İşbirlikli problem çözme sürecinin öğrencilerin başarılarına ve matematik öz yeterlik algılarına etkisi
The effect of the collaborative problem-solving process on students' achievement and mathematics self-efficacy perceptions
  1. Tez No: 933042
  2. Yazar: PINAR YAZICI AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELCEN ÇALIK UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Problem Çözme, Beceri Temelli Sorular, Matematik Öz Yeterlik Algısı, Collaborative Problem Solving, Skill-Based Questions, Mathematics Self-Efficacy Perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, işbirlikli problem çözme sürecinin bireysel problem çözme sürecine kıyasla, ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin problem çözme başarılarına, problem çözme başarılarının kalıcılığına ve matematik öz yeterlik algılarına etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, Rize ilindeki bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, araştırmacının derslerine girdiği beşinci sınıfa devam etmekte olan, 19'u deney ve 22'si kontrol grubunda yer alan 41 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırmanın doğasına uygun olarak“yarı deneysel desen”kullanılmıştır. Çalışmanın deney ve kontrol grubu eşdeğer oldukları belirlenen iki sınıftan rastgele atama yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen biri ön test, diğeri son test ve aynı zamanda kalıcılık testi olarak kullanılan iki eşdeğer Problem Çözme Testi ve Abalı-Öztürk ve Şahin (2017) tarafından geliştirilen Matematik Öz Yeterlik Ölçeği ile toplanmıştır. Matematik Öz Yeterlik Ölçeği ve Problem Çözme Ön Testinin her iki gruba ön test olarak uygulanması ile başlayan çalışma, beceri temelli sorulardan oluşan problem çözme etkinliklerinin 10 hafta boyunca deney grubuna işbirlikli, kontrol grubuna bireysel olarak uygulanması ile devam etmiştir. Her iki gruba Problem Çözme Son Testinin ve Matematik Öz Yeterlik Ölçeğinin son test olarak uygulanması ile çalışma sona ermiştir. Çalışmanın tamamlanmasından beş ay sonra Problem Çözme Son Testi, kalıcılık testi olarak deney ve kontrol grubuna tekrar uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde gerekli varsayımlar kontrol edilerek bağımlı örneklemler t testi ve ANCOVA kullanılmıştır. Araştırma sonucunda işbirlikli problem çözme sürecinin yürütüldüğü deney grubu öğrencileri ile bireysel problem çözme sürecinin yürütüldüğü kontrol grubu öğrencilerinin problem çözme başarı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Bu durum işbirlikli problem çözme sürecinin ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin problem çözme başarıları üzerinde daha etkili olduğunu göstermektedir. Öte yandan deney ile kontrol grubu öğrencilerinin problem çözme kalıcılık testi başarı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Benzer şeklide problemleri işbirlikli olarak çözen deney grubu ile bireysel olarak çözen kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonundaki matematik öz yeterlik algıları karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın oluşmadığı tespit edilmiştir. İşbirlikli problem çözme sürecinin öğrenme ortamlarında kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study investigates the effect of a collaborative problem-solving process on the achievement, retention of achievement, and mathematics self-efficacy perceptions of fifth grade middle school students. The study was conducted in a middle school in Rize province in the spring semester of the 2023-2024 academic year. The participants in the study were 41 fifth grade students, 19 in the experimental group and 22 in the control group. The study used a“quasi-experimental design”. The experimental and control groups were randomly assigned. The data of the study were collected using two equivalent problem-solving tests developed by the researcher, one of which was used as a pre-test and the other as a post-test and retention test, and the Mathematics Self-Efficacy Scale. The study started with the administration of the Mathematics Self-Efficacy Scale and the Problem-Solving Pre-Test to both groups as a pre-test and continued with the implementation of the prepared problems collaboratively for the experimental group and individually for the control group for 10 weeks. The study ended with the application of the Problem-Solving Posttest and Mathematics Self-Efficacy Scale to both groups as a posttest. Five months after the completion of the study, the Problem-Solving Posttest was reapplied to the experimental and control groups as a retention test. In the analysis of the obtained data, the necessary assumptions were checked and dependent samples t-test and ANCOVA were used. The research revealed a statistically significant difference between the problem-solving success scores of the experimental group students who implemented the collaborative problem-solving process and the control group students who implemented the individual problem-solving process. This finding indicates that the collaborative problem-solving process is more effective in enhancing the problem-solving success of fifth-grade middle school students. Conversely, no statistically significant difference was observed in the problem-solving permanence test success scores of the experimental and control group students. A comparison of the self-efficacy perceptions of the experimental group who solved the problems collaboratively and the control group students who solved them individually after the application revealed no statistically significant difference between the two groups. Based on the findings of this study, the use of collaborative problem-solving process in mathematics learning environments is recommended.