Yeşil ekonomi: Farklı gelir grubundaki ülkelerin karşılaştırmalı analizi
Green economy: Comparative analysis of countries with different income levels
- Tez No: 932647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI SEDA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Ekonomi, Ekonomik Büyüme, Gelir Dağılımı, Yönetişim, Sürdürülebilir Kalkınma, Green Economy, Economic Growth, Income Distribution, Governance, Sustainable Development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, yeşil ekonomiye geçiş sürecinin karmaşıklığını ve çok boyutluluğunu inceleyerek, bu sürecin ekonomik büyüme, gelir dağılımı ve yönetişim göstergeleri üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, öncelikle yeşil ekonomi kavramı, ilkeleri ve politikaları detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Ardından, farklı ülkelerin ve bölgelerin yeşil ekonomiye geçiş deneyimleri değerlendirilerek, başarılı ve başarısız uygulamalar ortaya konmaktadır. Türkiye ekonomisi de yeşil ekonomi bağlamında analiz edilerek, ülkenin güçlü ve zayıf yönleri belirlenmektedir. Çalışmanın önemli bir bölümünü, yeşil büyüme performansını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi oluşturmaktadır. 73 ülke ve 2010-2019 dönemini kapsayan panel verileri kullanılarak yapılan analizde, yeşil büyüme endeksi ile yönetişim göstergeleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Çalışma sonuçları, yeşil ekonomiye geçişin ekonomik büyümeyi destekleyebileceğini, gelir dağılımını iyileştirebileceğini ve iyi yönetişimin bu süreci hızlandırabileceğini göstermektedir. Özellikle, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, sürdürülebilir tarım ve eko-turizm gibi yeşil sektörlerin, ekonomik büyüme ve istihdam yaratma potansiyeli vurgulanmaktadır. Ayrıca, yeşil ekonomi politikalarının, gelir dağılımını iyileştirerek sosyal adaleti ve kapsayıcılığı teşvik edebileceği belirtilmektedir. Ekonometrik analiz sonuçları ise, iyi yönetişimin yeşil büyüme performansını artırmada önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, yeşil ekonomiye geçiş sürecinin anlaşılmasına ve bu süreci etkileyen faktörlerin belirlenmesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the impacts of the transition to a green economy on economic growth, income distribution, and governance indicators by examining the complexity and multidimensionality of this process. The study first discusses the concept, principles, and policies of the green economy in detail. Then, it evaluates the experiences of different countries and regions in the transition to a green economy, revealing successful and unsuccessful practices. The Turkish economy is also analyzed within the context of the green economy, identifying the country's strengths and weaknesses. A significant part of the study consists of an econometric analysis of the factors affecting green growth performance. The analysis, which uses panel data covering 73 countries and the period 2010-2019, examines the relationship between the green growth index and governance indicators. The results of the study show that the transition to a green economy can support economic growth, improve income distribution, and accelerate this process with good governance. In particular, the potential of green sectors such as renewable energy, energy efficiency, sustainable agriculture, and ecotourism to create economic growth and employment is emphasized. It is also stated that green economy policies can improve income distribution and promote social justice and inclusion. The results of the econometric analysis reveal that good governance plays an important role in increasing green growth performance. This study contributes to the understanding of the transition to a green economy and the identification of the factors affecting this process.