Video ve çocuktan çocuğa yaklaşım temelli ilk yardım eğitiminin okul çocuklarının temel yaşam desteğine ve otomatik eksternal defibrilatöre yönelik tutumlarına etkisi ve geçerlik güvenirlik çalışması
The effect of video and child-to-child approach based first aid training on the attitudes of school children towards basic life support and automatic external defibrillator and validity reliability study
- Tez No: 932993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuktan Çocuğa Yaklaşım, Hemşirelik, İlk Yardım, Otomatik Eksternal Defibrilatör, Temel Yaşam Desteği, Child to Child Approach, Nursing, First Aid, Automatic External Defibrillator, Basic Life Support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada 12-15 yaş çocuklara yönelik geliştirilmiş Okul Çocuklarının Temel Yaşam Desteği (TYD) ve Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) Kullanımlarına Yönelik Tutum Ölçeği Türkçe'ye uyarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Tokat merkezde bulunan bir ortaokulda okuyan 294 öğrenci oluşturmuştur. Veriler 16 sorudan oluşan öğrenci bilgi formu ve 15 madde ve dört alt boyuttan oluşan ölçek ile toplanmıştır. Ölçeğin geçerliliği için Açımlayıcı Faktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Kapsam geçerlik indeksi hesaplanmıştır. Ölçeğin güvenirliği için madde korelasyon analizleri, Cronbach Alpha güvenirlilik analizleri, test tekrar test ile yapılmıştır. Araştırmada SPSS 25.0 ve Lisrel 8.2 programı kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşaması bittikten sonra aynı ölçeğin kullanıldığı ikinci aşaması başlamıştr. Video ve çocuktan çocuğa yaklaşım temelli hazırlanan haftada bir yapılan ve altı seanstan oluşan ilk yardım eğitiminin okul çocuklarının temel yaşam desteği ve otomatik eksternal defibrilatöre ilişkin tutumlarına etkisini belirlemek için yarı deneysel bir araştırma yapılmıştır. Örneklemi Tokat merkezde bulunan müdahale (n=24) ve kontrol (n=30) ortaokulu olarak seçilen okullarda okuyan öğrenciler oluşturmuştur. Verilerin analizinde Wicoxon işaret testi ve Mann-Whitney U testi, etki değeri kullanılmıştır. Okul Çocuklarının TYD ve OED Kullanımlarına Yönelik Tutum Ölçeğinin Türkçe formunun geçerli ve güvenir olduğu sonucuna varılmıştır. Ortaokul öğrencilerine verilen eğitimin çocukların TYD ve OED ye yönelik tutum ölçeği toplam puanlarında, özgüven ve negatif tutum alt boyutunda anlamlı düzeyde fark oluşturduğu bulunmuştur. Toplam puan (r=-0,58), özgüven alt boyutu (r=-0,68) ve negatif motivasyon alt boyutunda (r=-0,55) gruplar arasında büyük düzeyde etki değeri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study consists of two stages. In the first stage, the School Children's Attitude Scale towards the Use of Basic Life Support (BLS) and Automatic External Defibrillator (OED), which was developed for children aged 12-15 years, was adapted to Turkish. The sample of the study consisted of 294 students studying in a secondary school in the centre of Tokat. Data were collected with a student information form consisting of 16 questions and an attitude scale consisting of 15 items. The scale consists of 15 statements and four dimensions. Confirmatory Factor Analysis, exploratory factor analysis and Content Validity Index were calculated for the validity of the scale. For the reliability of the scale, Cronbach Alpha reliability analyses, test-retest and item correlation analyses were performed. SPSS 25.0 and Lisrel 8.2 programmes were used in the research. After the first phase of the research was completed, the second phase, in which the same scale was used, started. A quasi-experimental study was conducted to determine the effect of video and Child-to-Child Approach-based first aid training consisting of six weekly sessions on the attitudes of secondary school children towards basic life support and automatic external defibrillator. The sample consisted of students studying in schools selected as intervention (n=24) and control (n=30) secondary schools in the centre of Tokat. Wicoxon sign test, Mann-Whitney U test and effect size were used to analyse the data. As a result of the research, it was concluded that the Turkish form of the Attitude Scale for School Children's Use of CPR and AED was valid and reliable. It was found that the students had a significant difference in children's general attitudes towards CPR and OED, self-confidence and negative attitude sub-dimension. There was a large effect value between the groups in the general sum score (r=-0,58), self-confidence (r=-0,68) and negative motivation (r=-0,55) sub-dimensions.