A corpus based analysis of collocations in english coursebooks used in Turkish public high schools
Türkiye'de devlet liselerinde kullanılan ingilizce ders kitaplarındaki eşdizimlerin derlem tabanlı analizi
  1. Tez No: 932959
  2. Yazar: EBRU LALE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Derlem dilbilimi, eşdizimler, Ingilizce ders kitapları, Corpus Linguistics, collocations, English coursebooks
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, Türkiye'deki devlet liselerinde kullanılan İngilizce ders kitaplarındaki dilsel içeriklerin, fiiller, isimler ve eşdizimler üzerindeki odakla ayrıntılı bir şekilde incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma, bu dilsel unsurların temsilini ve sıklığını, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sağlanan materyaller bağlamında ele almaktadır. Bu araştırma, ikinci dil edinimi için asıl öneme sahip olan bu bileşenlerin, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) ile nasıl uyumlu olduğunu değerlendirerek, bu ders kitaplarının dil öğrenimini kolaylaştırmadaki etkinliğini incelemeyi hedeflemektedir. Analiz, fiillerin, isimlerin ve bunların eşdizimsel kalıplarının varlığının ve dağılımının sistematik olarak incelenmesine olanak tanıyan seçilmiş ders kitaplarından özel bir derlem oluşturulmasını içermektedir. Çalışma, bu unsurların mevcut olmasına rağmen, bunların temsilinin genellikle dil yeterliliğini derinleştirecek ölçüde desteklemek için yetersiz olduğunu ortaya koymuştur. Fiiller ve isimler cümle yapısı ve anlamın temelini oluştururken, bunların ders kitaplarındaki kullanımları yeterli çeşitlilik ve bağlamsal zenginlikten yoksundur. Benzer şekilde, akıcılık ve doğal dil kullanımı için kritik olan eşdizimler de yeterince temsil edilmemiş olup, bu durum öğrencilerin etkili iletişim becerilerini geliştirme yetilerini sınırlamaktadır. Bulgular, mevcut ders kitaplarının öğrencilerin dilsel ihtiyaçlarını, özellikle de onları gerçek dünyadaki dil kullanımına hazırlama konusunda tam olarak desteklemediğini göstermektedir. Bu araştırma, kelime edinimini ve genel dil yeterliliğini geliştirmek için İngilizce öğretim materyallerine fiillerin, isimlerin ve eşdizimlerin daha kapsamlı bir şekilde dahil edilmesi ihtiyacını vurgulamaktadır. Çalışmanın sunduğu içgörüler, CEFR ile daha uyumlu ve modern dil eğitiminin taleplerini karşılayan bir müfredat oluşturma konusunda gelecekteki eğitim kaynaklarının revizyonlarına rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research provides a detailed corpus-based analysis of the linguistic content in English coursebooks used in Turkish public high schools, with a focus on the treatment of verbs, nouns, and collocations. The study explores the representation and frequency of these linguistic elements, which are fundamental to second language acquisition, within the context of materials provided by the Turkish Ministry of National Education. By assessing how these components align with the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR), the research aims to evaluate the effectiveness of these coursebooks in facilitating language learning. The analysis involved the creation of a specialized corpus from selected coursebooks, enabling a systematic examination of the presence and distribution of verbs, nouns, and their collocational patterns. The study found that while these elements are present, their representation is often insufficient to promote deep language proficiency. Verbs and nouns are foundational to sentence structure and meaning, yet their usage in the coursebooks lacks the necessary variety and contextual richness. Similarly, collocations, which are crucial for fluency and natural language use, are underrepresented, limiting students' ability to develop effective communicative skills. The findings suggest that the current coursebooks do not fully support the linguistic needs of learners, particularly in preparing them for real-world language use. This research underscores the need for a more robust inclusion of verbs, nouns, and collocations in English language teaching materials to enhance vocabulary acquisition and overall language proficiency. The study's insights are intended to inform future revisions of educational resources, advocating for a curriculum that better aligns with the CEFR and meets the demands of modern language education.