Mesane kanserinde miR-182-5p ekspresyon düzeyinin araştırılması
Investigation of miR-182-5p expression levels in bladder cancer
  1. Tez No: 932571
  2. Yazar: İHSAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜLÜFER TAMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, miRNA, miR-182-5p, RT-PCR, Bladder cancer, miRNA, miR-182-5p, RT-PCR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Mesane kanseri, genitoüriner sistemin sık görülen malignitelerinden biridir. İleri yaşta, erkeklerde ve sigara içenlerde sık görülmektedir. Hastalığın tanı ve takiplerinde; anamnez, fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri birlikte kullanılmaktadır. Daha yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip minimal invaziv yöntemlerin hedeflenmesiyle birlikte moleküler tanı ve tedavi modaliteleri geliştirilmektedir. miRNA'lar, gen ifadesini post-transkripsiyonel olarak düzenleyen moleküllerdir. miRNA'lar hücredeki birçok yolakta yer aldıklarından hastalıklardaki ve kanserlerdeki önemi yüksektir. Klinik olarak önemli olan bu miRNA'lardan biri de miR-182-5p'dir. miR-182-5p'nin özellikle kanserlerde değişen ekspresyon düzeyleri hastalığa dair önemli ipuçları verebilmektedir. Bu bilgilerin ışığında, çalışmamızda mesane kanseri hastalarında plazma miR-182-5p ekspresyon düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji polikliniğine başvuran, dâhil edilme kriterlerine uyan, mesane kanseri tanısı almış 40 hasta ve 40 sağlıklı birey dâhil edildi. Çalışma grubundan alınan örneklerden miRNA izolasyonu yapıldı. İzole edilen miRNA'ların analizi, kantitatif gerçek zamanlı PCR kullanılarak yapıldı. Sonuçlar hasta ve kontrol grupları arasında kıyaslandı. Verilerin istatistiksel analizinde mesane kanseri hastalarında miR-182-5p ekspresyon düzeyinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edildi (p=0,022). Bu çalışmada, miR-182-5p ekspresyonunun mesane kanseri hastalarında down-regüle olduğu ve sağlıklı bireylerle kıyaslandığında ekspresyon kaybının anlamlı olduğu tespit edildi. Çalışmamızın sonucunda elde edilen verilerin mesane kanserinin tanı ve takipleri için önemli katkılar sunabileceğini düşünmekteyiz. miR-182-5p'nin; mesane kanserindeki rolüne yönelik kesin sonuçların elde edilmesiyle birlikte, hastalığın tedavisinde de hedeflenen spesifik bir ajan olabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Bladder cancer is a prevalent malignancy within the genitourinary system. It is frequently observed in the elderly, males, and smokers. In the diagnosis and follow-up of the disease, anamnesis, physical examination, and imaging methods are utilized in combination. Molecular diagnostic and therapeutic modalities are being developed with the aim of targeting minimally invasive methods that offer higher sensitivity and specificity. miRNAs are molecules that regulate gene expression post-transcriptionally. Due to their involvement in numerous cellular pathways, miRNAs hold significant importance in diseases and cancers. One of these clinically significant miRNAs is miR-182-5p. The altered expression levels of miR-182-5p, particularly in cancers, can provide significant insights into the disease. In light of this information, our study aimed to investigate the expression levels of plasma miR-182-5p in patients with bladder cancer. The study included 40 patients diagnosed with bladder cancer and 40 healthy individuals who met the inclusion criteria, admitted to the Urology Clinic at the Faculty of Medicine, Mersin University. miRNA isolation was performed from the samples obtained from the study group. The analysis of the isolated miRNAs was conducted using quantitative real-time PCR. The results were compared between the patient and control groups. Statistical analysis of the data revealed a significant difference in the expression levels of miR-182-5p in bladder cancer patients compared to the control group (p=0.02241). At the end of this study, it was found that the expression of miR-182-5p is down-regulated in bladder cancer patients, and the loss of expression is significant when compared to healthy individuals. We believe that the data obtained from our study could provide significant contributions to the diagnosis and follow-up of bladder cancer. With definitive results regarding the role of miR-182-5p in bladder cancer, we anticipate that it could also serve as a specific targeted agent in the treatment of the disease.