Dini inanç ve iş ahlakı ilişkisi (Adana örneği)
Relationship between religious beliefs and business ethics (The example of Adana)
  1. Tez No: 932781
  2. Yazar: AYHAN KARAMIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KİRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, iş ahlakı, dini inanç, kamuda iş ahlakı, kamu hakkının korunması, Ethics, work ethics, religious belief, work ethics in public sector, protection of public rights
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma Adana İlinde çalışan kamu görevlilerinin çalışma yaşamları ve dini hayatları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2023 yılında Adana merkez ilinde çalışmakta olan kamu çalışanlarını içine almaktadır. Anket aracılığıyla toplanan veriler, SPSS istatistik programıyla değerlendirilmiştir. Bu çalışmada öncelikle, dini inanç ve iş ahlakı ilişkisi hakkında teorik olarak bahsedilmiştir. Akabinde Adana İlinde bulunan kamu kurumlarında çalışan devlet memurlarının katıldığı anket çalışması ile dini inanç ve iş ahlakı ilişkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; çalışanların genel olarak iş ahlakında dini inancın önemli bir yer tuttuğuna inandıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, kamu hakkının korunmasında dini inanç düzeylerinin oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışanların cinsiyet, yaş grubu ve öğrenim düzeyine göre iş ahlakında dini inancı önemli bulma düzeyleri arasında önemli bir fark görülmemiştir. Ancak, kamu hakkının korunmasında dini inancı önemli bulma düzeyinin eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between the work lives and religious lives of public servants working in Adana Province. The research includes public servants working in the central district of Adana in the year 2023. The data collected through surveys was analyzed using the SPSS statistical program. Firstly, theoretical information about the relationship between religious belief and work ethics was provided in this study. Subsequently, the relationship between religious belief and work ethics was examined through a survey conducted with civil servants working in public institutions in Adana Province. Upon evaluation of the results, it was revealed that employees generally believe that religious belief plays a significant role in work ethics. Additionally, it was determined that the level of religious belief is quite high in protecting public rights. There was no significant difference in the importance given to religious belief in work ethics based on gender, age group, and education level of the employees. However, it was found that the importance given to religious belief in protecting public rights varies significantly based on education level.