The effect of international trade on women employment: The case of OECD countries
Uluslararası ticaretin kadın istihdamı üzerindeki etkisi: OECD ülkeleri örneği
  1. Tez No: 932635
  2. Yazar: EVRİM YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA KIRKULAK ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Kadın İstihdamı, Panel Veri Analizi, OECD, International Trade, Women Employment, Panel Data Analysis, OECD
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dış Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Uluslararası ticaretin birçok alanda olduğu gibi istihdam üzerinde de farklı etkileri bulunmaktadır. Örneğin ticaretin artması ihracatın artmasını sağlayarak istihdamı arttırabileceği gibi ithal ürünlerin ulusal pazarda ucuz hale gelmesi istihdamın azalmasına neden olabilir. Dış ticaretteki rekabet ve genişleme, kadınlara yönelik işlerin sayısını ve bununla beraber kadınların istihdamdaki oranlarını arttırabilir. Bu nedenle bu çalışmada OECD ülkeleri için dış ticaretin kadın istihdamını arttırıp arttırmadığı sorusu araştırılmış ve aynı zamanda kadın ve erkek istihdamlarını etkileyen faktörler karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bu çalışmanın temel amacını oluşturan dış ticaretin kadın ve erkek istihdamı üzerindeki etkisi panel veri analizi ile ele alındığında ihracat ve ithalat değişkenlerinin ayrı ayrı kadın ve erkek istihdamı üzerinde negatif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu etkiyi araştırmak için modellerde sefalet indeksi, ücretler, kişi başına gayri safi milli hasıla, demokrasi indeksi ve okullaşma oranı kontrol değişkenler olarak kullanılmıştır. Ayrıca sabit etkiler modellerinden elde edilen sabit terimin, bir başka deyişle ortalama istihdam düzeyinden birimlerin uzaklıkları elde edilmiştir. Kadınlar için en düşük ortalamaya Kolombiya sahipken Türkiye, Meksika, Yunanistan, Şili, Kosta Rika, Güney Kore, Polonya, Macaristan ve Litvanya ortalama altındadır. Ortalamaya göre en yüksek değere Norveç sahipken Danimarka, İsveç ve Lüksemburg gibi baltık ülkelerinin ön planda olduğu dikkat çekmektedir. Erkeklerin istihdamdaki ortalamasına göre ülkelerin uzaklıklarında en düşük ortalamaya yine Kolombiya ve Türkiye sahipken en yüksek ortalamaya Lüksemburg, Norveç ve İzlanda sahiptir.
Özet (Çeviri)
As in many other areas, international trade has different effects on employment. For example, increased trade can increase employment by increasing exports, while imported products becoming cheaper in the domestic market can lead to a decline in employment. Competition and expansion in international trade may increase the number of jobs for women and thus the share of women in employment. Therefore, this study examines the question of whether international trade increases women employment for OECD countries and also comparatively examines the factors affecting women and men employment. This thesis analyzes the impact of international trade on employment for both women and men using panel data analysis. The findings indicate that both export and import activities have a negative effect on employment for women and men separately. In order to study this effect, misery index, wages, gross national product per capita, democracy index and school enrollment ratio are used as control variables in the models In addition, the distances of the units from the constant term obtained from fixed effects models, in other words, from the average employment level, were obtained. While Colombia has the lowest average for women, Turkey, Mexico, Greece, Chile, Costa Rica, South Korea, Poland, Hungary and Lithuania are below average. Norway has the highest average, while the Baltic countries such as Denmark, Sweden and Luxembourg are at the forefront. In terms of the distance of countries according to the average of men in employment, Colombia and Turkey have the lowest average, while Luxembourg, Norway and Iceland have the highest average.