Şah Veliyyullah Dihlevî ve ailesinin tefsir ilmine katkısı
Shah Waliullah Dehlawi and his family's contribution to the field of tafsir
- Tez No: 933138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şah Veliyyullah Dihlevî, Şah Abdülazîz, Şah Refiuddin, Şah Abdulkâdir, Tefsir, Tercüme, Metot, Hint alt kıtası, Shah Waliullah Dehlawi, Shah Abdulaziz, Shah Rafiuddin, Shah Abdulqadir, Tafsir, Translation, Methodology, Indian Sub-continent
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Bu çalışmada, Şah Veliyyullah ve ailesinin tefsir ilmine olan katkıları incelenmiştir. 18. yüzyılda yaşamış olan ailenin, tefsir ve tercüme anlayışları, dönemin ihya ve tecdid hareketlerine etkileri ve Kur'ân ilimlerine yaptıkları katkılar ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, Şah Veliyyullah Dihlevî ve oğulları Şah Abdülazîz, Şah Refîuddin ve Şah Abdulkâdir'in hayatlarını ve kaleme aldıkları tefsir ve tercümeleri farklı açılardan inceleyerek tefsir alanındaki katkılarını ortaya koymaktır. Araştırma, bir giriş, üç ana bölüm ve değerlendirme ile sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın konusu, kapsamı, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgiler verilmiştir. İlk bölümde, Dihlevî ailesi bireylerinin hayatları ve eserleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, Şah Veliyyullah'ın el-Fevzu'l-kebîr'de yer verdiği Kur'ân ilimlerinden esbâb-ı nüzûl, nâsih-mensûh, üslûbu'l-Kur'ân, muhkem-müteşâbih ve i'câzu'l-Kur'ân hakkındaki görüşleri ve Farsça-Urduca tercümeleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Şah Veliyyullah'ın tefsir alanındaki eserleri detaylı bir şekilde tanıtılarak, Şah Veliyyullah ve oğullarının tercümeleri, üslubu, parantez kullanımı ve bazı Kur'ânî kavramların tercümelerine yönelik karşılaştırmaları yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise, elde edilen bilgiler özetlenerek ailenin Hint alt kıtasındaki önemli konumu ve etkileri vurgulanmıştır. Netice olarak ise, Şah Veliyyullah ve oğullarının tefsir alanına büyük katkılar sağladığı ve Hint alt kıtasında ilim ve tecdid hareketinde öncü oldukları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the contributions of Shah Waliullah and his family to the field of tafsir. It explores their understanding of tafsir and translation, their influence on the revival and reform movements of the 18th century, and their contributions to Qur'anic sciences. The study aims to analyze the lives and works of Shah Waliullah Dihlawi and his sons, Shah Abdulaziz, Shah Rafiuddin, and Shah Abdulqadir, from various perspectives to highlight their impact on tafsir. The research consists of an introduction, three main chapters, and a conclusion. The introduction presents the subject, scope, objectives, methodology, and sources of the study. The first chapter discusses the lives and works of the Dihlawi family members. The second chapter examines Shah Waliullah's views on Qur'anic sciences, such as asbab al-nuzul, nasikh-mansukh, uslub al-Qur'an, muhkam-mutashabih, and i'jaz al-Qur'an, as presented in al-Fawz al-Kabir, along with his Persian and Urdu translations. The third chapter provides a detailed analysis of Shah Waliullah's works in tafsir, comparing the translations, style, use of parentheses, and interpretations of certain Qur'anic concepts by Shah Waliullah and his sons. The conclusion summarizes the findings, emphasizing the family's significant position and influence in the Indian subcontinent. Ultimately, the study concludes that Shah Waliullah and his sons made substantial contributions to tafsir and played a leading role in the intellectual and reform movements in the region.