Çocuk Hematoloji Kliniğinde kanama bozukluğu bulguları veya koagülasyon parametrelerinde uzama nedeniyle takip edilen hastaların retrospektif değerlendirmesi
Retrospective evaluation of patients followed up for bleeding disorder symptoms or prolonged coagulation parameters in a Pediatric Hematology Clinic
- Tez No: 932782
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BETÜL ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: faktör eksikliği, kanama, koagülasyon testleri, koagülasyon bozukluğu, factor deficiency, bleeding, coagulation tests, hemostasis defect
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çocukluk çağında kanama belirtileri yaygın olarak görülür ve hastaneye başvuru nedenleri arasında önemli bir yer tutar. Bu belirtiler, kalıtsal veya edinsel hematolojik hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi, özellikle çocuklarda geçici ve ciddi olmayan lokalize nedenlere de bağlı olabilir. Geçici ve hematolojik olmayan etkenler ile kalıtsal veya edinsel kanama bozukluklarının ayırt edilmesi, hastanın takibi ve tedavi süreci açısından büyük önem taşır. Hemostaz kan kaybını önleyen, aynı zamanda kendini sınırlayarak aşırı pıhtı oluşumunu engelleyen fizyolojik bir savunma mekanizmasıdır. Primer ve sekonder hemostaz olarak ikiye ayrılır. Kanama bozuklukları defektin olduğu hemostaz aşamasına göre sınıflandırılır. Çalışmamızın amacı Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği Polikliniğine kanama bozukluğu bulguları veya koagülasyon parametrelerinde uzama nedeniyle başvuran hastaların klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi, tanılarının irdelenmesi ve sonuçta koagulasyon testi bozukluğu saptanan ve saptanmayan grupların karşılaştırılmasıdır. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'ne 2016-2023 yılları arasında epistaksis, diş eti ve diğer mukoza kanamaları, menoraji, peteşi, purpura, ekimoz, hemartroz, hematom gibi kanama bozukluğu bulguları ve/veya koagülasyon parametrelerinde değişiklik nedeniyle poliklinikten başvuran hastaların hasta elektronik bilgi sitemindeki verileri geriye dönük incelendi. Çalışmamız retrospektif çalışma olup, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve verilerine ulaşılabilen 250 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmamızda incelenen hastaların %46'sı erkek, %54.4'ü kız idi. Ortanca yaş 7.5 yıl idi. Başvuru yaşı koagülasyon testi bozukluğu tespit edilen grupta daha düşüktü (ortanca yaş: 7 yıl). Koagülasyon testi bozukluğu olan grupta erkek hastaların oranı daha fazla idi (%59.2). Hastaların %67.6'sı mevcut kanama şikayeti nedeniyle başvurmuş, %29.6'sı ise koagülasyon testlerinde bozukluk saptanması nedeniyle yönlendirilmişti. En sık başvuru şikayeti vücutta morluk idi (%42). Olguların %13.6'sında başvuru öncesinde kanama öyküsü mevcuttu. En sık kanama tipi epistaksis (%55.9), ikinci sırada sünnet yerinde kanama (%14.7) ve diş eti kanaması (%14.7) idi. Hastaların %70'inde fizik muayenede patolojik bulgu saptanmadı. En sık saptanan patolojik muayene bulgusu ekimoz idi (%18.4). Koagülasyon testi bozukluğu olan ve olmayan gruplar arasında aile öyküsü anlamlı farklılık göstermedi. Çalışmaya dahil edilen olguların %39.6'sı koagülasyon bozukluğu tanısı aldı. Koagülasyon bozukluğu saptanan hastaların %17.1'inde primer hemostaz defekti saptandı. Bunların içinde en sık görülen %41.1 ile immun trombositopenik purpura idi. Hastaların geri kalanında sekonder hemostaz defekti saptandı. En sık saptanan sekonder hemostaz defekti faktör 7 eksikliği ( %28.3), ikinci sırada vWF (%14.1) eksikliği idi. Olguların %16.4'üne hematolojik hastalık eşlik etmekte iken bunların %82.9'sinde demir eksikliği anemisi saptandı. Hemostaz defekti şüphesi ile başvuran hastalarda cinsiyet, başvuru yaşı, aile öyküsü, fizik muayene bulguları hastalıkların tanısı açısından önemli ipuçları sağlamaktadır. Tek başına koagülasyon testi bozukluğu tanısal olarak yeterli olmayabilir, hastalar mutlaka eşlik eden bulgular açısından detaylı değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Bleeding symptoms are commonly observed in childhood and hold a significant place among the reasons for hospital admissions. These symptoms may originate from hereditary or acquired hematological disorders, but in children, they may also be associated with temporary and non-serious localized causes. Differentiating between transient non-hematological factors and hereditary or acquired bleeding disorders is crucial for patient follow-up and treatment. Hemostasis is a physiological defense mechanism that prevents blood loss while also limiting itself to avoid excessive clot formation. It is divided into primary and secondary hemostasis. Bleeding disorders are classified according to the stage of hemostasis in which the defect occurs. The aim of our study is to evaluate the clinical and laboratory findings of patients admitted to the Pediatric Hematology and Oncology Clinic with bleeding disorder symptoms or prolonged coagulation parameters, to investigate their diagnoses, and to compare groups with and without detected coagulation test abnormalities. The data of patients admitted to the Pediatric Hematology and Oncology Clinic of Istanbul Medeniyet University Prof. Dr. Suleyman Yalcin City Hospital between 2016 and 2023 with symptoms such as epistaxis, gingival and other mucosal bleeding, menorrhagia, petechiae, purpura, ecchymosis, hemarthrosis, hematoma, and/or abnormalities in coagulation parameters were retrospectively reviewed from the electronic patient information system. Our study is a retrospective study, and 250 patients who met the inclusion criteria and whose data were accessible were included in the study. In our study, 46% of the patients were male, and 54.4% were female. The median age was 7.5 years. The age at presentation was lower in the group with coagulation test abnormality (median age: 7 years). The proportion of male patients was higher in the group with coagulation test abnormalities (59.2%). Of the patients, 67.6% presented with existing bleeding complaints, while 29.6% were referred due to abnormalities in coagulation tests. The most common presenting complaint was bruising on the body (42%). A history of bleeding before admission was present in 13.6% of the cases. The most common type of bleeding was epistaxis (55.9%), followed by bleeding at the circumcision site (14.7%) and gingival bleeding (14.7%). No pathological findings were detected in 70% of the patients on physical examination. The most common pathological finding on examination was ecchymosis (18.4%). There was no significant difference in family history between the groups with and without coagulation test abnormalities. Of the cases included in the study, 39.6% were diagnosed with a hemostasis defect. Among patients with a hemostasis defect, 17.1% had a primary hemostasis defect. The most common condition within this group was immune thrombocytopenic purpura (41.1%). The remaining patients were diagnosed with secondary hemostasis defects. The most common secondary hemostasis defect was factor VII deficiency (28.3%), followed by vWF deficiency (14.1%). Hematological diseases accompanied 16.4% of the cases, and among these, iron deficiency anemia was detected in 82.9%. In patients presenting with suspected hemostasis defects, gender, age at presentation, family history, and physical examination findings provide important clues for diagnosis. Abnormal coagulation test results alone may not be sufficient for diagnosis; patients must be thoroughly evaluated for accompanying findings.