Sürdürülebilir mimarlık bağlamında yeşil çatı uygulamaları: 20. ve 21. yüzyıl örnekleri üzerinden bir değerlendirme
Green roof applications in the context of sustainable architecture: an evaluation on 20th and 21st century examples
  1. Tez No: 932565
  2. Yazar: HASAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Çatı, Çatı Bahçesi, Sürdürülebilir Mimarlık, Yeşil Çatı Sistemleri, Green Roof, Roof Garden, Sustainable Architecture, Green Roof Systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yeşil çatılar, kentleşme sürecinde artan çevresel sorunlar, iklim değişikliği ve enerji tüketimi gibi kritik konulara çözüm sağlayan bir mimari unsur olarak öne çıkmaktadır. Doğal bitki örtüsü ile kaplı bu çatılar, kentsel ısı adası etkisini azaltmak, yağmur suyu yönetimini iyileştirmek, biyolojik çeşitliliği desteklemek ve enerji tasarrufu sağlamak gibi birçok çevresel fayda sunmaktadır. Özellikle yoğun ve geniş kapsamlı yeşil çatıların, kent içindeki yeşil alan miktarını artırarak doğayla bütünleşik bir yaşam alanı sunması, bu sistemlerin tercih edilme oranını arttırmaktadır. Ekonomik açıdan da bina ömrünü uzatma, bakım ve enerji maliyetlerinde tasarruf sağlama gibi katkıları ile uzun vadeli bir yatırım olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, Dünya'da ve Türkiye'de yeşil çatı uygulamalarının sürdürülebilir mimarlık kapsamında gelişimi ve son dönemde geldiği nokta ele alınarak bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmada, yeşil çatılar üzerine yapılmış örnek projeler incelenerek bu projelerin özellikleri, kullanılan yeşil çatı tipleri ve sistemleri, bitkilendirme teknikleri ve uygulama alanları ele alınmıştır. İncelenen projeler, sürdürülebilirlik bağlamında yeşil çatı çalışmalarını en iyi şekilde temsil eden örnekler arasından seçilmiştir. Ayrıca dünya genelinde gelişmiş özelliklere sahip örnekler üzerinden karşılaştırma yapılarak Türkiye'nin mevcut durumu değerlendirilmiştir. Türkiye'de yeşil çatı uygulamaları henüz yaygınlaşmamış olsa da, yürütülen pilot projeler sayesinde bu alandaki farkındalık giderek artıyor. Bu projeler, yeşil çatılar sayesinde sürdürülebilir kentleşme sürecine sağlanan katkıların daha iyi kavranmasına olanak tanıyor. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirlerde, yeşil çatılar çevresel sorunlarla mücadele etmede ve şehir içindeki yeşil alanların artırılmasında önemli bir potansiyele sahip olarak öne çıkıyor. Bu bağlamda, yerel yönetimlerin teşvik edici politikaları, halkın bilinçlendirilmesi ve mevzuat düzenlemelerinin yapılması, yeşil çatıların Türkiye'de daha yaygın hale gelmesini destekleyebilir. Bu çalışma, yeşil çatı uygulamalarının farklı boyutlarını ele alarak gelecekte bu sistemlerin daha fazla benimsenmesi ve yaygınlaşması adına bir rehber niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Green roofs stand out as an architectural element that provides solutions to critical issues such as increasing environmental problems, climate change and energy consumption in the urbanization process. These roofs covered with natural vegetation offer many environmental benefits such as reducing the urban heat island effect, improving rainwater management, supporting biodiversity and saving energy. In particular, the fact that dense and extensive green roofs increase the amount of green space in the city and offer a living space integrated with nature increases the preference rate of these systems. In economic terms, it is considered as a long-term investment with its contributions such as extending the life of the building and saving in maintenance and energy costs. In this study, an evaluation was made by considering the development of green roof applications in the world and Turkey within the scope of sustainable architecture and the point they have reached recently. In the study, sample projects on green roofs were examined and the characteristics of these projects, the types and systems of green roofs used, planting techniques and application areas were discussed. The examined projects were selected from among the examples that best represent green roof studies in the context of sustainability. In addition, the current situation of Turkey was evaluated by comparing examples with advanced features around the world. Although green roof applications in Turkey have not yet become widespread, ongoing pilot projects are gradually raising awareness in this area. These projects allow for a better understanding of the contributions that green roofs make to the sustainable urbanization process. In cities such as Istanbul, Izmir, and Ankara, green roofs stand out as having significant potential in tackling environmental issues and increasing green spaces within urban areas. In this context, encouraging policies of local governments, raising public awareness and making legislative arrangements can support green roofs to become more widespread in Turkey. This study addresses different dimensions of green roof applications and is a guide for the further adoption and spread of these systems in the future.