The poetics of a storied environment: Indigenous ecological ethics in Linda Hogan's Solar Storms and People of The Whale
Öykülü çevrenin poetikası: Linda Hogan'ın Solar Storms ve People of The Whale romanlarında yerli ekolojik etik
- Tez No: 932636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Stories, Place, Indigenous Ecological Ethics, Ecocriticism, Wilderness
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amerikan doğasını vahşi doğa olarak idealize etme süreci, Amerikan yerlilerinin tarihini ve hikayelerini göz ardı etme eğilimindedir. Vahşi doğa geleneğinin ana itici gücü olan bozulmamış ve el değmemiş topraklar miti, Amerikan yerlilerinin eylemselliğini reddederek onları söylemsel olarak Amerika'nın fauna ve florasına asimile eder ve bu da Amerikan yerlilerini mülksüzleştirme riskiyle karşı karşıya bırakır. Hem Solar Storms hem de People of the Whale'de, öykülü çevreler ile yerli ekolojik etiğin yeniden canlandırılması arasındaki karşılıklı etkileşim, Hogan'ın başka bir yol öngörmesini sağlıyor; Amerikan peyzajının ve deniz manzarasının sömürgeci tarihlerinin ötesinde bir yol. Bu bağlamda, Linda Hogan'ın Solar Storms aldı romanı, süregelen ekolojik emperyalizme karşı hayatta kalmak ve direnmek için sürdürülebilir imkanlar sağlamak üzere hikâyeleri kullanarak travma, topluluk ve çevre arasındaki bağlantıyı ön plana çıkarıyor. Hogan'ın yarattığı öykülü ortamlar, doğal çevrenin pasif ve eylemsiz bir alan olduğu yönündeki sömürgeci varsayımı reddediyor. Aksine Hogan, doğayı kendi hikâyelerini ifade eden ve anlatan, anlatı gücüne sahip, aktif ve maddi olarak canlı bir alan olarak sunar. Bu bakımdan Hogan, insanların ve toprağın hikâyelerini ön plana çıkararak Amerikan yerlilerinin ekolojik etiğini yeniden canlandıran, sömürgecilikten arındırıcı bir anlatı inşa eder. Benzer şekilde, People of The Whale romanı da ikili karşıtlıkların sınırlarını kırıyor ve bunların aslında ne kadar geçirgen olduğunu gösteriyor. Roman, insanları insan olmayan hayvanlarla aynı seviyeye koyarak hegemonik insan kavramını altüst ediyor ve böylece kahramanları bu hegemonik insan söyleminin ötesinde konumlandırıyor.
Özet (Çeviri)
The process of idealizing American nature as a wilderness has a tendency to disregard the history and stories of Native American people. The main driving forces of the wilderness tradition, the myth of pristine and empty land, reject the agency of Native American people and discursively assimilate them to the fauna and flora of America which in turn puts Native American people at risk of dispossession. In both Solar Storms and People of the Whale, the mutual interaction between the storied environments and the revitalization of indigenous ecological ethics enables Hogan to envision another way; a way that is beyond the colonial histories of American landscape and seascape. In that respect, Linda Hogan's Solar Storms foregrounds the interconnectivity between trauma, community, and environment by using stories to enable sustainable chances for survival and resistance against ongoing ecological imperialism. The storied environments she creates reject the colonial assumption that the natural environment is a passive and inert site. On the contrary, Hogan presents nature as an active and materially alive site with narrative power that expresses and tells its own stories. In this respect, by foregrounding the stories of people and the stories of the land Hogan constructs a decolonizing narratives that revitalize the Native American ecological ethics. Similarly, People of The Whale break the boundaries of binary oppositions and show how permeable they actually are. The novel subverts the concept of the hegemonic human by putting humans on the same level as non-human animals, thereby positioning the protagonists beyond this hegemonic human discourse.