Asperger bozukluğu olan akranla yürütülen öğretimin öğrenme güçlüğü olan öğrencinin okuma akıcılığı üzerindeki etkisi
The effect of peer tutoring with a peer who has Asperger's disorder on the reading fluency of a student with a learning disability
- Tez No: 932700
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL KAHVECİ SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Asperger bozukluğu, öğrenme güçlüğü, akran öğretimi, akıcı okuma, Asperger's disorder, learning disabilities, peer tutoring, reading fluency
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu araştırmada Asperger bozukluğu olan akranla yürütülen öğretimin öğrenme güçlüğü olan öğrencinin okuma akıcılığı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Akıcı okumanın geliştirilmesi için kelime yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 2023 – 2024 eğitim öğretim yılında KKTC Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Lefkoşa ilçesinde yer alan bir ortaokulda 8. sınıfta öğrenimlerine devam eden iki öğrenim güçlüğü bir Asperger bozukluğu resmi tanılı öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın bağımlı değişkenini öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin akıcı okuma becerisini gerçekleştirme düzeyleri, bağımsız değişkenini ise, Asperger bozukluğu olan akranla yürütülen öğretimin öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin akıcı okuma becerisini geliştirmek amacıyla akran öğretimini kelime yöntemi ile yaptığı öğretimdir. Bu araştırmada uygulama oturumları öncesinde özel öğretme güçlüğü olan öğrencilerden akıcı okuma düzeylerinin ne durumda olduğunu belirlemek amacıyla başlama düzeyi oturumları düzenlenmiştir. Başlama düzeyi verileri kararlılık gösterdikten sonra uygulama oturumlarına geçilmiştir. Uygulama oturumlarında araştırmada kullanılacak olan kelime yöntemi öğretilmiş ve daha önce telif hakkı da alınan kelime yöntemi ile oluşturulmuş resimli hikayeler kullanılmıştır. Daha sonra katılımcılarda kazanılan değişikliğin sürekliliğini izlemek amacıyla 2, 4 ve 6 hafta sonra süreklilik oturumları yapılmış son olarak da katılımcıların akıcı okuma seviyelerini farklı materyallere genelleyip genelleyemediklerini öğrenmek amacıyla genelleme oturumları yapılmıştır. Oturumlar bireysel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına bakıldığında, öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin kelime yöntemi kullanılarak yapılan akran öğretimi stratejisi ile akıcı okuma hızlarında artış yaşandığı ayrıca müdahale sonra erdikten 2, 4 ve 6 hafta sonra da bu akıcı okuma hızlarını farklı metinlerde korudukları gözlenmiştir. Araştırmanın sosyal geçerlik verileri incelendiğinde ise Asperger bozukluğu olan öğrencinin de sosyal iletişim ve sosyal etkileşim anlamında olumlu kazanımlar elde ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of peer tutoring conducted by an educator with Asperger's disorder on the reading fluency of students with learning disabilities. The whole word reading method was preferred for developing fluent reading. The single subject research design across participants, was utilized in the study. The participants of the study were two students with learning disabilities and one student officially diagnosed with Asperger's disorder, all of whom attended the eighth grade in a middle school in the Lefkoşa district under the Ministry of National Education of the Turkish Republic of Northern Cyprus during the 2023 – 2024 academic year. The dependent variable of the research was the level of reading fluency skills of students with learning disabilities, while the independent variable was the teaching conducted by the educator with Asperger's disorder using the word method for peer teaching to improve these skills. In this study, baseline sessions were organized to determine the reading fluency levels of students with specific learning disabilities before the intervention sessions. Once the baseline data showed stability, the intervention sessions commenced. During these sessions, the word method, which was to be used in the study, was taught, and copyrighted, illustrated stories created with the word method were utilized. Subsequently, to monitor the sustainability of the changes achieved in the participants, maintenance sessions were conducted after 2, 4, and 6 weeks. Finally, generalization sessions were held to determine whether participants could generalize their reading fluency levels to different materials. Sessions were conducted individually. The findings revealed that students with learning disabilities showed improvements in their reading fluency rates through the peer teaching strategy using the word method, and they maintained these fluency rates in different texts after 2, 4, and 6 weeks following the intervention. Furthermore, social validity data indicated that the student with Asperger's disorder also achieved positive outcomes in terms of social communication and interaction.