Üreteral stent uygulanan hastalarda stent kolonizasyonu ve üriner trakt enfeksiyonları ile ilişkili faktörlerin analizi
Analysis of factors associated with stent coloniization and urinary tract infections in patients with ureteral stent
- Tez No: 932771
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT SATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Üroloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Urology
- Anahtar Kelimeler: DJ Stent, Karbon Kaplı, Enfeksiyon, Kolonizasyon, Asemptomatik Bakteriüri, DJ Stent, Carbon Coated, Infection, Colonization, Asymptomatic Bacteriuria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Üreteral çift J stentler (DJs), üroloji pratiğinde idrar drenajını sağlamak, üreter anastomozlarını desteklemek ve böbrek fonksiyonlarını korumak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, uzun süre vücutta kalmaları biyofilm oluşumunu tetikleyerek antibiyotik direncine ve kateter ilişkili enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır. Bu çalışmada, DJs takılan hastalarda üropatojen dağılımını, bu patojenlerin ilaç direnç profillerini, stent kalış süresi ve karbon kaplı stent kullanımının enfeksiyon gelişimine etkilerini analiz ederek, biyofilm kaynaklı bakteriyel enfeksiyonların tedavi yönetimine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Materyal-Metot: Bu retrospektif çalışma, 2017-2024 yılları arasında çeşitli nedenlerle DJs takılan hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. DJs kültürlerinden izole edilen mikroorganizmalar, enfeksiyon durumları ve antibiyotik/antifungal direnç profilleri analiz edilerek tanımlayıcı bir değerlendirme yapılmıştır. Mikrobiyolojik incelemelerde, bakteri ve mantar türleri uygun besiyerlerine ekilip inkübe edilerek tanımlanmış, antibiyotik duyarlılık testleri ile direnç profilleri belirlenmiş bu bulgular üzerinden istatistiksel çalışma yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, 311 hastadan alınan toplam 396 DJs kültürü değerlendirilmiş olup, hastaların %53,4'ü erkek, %46,6'sı kadın hastadır. Kültürlerin %65,7'sinde tek bir mikroorganizma tespit edilirken, %34,3'ünde polimikrobiyal üreme gözlemlenmiştir. En sık izole edilen patojenler arasında Enterococcus spp. (%29,5), E. coli (%17,9), S. aureus (%14,4) ve Candida spp. (%15,2) yer almaktadır. Gram-negatif bakterilerin enfeksiyon oluşturma oranı (%32,9) ile Candida türlerinin enfeksiyon oranı (%38,3) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,004). Ek olarak, çoklu ilaç direnci (MDR %39,6, XDR %10,4, PDR %0,9) özellikle Gram-negatif bakterilerde daha yaygın olarak saptanmış ve uzun süreli DJs kullanımının antibiyotik direnci ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç: DJs stentlerinin uzun süreli kullanımı, biyofilm oluşumu ve antibiyotik direncinin artışı ile doğrudan ilişkili bulunmuş, özellikle Gram-negatif bakteriler ve kandida türleri yüksek enfeksiyon oranları ile öne çıkmıştır. Özellikle Gram-negatif bakteriler ve kandida türleri daha çok polimikrobiyal üreme, çoklu ilaç direnciyle ilişkilendirilmiş ve uzun süreli stent kullanımında MDR/XDR oranlarının arttığı gözlemlenmiştir. Uzun süreli stentlemelerde karbon kaplı stentlerin kullanılması üriner sistem enfeksiyonuna karşı koruyucu olabilmektedir. Bu bulgular doğrultusunda, stent kalış süresinin mümkün olduğunca kısaltılması, biyofilm oluşumunu azaltacak önlemler alınması, mümkün oldukça karbon kaplı stentlerin tercih edilmesi ve ampirik antibiyotik seçiminde yerel antimikrobiyal duyarlılık oranlarının dikkate alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Ureteral double J stents (DJs) are widely used in urology practice to ensure storage, support ureteral anastomoses and preserve renal function. However, their long-term indwelling triggers biofilm formation, which leads to antibiotic resistance and is readily available in situ. This provides the opportunity to contribute to the management of standard systems consisting of biofilms by analyzing the growing uropathogenic status of DJs, drug resistance profiles of these pathogens, stent dwell time and deterioration of carbon-coated stent health conditions. Material-Method: This retrospective study was conducted on patients who underwent DJs for various reasons between 2017 and 2021. A descriptive evaluation was made by analyzing the microorganisms isolated from DJs cultures, their infection status, and antibiotic/antifungal resistance profiles. In microbiological examinations, bacterial and fungal species were identified by inoculating them in appropriate media, antibiotic susceptibility tests were used to determine resistance profiles, and a statistical study was conducted on these findings.. Results: In this study, a total of 396 DJs cultures taken from 311 patients were evaluated, 53.4% of the patients were male and 46.6% were female. While a single microorganism was detected in 65.7% of the cultures, polymicrobial growth was observed in 34.3%. The most frequently isolated pathogens included Enterococcus spp. (29.5%), E. coli (17.9%), S. aureus (14.4%) and Candida spp. (15.2%). The infection rate of Gram-negative bacteria (32.9%) and the infection rate of Candida species (38.3%) were found to be statistically significantly high (p=0.004). In addition, multidrug resistance (MDR 39.6%, XDR 10.4%, PDR 0.9%) was detected more commonly, especially in Gram-negative bacteria, and it was determined that long-term DJs use was associated with antibiotic resistance. Conclusion: Long-term use of DJs stents has been directly associated with biofilm formation and increased antibiotic resistance, with Gram-negative bacteria and Candida species in particular standing out with high infection rates. Especially Gram-negative bacteria and Candida species have been associated with more polymicrobial growth and multidrug resistance, and it has been observed that MDR/XDR rates increase with long-term stent use. The use of carbon-coated stents in long-term stenting can be protective against urinary tract infection. In line with these findings, stent length of stay should be shortened as much as possible, measures should be taken to reduce biofilm formation, carbon-coated stents should be preferred whenever possible, and local antimicrobial susceptibility rates should be taken into account in empirical antibiotic selection.