Etkin kaynak yönetimi açısından havalimanı ortak karar alma süreci: Antalya Havalimanı örneği
Airport joint decision making process and the case of Antalya Airport
  1. Tez No: 932646
  2. Yazar: SERDAR GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN GÜREŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Havalimanı Ortak Karar Alma Süreci, Havacılık Sanayi, Paydaşlar, Eurocontrol, Hava Trafik, Operasyonel Verimlilik, Airport Joint Decision Making Process, Aviation Industry, Stakeholders, Eurocontrol, Air Traffic, Operational Efficiency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sıcak savaş dönemlerinde önemi anlaşılan ve takip eden yıllarda yaşanan serbestlik ve gelişme dönemleri ile 20. yüzyılın sonu ve 21. yüzyılın başlarından itibaren en önemli ekonomik güçlerden birisi haline gelen havacılık sanayi, aktörlerinin de innovasyon yatırımlarını artırması ile bugün yaklaşık 18 milyon işi destekleyen ve büyüklüğü Hollanda ile eşdeğer hale gelen devasa bir yapıya ulaşmıştır. Havacılık sanayinin çeşitli ekonomik etkileri, genel ekonomik büyüme ile ekonomik istikrara önemli katkılar sağlamaktadır. Havalimanı Ortak Karar Alma Süreci, havalimanı operasyonlarının verimliliğini arttırmak amacıyla havaalanı paydaşları arasında bilgi paylaşımını ve iş birliğini teşvik eden bir süreçtir. A-CDM süreci ile havalimanlarının en önemli paydaşları olan hava seyrüsefer hizmetleri, havalimanı yönetimi, havayolları ve yer hizmet şirketlerinin aynı platformda buluşarak koordinasyonunu amaçlayan bir süreçtir. Bu süreç ile sistem içinde yer alan herkesin ortak amaç ile hareket etmesi ve süreçteki tüm gelişmelere göre operasyonlarını yönetmesi amaçlanarak herkes için verimliliğin artırılması hedeflenir. Havalimanlarının kapasitesi belirlenirken pist ve taksi yollarının durumundan, terminal kapasitesine, güvenlik hizmetlerinden pasaport işlemlerine kadar birçok faktör etki etmekte ve fiziki faktörler nedeniyle de havalimanlarının kapasitesi sınırlı olmaktadır. Turizm, globalleşme, iş ve sağlık seyahatlerinin sürekli artması da sektörü doyma noktasına getirmiş ve arz-talep dengesinde uyumsuzluk oluşmasına neden olmuştur. Havalimanlarında oluşan bu dengesizlik pist başlarında kuyrukların oluşması, uçak içi beklemelerin artması, olumsuz koşullara reaksiyon sürelerinin uzaması ya da kapasitenin çok altında kullanımı gibi birçok ekonomik olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Havalimanı Ortak Karar Alma Süreci (A-CDM), havalimanlarında bilgi şeffaflığı sağlayarak olayların öngörülebilirliğini artırmak, gecikmeleri azaltmak ve kaynakların kullanımını optimize ederek Hava Trafik Akış ve Kapasite Yönetimini (ATFCM) geliştirmeyi amaçlayan bir sistemdir. Bu çalışma ile A-CDM sürecinin havalimanı operasyonlarına olan etkisi incelenerek Antalya Havalimanı için olası etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Havacılık, ilk çağlardan başlayarak yaşanan gelişmeler ile giderek artan önem ve etkisi ile insanoğlunun günümüzde vazgeçilmez hale gelmesi ve bu süreçteki ekonomik gelişmeler ile paralel gelişmesi anlatılmıştır. 2000'li yıllarda havacılığın kural koyucularının daha düzgün bir operasyon arayışına giderek çalışmaları artırması sonucu ortaya çıkan Havalimanı Karar Alma Sürecinin verimlilik açısından etkisi amaçlanmış ve Antalya Havalimanı da sahip olduğu büyüklük ile örnek olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aviation industry, which became one of the most important economic powers at the end of the 20th century and the beginning of the 21st century with the periods of liberalization and development in the following years, has today reached a gigantic structure that supports approximately 18 million jobs and is equivalent in size to the Netherlands, with its actors increasing their innovation investments. The various economic impacts of the aviation industry contribute significantly to overall economic growth and economic stability. Airport Co-Decision Making is a process that encourages information sharing and collaboration among airport stakeholders to improve the efficiency of airport operations. The A-CDM process aims to bring together and coordinate the most important stakeholders of airports such as air navigation services, airport management, airlines and ground handling companies on the same platform. With this process, it is aimed to increase efficiency for everyone by aiming to ensure that everyone involved in the system acts with a common goal and manages their operations according to all developments in the process. While determining the capacity of airports, many factors such as the condition of runways and taxiways, terminal capacity, security services and passport procedures are influential and the capacity of airports is limited due to physical factors. The continuous increase in tourism, globalization, business and health travel has brought the sector to a saturation point and caused a mismatch in the supply-demand balance. This imbalance at airports leads to many negative economic consequences such as queues at runway heads, increased in-flight waits, prolonged reaction times to adverse conditions, or utilization far below capacity. Airport Shared Decision Making (A-CDM) is a system that aims to improve Air Traffic Flow and Capacity Management (ATFCM) by providing information transparency at airports to increase the predictability of events, reduce delays and optimize the use of resources. In this study, the impact of the A-CDM process on airport operations is examined and its possible effects for Antalya Airport are analyzed. Aviation has become indispensable for mankind today with its increasing importance and impact with the developments starting from the early ages and its development in parallel with the economic developments in this process has been explained. In the 2000s, the effect of the Airport Decision Making Process, which emerged as a result of the aviation rule makers increasing their efforts in search of a smoother operation, was aimed in terms of efficiency and Antalya Airport was chosen as an example with its size.