Fabrication and characterization of GaInP/InGuAs/GuAs modulation doped field effect transistors
GaInP/InGuits/GuAs modüle katkılı alan etkili transistörlerin fabrikasyonu ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 93295
  2. Yazar: TOLGA YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ BEŞİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MODFET, HEMT, TEGFET, DX CENTER, PPC, ALGAAS/GAAS, GAINP/INGAAS/GAAS. vı, MODFET, HEMT, TEGFET, DX CENTER, PPC, ALGAAS/GAAS, GAINP/INGAAS/GAAS. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz Gao.51Ino.49P/I1tGa1-sAs/GaAs MODÜLE KATKILI ALAN ETKİLİ TRANSİSTORLERİN FABRİKASYONU VE KARAKTERİZASYONU Yalçın, Tolga Yüksek lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gengiz Beşikçi Nisan 2000, 64 sayfa ALGaj-jAs/InGaj-yAs/GaAs malzeme sistemine alternatif olarak Gao51In049P/ Inx^Ga1-xAs/GaAs malzeme sisteminin MODFET uygulamaları için fizibilitesi Ga0,51In0,49p.^P/Inx^Ga1-x^As/GaAs direçlerin ve Ga0.51In 0.49P/In 0.15Ga O.85As/ GaAs MODFETlerin I-V karakterizasyonu yoluyla incelendi. Heteroyapılar Gaz Kaynaklı Işın Epitaksisi tekniği ile büyütüldü. Elde edilen sonuçlar Ga 0.51^Ino.49^P katmanında DX merkezi benzeri özellikler gösteren doğal bir tuzak olduğunu ve bu tuzağın tavlanmış örneklerde daha etkili hale geldiğini gösterdi. Ga0.51^InO.49^P/ In0.15Gao.85As/GaAs MODFETlerde görülen süreğen fotoiletkenliğe (PPC) ve eşik voltajındaki kaymalara bu tuzağın sebebiyet verdiği düşünülmektedir. Gao.51Ino.49^P/Inx^Ga1-x^^As/GaAs sistemi oldukça yüksek iki boyutlu elektron gazı yoğunluğu ve MODFET transkondüktansı (7um kapı uzunluğu için 229 mS/mm) ¦sec ıfe§M(§ĞRirrfei wwutvermesine rağmen, Ga^In^P malzemesinde aygıt üretimi sırasında oluşan bozulmalar önemli bir sorun teşkil edebilmektedir. Bununla birlikte, A^Gaj-^As/IriyGaj-yAs/ GaAs malzeme sistemiyle karşılaştırıldığında, Ga05îlıa0A9P/ Ir^Ga^j^As/GaAs malzeme sisteminin büyütülmesi ve MöDFET uygulamalarında kullanılması üzerine sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar bu malzeme sisteminin şu anda gördüğünden daha fazla ilgiyi hak ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FABRICATION AND CHARACTERIZATION OF Ga0,51In0,49P/InxGa1-xAs/GaAs MODULATION DOPED FIELD EFFECT TRANSISTORS Yalçın, Tolga M.S., The Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Beşikçi April 2000, 64 pages The feasibility of the Ga051In049P/InxGa1_xAs/GaAs material system for MODFET applications as an alternative to A1x^Ga1-x As/InxGa1-xAs/GaAs system is investigated through I-V characterization of Ga0,51In0,49P/InxGa1-xAs/GaAs lateral resistors and Ga0,51In0,49P/InxGa1_xAs/GaAs MODFETs. The heterostructures have been grown by Gas Source Molecular Beam Epitaxy technique. The results show that a native trap with DX center like properties is present in Ga0.51In0.49P and effects of this trap become more apparent when the material is annealed. This trap seems to be responsible for the persistent photoconductivity (PPC) and threshold shift observed in the fabricated Ga0.51In0.49P/In0.15Ga0.85As/GaAs MODFETs. While theGa051In system yields reasonablly high two dimensional electron gas concentration and substantially large MODFET transconductance (229 mS/mm for 7jim gate length), degradation of Ga0.51In0.49P at temperatures typically used during fabrication seems to be an important problem. However, when compared with the AlxGa1-xAs/InxGa1-xAs/GaAs material system, limited amount of work has been done on the growth and use of G%51In049P/In015Ga085As/GaAs material system for MODFET applications. The results of this work show that this material system deserves more attention then it is currently receiving.