12-15 yaş güreşçilerin sportif performansında üst ve alt ekstremite kuvveti ile dinamik denge becerisinin rolü
The role of upper and lower extremity strength and dynamic balance skills in the sports performance of 12-15 year-old wrestlers
  1. Tez No: 932774
  2. Yazar: MEMET BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ASAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ CEBRAİL GENÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Denge, Güreş, Sportif Performans, Üst ve Alt Ekstremite Kuvveti, Dynamic Balance, Wrestling, Athletic Performance, Upper and Lower Extremity Strength
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışma, 12-15 yaş güreşçilerin sportif performansında üst ve alt ekstremite kuvveti ile dinamik denge becerisinin rolünü araştırmayı amaçlamıştır. Yöntem: Çalışmaya, 12-15 yaş gruplarında bulunan 39 güreşçi katılmıştır. Boy, kilo, esneklik, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, Y denge testi, dominant ve nondominant kavrama kuvveti testleri alınmıştır. Tüm değişkenlerin normallik varsayımı, Shapiro-Wilk testi ile kontrol edilmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Gruplar arası varyansların eşitliği ise Levene Testi ile değerlendirilmiş ve varyansların homojen olduğu belirlenmiştir. Bu koşullar altında, iki bağımsız grup arasındaki ortalamaların istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini değerlendirmek için Bağımsız Örneklem T-Testi yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Başarılı ve deneyimsiz sporcular arasındaki analizler, dominant ve nondominant el kavrama kuvveti ile sağlık topu fırlatma testinde anlamlı bir fark göstermemiştir. Ancak, yatay sıçrama ve dikey sıçrama performansları başarılı sporcular lehine anlamlı şekilde farklı bulunmuştur. Ayrıca, OJUT (Özel Judo Uygunluk Testi) performans indeksi başarılı sporcuların daha iyi performans gösterdiğini göstermektedir. Korelasyon analizleri, OJUT performansının özellikle alt ekstremite patlayıcı kuvvet (yatay ve dikey sıçrama) ile anlamlı ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Denge testleri ile OJUT arasında da negatif ilişki bulunmuştur. Sonuç: Başarılı güreşçiler, alt ekstremite patlayıcı kuvvet ve OJUT performansında daha yüksek sonuçlar elde ederek, bu özelliklerin güreş performansını belirleyen kritik faktörler olduğunu göstermektedir. Özellikle, yatay ve dikey sıçrama ile OJUT testi arasındaki güçlü ilişki, alt ekstremite kuvvetinin ve denge becerilerinin, daha iyi güreş performansı için belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, başarılı sporcuların alt ekstremite kuvvetine dayalı stratejilerle performanslarını artırabileceklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research aimed to investigate the role of upper and lower extremity strength and dynamic balance skills in the sports performance of 12-15-year-old wrestlers. Methods: The research involved 39 wrestlers in the 12-15 age group. Measurements included height, weight, flexibility, vertical jump, standing long jump, Y-balance test, dominant and non-dominant hand grip strength, and health ball throw performance. The normality assumption for all variables was tested using the Shapiro-Wilk test, and it was found that the data showed a normal distribution. The equality of variances between groups was assessed using Levene's test, and the homogeneity of variances was confirmed. Under these conditions, an İndependent Samples T-Test was used to determine whether the two groups had statistically significant mean differences. Result: Analysis between successful and inexperienced wrestlers revealed no significant differences in dominant and non-dominant hand grip strength or health ball throw test performance. However, horizontal and vertical jump performances were significantly better in successful wrestlers. Additionally, the OJUT test performance index showed better performance in successful wrestlers. Correlation analysis revealed that OJUT performance was significantly related to lower extremity explosive strength (horizontal and vertical jumps). A negative relationship was also found between balance test performance and OJUT. Conclusion: Successful wrestlers achieved higher results in lower extremity explosive strength and OJUT performance, indicating that these factors are critical in determining wrestling performance. The strong relationship between horizontal and vertical jumps and the OJUT test suggests that lower extremity strength and balance skills are decisive for better wrestling performance. These findings indicate that successful wrestlers can enhance their performance by focusing on lower extremity strength-based strategies.