Acil servise başvuran febril nötropeni hastalarında serum presepsin düzeyinin prognostik değeri
Prognostic value of serum presepsin levels in patients with febrile neutropenia presenting to the emergency department
- Tez No: 932681
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERVAN GÖKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Ateş, Febril Nötropeni, Komplikasyon, Malignite, Presepsin, Complication, Emergency Department, Febrile Neutropenia, Fever, Malignancy, Presepsin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Febril nötropeni, kemoterapi sürecinde karşılaşılan ana komplikasyonlardan biridir. Yüksek riskli hastaların doğru bir şekilde tanınması morbidite ve mortaliteyi önlemek açısından kritik öneme sahiptir. Çalışmamızın amacı, acil servise başvuran febril nötropenik hastalardaki serum presepsin düzeyinin, prognostik değerini belirleyip CRP (C reaktif protein), PCT (prokalsitonin) ve MASCC (Multinational Association for Supportive Care in Cancer) skoru ile ilişkisini incelemektir. Gereç Yöntem: Çalışma, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği acil servisinde 15/05/2024-15/02/2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya, 18 yaş üstü, bilinen malignite tanısı olan, febril nötropeni tanısı alan hastalar, kontrol grubu olarak ise aktif şikayeti olmayan, malignite tanısı olmayan hasta yakınlarından oluşan, hasta grubuna benzer yaş ve cinsiyete sahip bireyler dahil edildi. Febril nötropeni tanısı alan hastalardan ve sağlıklı kontrol grubundaki kişilerden jelli serum tüplerine venöz kan örnekleri alındı. Presepsin düzeyleri, kantitatif sandviç enzim immünoassay tekniği ile ticari olarak mevcut olan Human Presepsin ELISA kiti (Fine Test, Wuhan, Çin) kullanılarak ölçüldü. Sonuçlar olgu rapor formuna kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya febril nötropeni tanısı alan 95 hasta, kontrol grubu olarak ise 40 gönüllü sağlıklı birey dahil edildi. Presepsin düzeyi, hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptandı. Presepsinin hasta ve kontrol grubundaki tanısal değerliliği açısından, duyarlılık %80 (%70.54-%87.51), özgüllük %92.5 (%79.61- %98.43) olarak bulundu. Presepsin ile PCT arasında yüksek, presepsin ile CRP arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptandı. Presepsin düzeyi, acil servisten yoğun bakım ünitesine yatan hastalarda ve yatan hastaların hastane sonlanımında exitus olan lehine anlamlı derecede daha yüksekti. Kültürde üreme olan hastalarda presepsin anlamlı olarak yüksekti. MASCC skoru düşük olan hastalarda presepsin düzeyi anlamlı olarak yüksek saptandı. Presepsinin exitus ve taburcu olan hastalardaki prognostik değerliliği açısından, duyarlılık %85.71 (%57.19-%98.22), özgüllük %70.37 (%59.19-%80.01) olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda, yoğun bakım ünitelerine yatışı ve hastane sonlanımını ön görmek amacıyla presepsin düzeyinin kullanılabilirliği araştırıldı. Presepsin düzeyinin, acil servis ve hastane sonlanımı ile ilişkili olduğu saptandı. Presepsin, yoğun bakım ünitesi yatışını ve exitusu ön görmede yardımcı bir biyobelirteç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Febrile neutropenia is one of the major complications encountered during chemotherapy. Accurate identification of high-risk patients is critical for preventing morbidity and mortality. The aim of our study is to determine the prognostic value of serum presepsin levels in febrile neutropenic patients presenting to the emergency department and to examine their relationship with CRP (C-reactive protein), PCT (procalcitonin), and the MASCC (Multinational Association for Supportive Care in Cancer) score. Materials and Methods: The study was conducted in the Emergency Department of the Ankara Bilkent City Hospital, between 15th May 2024 and 15th February 2025. The study included patients over 18 years of age with a known diagnosis of malignancy who were diagnosed with febrile neutropenia, while the control group consisted of individuals without active complaints and without a malignancy diagnosis, matched for age and gender to the patient group. Venous blood samples were collected from both febrile neutropenic patients and healthy controls into gel serum tubes. Presepsin levels were measured using a commercially available Human Presepsin ELISA kit (Fine Test, Wuhan, China) by the quantitative sandwich enzyme immunoassay technique. The results were recorded on the case report form. Results: Ninety-five patients diagnosed with febrile neutropenia and forty healthy volunteers as a control group were included in the study. Presepsin levels were found to be significantly higher in the patient group compared to the control group. In terms of diagnostic value of presepsin in the patient and control groups, sensitivity was found to be 80% (70.54%-87.51%) and specificity was 92.5% (79.61%-98.43%). A high positive correlation was found between presepsin and PCT, and a moderate positive correlation was found between presepsin and CRP. Presepsin levels were significantly higher in patients who were admitted to the intensive care unit from the emergency department and in patients who had a fatal hospital outcome. Presepsin levels were significantly higher in patients with positive culture growth. In patients with a low MASCC score, presepsin levels were significantly higher. Regarding the prognostic value of presepsin in predicting mortality and discharge, sensitivity was 85.71% (57.19%-98.22%) and specificity was 70.37% (59.19%-80.01%). Conclusion: In our study, the usability of presepsin levels to predict ICU admission and hospital outcomes was investigated. It was found that presepsin levels are associated with emergency department and hospital outcomes. Presepsin may be used as a helpful biomarker to predict ICU admission and exitus.