Alevîlik-Bektaşîlikte ulûhiyet anlayışı -Âşık Davut Sulari örneği-
The understanding of divinity in Alevi-Bektashim - the example of Aşık Davut Sulari
- Tez No: 932833
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BOZKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Âşık Davut Sulari, Ulûhiyet, Alevîlik-Bektaşîlik, Hak-Muhammed-Ali, Hak Âşığı, Deyiş ve Nefes, Âşık Davut Sulari, Ulûhiyet, Alevîsm-Bektashism, Hak-Muhammad-Ali, Hak Lover, Sâying and Breathing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Geleneksel Alevîlik-Bektaşîliğin otantik yapısını ve temellerini bozmadan günümüze kadar taşıyanların başında kuşkusuz âşıklar gelir. Bu çalışmada onlardan biri olan, aynı zamanda inanç ve kanaat önderlerinden Âşık Davut Sulari örnekliği üzerinden 'Alevîlikteki Ulûhiyet Anlayışı' ele alınmıştır. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi, yöntem ve kaynakları ortaya konmuştur. Birinci bölümde Davut Sulari'nin hayatı, eserleri, âşıklık geleneğindeki konumu ve önemi ele alınmıştır. Bu bölümün 2. Kısmında“Tarihten Günümüze Alevîlik- Bektaşîlik”konusu işlenmiştir. İkinci bölümde genel anlamda Alevîlikte ulûhiyet anlayışı tartışılırken Sulari'nin şiir, deyiş ve nefeslerinden örnekler verilerek onun ulûhiyet anlayışı ortaya konmuştur. Alevîlik-Bektaşîlik konusu, farklı boyutlarıyla üzerinde durulması gereken önemli ve hassasiyet gerektiren bir konudur. Bu münasebetle subjektif ve öznel yaklaşımlardan kaçınmak gerekir. Bu çalışmada temel hedef olarak tasavvuf gelenekli Alevîlikte ulûhiyet anlayışına bir kapı aralanmak istenmiştir. Bunun yanında amacımız, günümüz Alevî toplumunu tanımaya çalışmak, birlik-beraberliği güçlendirmek ve birlikte yaşama kültürünü canlı tutmaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
It is seen that the traditional structure of Alevîsm, which stands out with its socio-cultural structure in the modern world today, is outweighed by the religious and cultural dimension. Those who have carried the authentic structure and foundations of traditional Alevîsm to the present day without disturbing it have undoubtedly been lovers and poets. In this study, we have discussed the“Understanding of the Greatness in Alevîsm”, which is a topic that has been widely talked about, written about and discussed through the example of Âşık Davut Sulari, one of the important lovers of Anatolian Alevîsm and also one of the leaders of faith and opinion. We have shaped our study into an introduction and three sections. In the introduction section, we have revealed the subject, purpose, importance, methods and resources of the study. In the first part, we discussed the life, works, position and importance of David Sulari in the tradition of minstrelsy. In Part 2 of this chapter, we discussed“Alevîsm as a School of Thought”. In the second part, after discussing the classical issues of ulûhiyet in general, we discussed the Understanding of Ulûhiyet in Alevîsm. In this context, we have examined especially the understanding of Haqq-Muhammad-Ali and the idea of vahdat-i bod. In the third part, we have revealed his understanding of the divinity by giving examples of Sulari's poetry, sâyings and breaths. We have evaluated the existence of Allah, monotheism, adjectives and nouns within this framework.