Zor etkili difüzyonsuz faz dönüşümlerinin bilgisayar benzetimi ile incelenmesi
Investigation of stress-induced diffusionless phase transformations by means of computer simulation
- Tez No: 96341
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zor etkili yapısal faz dönüşümleri, potansiyel enerji fonksiyonları, moleküler dinamik simülasyonu, gömülmüş atom metodu
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZOR ETKİLİ DİFÜZYONSUZ FAZ DÖNÜŞÜMLERİNİN BİLGİSA YAR BENZETİMİ İLE İNCELENMESİ Sefa KAZANÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2000, sayfa :rv/+81 Zor etkisinin, difüzyonsuz katı-katı faz dönüşümleri üzerine etkileri, şekil ve hacimce değişebilir bir moleküler dinamik simülasyonu ile incelendi. Bu amaçla 432 atomlu Ni-%37,5A1 alaşım modeli kullanıldı. Algoritma olarak daha önce çalışılıp doğruluğu belirlenmiş olan Verlet algoritması seçildi. Potansiyel enerji fonksiyonu, program içinde bir alt program yardımı ile hesaplandı. Atomlar arasındaki etkileşmeler ilk olarak Gömülmüş Atom Metodu ile temsil edildi. Ancak istenilen sonuçlara ulaşılamadı. Daha sonra, bu ikili alaşımın atomik etkileşme potansiyeli, Lennard-Jones (12-6) potansiyel fonksiyonu ile temsil edildi. Ni-%37,5A1 alaşım modeli için teorik olarak hesaplanan potansiyel parametrelerinin doğru sonuç vermediği belirlendi. Teorik parametrelerin doğru sonuç vermemesi üzerine optimizasyon yöntemi kullanılarak parametreler optimize edildi. Yapısal analizlerde; atomik konumlar, çift korelasyon fonksiyonları ve difraksiyon desenleri kullanıldı. Ni-%37,5A1 alaşım modelinin farklı hidrostatik basınç değerlerinde hızlı soğutulması sırasında bir difüzyonsuz faz dönüşümünün meydana geldiği ve hidrostatik basınçtaki artmanın dönüşüme yardım ettiği gözlendi. Aynı alaşım üzerine farklı basınç değerlerinde uygulanan ısıtma-soğutma çevrimlerinin sonucunda dönüşümün kritik sıcaklıklarında önemli değişimler belirlendi. Sabit sıcaklıkta basıncın artırılıp azaltılması ile dönüşümün başlama ve bitiş basınçları arasında bir histeresiz tespit edildi.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY M.Sc Thesis INVESTIGATION OF STRESS-INDUCED DDJFUSIONLESS PHASE TRANSFORMATIONS BY MEANS OF COMPUTER SIMULATION Sefa KAZANÇ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2000, page: xvi + 81 The effects of stress on diffusionless solid-solid phase transformations were investigated by a molecular dynamics simulation technique which allows the system to vary in shape and size. For this purpose, a Ni-%37,5A1 alloy which includes 432 atoms was used. Verlet algoritm whose certainity was determined in earlier works was chosen as algoritm. Potential energy function was calculated using a subprogram in the computer program. Interatomic interactions were presented by embedded atom model. It was not reached at the wished results in this way. Therefore, atomic interaction potential for this binary alloy was presented by Lennard-Jones (12-6) potential function. We have determined that potential parameters calculated theoretically for Ni- %37,5A1 alloy sample have not given the correct result. Therefor, the parameters were optimised using the optimisation method. Atomic locations, pair correlation functions and diffraction patterns were used in structural analyses. It was observed that a diffusionless phase transformation occured during the rapid quench of Ni-%37,5A1 alloy sample under the different hydrostatic pressure and the transformation advanced with the increase in the pressure. By the quenching heating hysteresis on the same alloy, significant changes at the critical temperatures for the transformation were determined. A hysteresis between the start and finish temperature of the transformation was obtained by increasing and decreasing the pressure at the constant temperature. Keywords : Stress-induced structural phase transformations, potential energy functions, molecular dynamics simulation, embedded atom model.