Exploring lean management implementation strategies in service industries
Hizmet sektörlerinde yalin yönetim uygulama stratejilerinin keşfi
  1. Tez No: 933017
  2. Yazar: ELİF HÜMEYRA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MUHAMMET ENİS BULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, İşletme Verimliliği, Kaizen, Müşteri Memnuniyeti, Yalın Yönetim, Customer Satisfaction, Kaizen, Lean Management, Operational Efficiency, Service Quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzün rekabetçi iş ortamında, hizmet kalitesinin ve operasyonel verimliliğin optimize edilmesi, müşteri memnuniyeti ve uzun vadeli başarı için vazgeçilmez hale gelmiştir. Yalın Yönetim ve Kaizen felsefesi, israfı ortadan kaldırmak, süreçleri iyileştirmek ve genel hizmet performansını artırmak için etkili yöntemlerdir. Bu tez, güvenlik hizmetleri sektöründe Yalın Yönetim ve Kaizen felsefesinin prensiplerini ve bunların Ekol Grup operasyonlarına uygulanmasını ele almaktadır. Müşteri memnuniyetini ölçmek, hizmet kalitesini değerlendirmek, iyileştirilmesi gereken alanları belirlemek ve Yalın stratejinin etkinliğini analiz etmek amacıyla 150 müşteriden oluşan bir örneklem üzerinde bir anket gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler tablo haline getirilmiş ve aritmetik ortalama ile standart sapma hesaplamalarını içeren istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, verimsizlikleri gidermek ve daha iyi hizmet sunmak amacıyla bir Kaizen eylem planı uygulanmıştır. Sonuçlar, Kaizen tekniklerinin uygulanmasının ardından müşteri memnuniyeti, hizmet kalitesi ve operasyonel performansta önemli iyileşmeler sağladığını göstermiştir. Bu çalışma, hizmet sektöründe Yalın Yönetim prensiplerinin uygulanmasına yönelik yapılandırılmış bir yaklaşım sunarak, sürekli iyileştirme ve israfın ortadan kaldırılması konularına odaklanarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive business environment, optimization of service quality and operational efficiency has become indispensable for customer satisfaction and long-term success. Lean Management and the Kaizen philosophy are effective ways to eliminate waste, improve processes, and enhance general service performance. This thesis discusses the principles of Lean Management and the Kaizen philosophy in the security service industry and how it applies to Ekol Group operations. A customer satisfaction survey was done through a sample of 150 customers to measure the quality of the service, areas of improvement, and the effectiveness of the Lean strategy. Data collected were tabulated and then analysed using statistical analysis, comprising calculations of arithmetic mean and standard deviation. Consequent to these findings, an action plan of Kaizen was implemented to overcome inefficiencies and offer better services. Results have shown significant improvements in customer satisfaction, service quality, and operational performance after the implementation of Kaizen techniques. This study contributes to the literature by providing a structured approach to implementing Lean principles in service sector, focus on continuous improvement and waste elimination.