlikte, teknolojinin uygulanabilirliğini artırmak için altyapı modernizasyonu, düzenleyici belirsizliklerin giderilmesi ve yenilikçi eğitim programlarının geliştirilmesine işaret etmektedir. Ayrıca, geliştirilen ölçeğin geçerli, güvenilir ve sağlık bilgi sistemi alanında çalışanların blok zinciri teknolojisine yönelik algılarını değerlendirme amacı doğrultusunda kullanılabilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Digital transformation and new technologies enable health services to be delivered more effectively, efficiently and safely. Among these innovative solutions, blockchain technology, based on a distributed ledger structure, stands out. Blockchain has the potential to offer innovative solutions in areas such as protecting the security of data, ensuring the accuracy of information and increasing transparency in healthcare. In this context, this research was carried out by conducting a scale development process in order to evaluate the perceptions of blockchain technology, knowledge levels and views on the applicability of technology in health services of employees working in the field of healthcare information systems. The research was conducted with a sample group of 305 people. A scale was developed for data collection, content validity and construct validity analyses were performed, and reliability was tested with Cronbach Alpha coefficient. As a result of this process, it was determined that the scale consisted of five dimensions. The data obtained were evaluated with descriptive statistics and difference analyses such as t-test and ANOVA, and the relationships between the scale sub-dimensions were examined with correlation analyses. Research findings show that blockchain technology is positively evaluated in terms of data security and process improvement, but integration with existing health systems, legal regulations and infrastructure deficiencies pose challenges in implementation.While participants emphasized that blockchain technology could offer an innovative solution for securely storing and sharing health data, it was also determined that the environmental and organizational dimensions of blockchain are comparatively lower than other dimensions.While emphasising the significant potential of blockchain technology in healthcare, the research also highlights the necessity of modernising infrastructure, resolving regulatory ambiguities, and developing innovative educational programs to bolster the technology's overall feasibility. Furthermore, it was concluded that the developed scale is both valid and reliable, and can be employed to assess the perceptions of professionals working in the field of health information systems regarding blockchain technology.