Konya merkez ağzı
Konya center dialect
  1. Tez No: 932751
  2. Yazar: KÜBRA SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADİ HINCAL NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Konya ağzı, Konya ağzı ses olayları, Konya ağzı isim çekimleri, Konya dialect, Konya dialect sound events, Konya dialect noun inflections
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 574
Özet
Yapılan birçok çalışma bizim geçmişte konuşulan dil dağarcığı hakkında bilgi vermektedir. Bugün diğer Türk milletlerine baktığımızda birçok ülkenin dil haritalarının tamamlandığını görmekteyiz. Ülkemizde halen ağız çalışması yapılmamış şehirlerimiz bulunmaktadır. Yaptığımız bu çalışmalarla gelecek nesillere kaynak bırakmakta ve aynı zamanda unutulmaktan kurtarmaktayız. Bu alandaki çalışmalara baktığımızda 1867 yılından 1940 yıllarına kadar J. Thury, J Kunos, J. Denny, F. Vinese, L. Bonelli, T. Kowalski gibi yabancı araştırmacılar ve Balhasanoğlu gibi birkaç Türk araştırmacılar vardır. Günümüze kadar yapılan çalışmalar ekilmemiş artarak devam etmiş eksilmemiştir. Bizde bu çalışmamızda Konya'da yaşlı ağız yapı özellikleri bozulmamış kişilerle röportaj yapmış bulunmaktayız. Derlediğimiz metinden Konya ağzından seslere, Konya Ağzında ses olaylarına, isim çekimlerine, Konya ağzında fiillere, edatlara ve sözlüklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many studies provide information about the language repertoire spoken in our past. When we look at other Turkish nations today, we see that the language maps of many countries have been completed. There are still cities in our country where dialect studies have not been carried out. With the work we do, we leave resources to future generations and at the same time save them from being forgotten. When we look at the studies in this field, there are foreign researchers such as J. Thury, J Kunos, J. Denny, F. Vinese, L. Bonelli, T. Kowalski and a few Turkish researchers such as Balhasanoğlu from 1867 to 1940. The work done so far has not been added or diminished. In this study, we interviewed people aged in Konya with intact mouth structure features. From the text we compiled, sounds in Konya dialect, sound events in Konya dialect, noun conjugations, verbs in Konya dialect, prepositions and dictionaries are included.