Çocuk acil ve çocuk yoğun bakım ünitesinde yüksek akım nazal kanül oksijen tedavisi alan hastalarda deksmedetomidinin uygulanma yolunun hemodinamik parametreler ve sedasyon üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different administration methods of nebulized dexmedetomidine on hemodynamic parameters and sedation in children receiving high flow nasal cannula (HFNC) therapy in pediatric emergency and intensive care units
  1. Tez No: 932858
  2. Yazar: HEDİYE GİZEM AYDEMİR BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAKBULE NİLÜFER YALINDAĞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL EKŞİ ALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nebülize deksmedetomidin, yüksek akım nazal kanül oksijen (YANKO), ağ nebülizatör, jet nebülizatör, pediatrik sedasyon, Nebulized dexmedetomidine, High-flow nasal cannula (HFNC), mesh nebulizer, jet nebulizer, pediatric sedation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Solunum sıkıntısı yaşayan hastalar, yüksek akım nazal kanül oksijen (YANKO) desteği sırasında ajitasyon gösterebilirler. Nebülize sedasyon tedavileri anksiyeteyi azaltabilir ancak farklı nebülizasyon cihazlarının ve YANKO akımlarının etkinliği hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışma, YANKO desteği sırasında farklı tür cihaz ve akım yöntemlerinin sedasyon ve hemodinamik parametreler üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif gözlemsel çalışmamız, Temmuz-Aralık 2024 tarihleri arasında, üçüncü basamak bir üniversite hastanesinin çocuk acil ve yoğun bakım ünitelerinde YANKO desteği alan ve sedasyon ihtiyacı olan pediatrik hastaları kapsamaktadır. Nebülize dekmedetomidin (2 μg/kg) YANKO sistemine entegre jet veya ağ nebülizatör aracılığıyla uygulanmıştır. Etkiler, dört grup altında analiz edilmiştir (Jet veya Ağ nebülizatör/ mevcut YANKO akımı ile veya azaltılmış akım (4 L/dk) ile). Comfort B skorları ve hemodinamik parametreler başlangıçta (t:1) ve 10., 30. ve 60. dakikalarda kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya yaş ortancası 15 ay (IQR: 5,0–48,0 ay) olan 50 hasta dahil edilmiştir. Başlangıç değerleriyle (t:1) karşılaştırıldığında, Comfort B skorları tüm gruplarda zamanla iyileşmiş ve gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Kan basıncı, kalp ve solunum hızı gibi hayati bulgularda da iyileşmeler gözlenmiştir. Herhangi bir yan etki saptanmamıştır. Sonuç: Nebülize dekmedetomidinin YANKO tedavisi sırasında etkili ve güvenli olduğu görülmektedir. Farklı uygulama yöntemleri arasında klinik etkiler açısından anlamlı bir fark saptanmamış olup, bu durum sınırlı sayıda preklinik çalışma ile çelişmektedir. Bulgularımız daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Patients in respiratory distress may have agitation during HFNC support. Inhaled sedatives may reduce anxiety but little is known regarding effectiveness of the various nebulization devices and HFNC flows during inhaled treatments. This study aimed to evaluate effects of the different administration methods of nebulized dexmedetomidine on sedation and vitals during HFNC. Material and Methods: This prospective study (July - December 2024) involved pediatric patients who needed sedation while receiving HFNC support in the pediatric emergency and intensive care units of a tertiary university hospital. Nebulized dexmedetomidine (2 μcg/kg) was administered via jet or mesh nebulizer integrated into the HFNC. The effects were analyzed in 4 categories (Jet or Mesh / with existing HFNC flow or reduced flow (4 L/min) Comfort B scores and vital signs were recorded at baseline t;1, 10, 30 and 60 minutes. Results: Fifty patients (median age: 15 months, IQR: 5.0–48.0 months) were included. Compared to the baseline (t:1) Comfort B scores improved in all groups over time and there was no difference between groups. Vital signs including blood pressure, heart and respiratory rate also showed improvements. No side effects were observed. Conclusion: Nebulized dexmedetomidine seems to be effective and safe during HFNC therapy. We found no significant difference in clinical effects between different application methods on contrary to the limited preclinical studies. Our findings warrant further studies of larger scales.