Nezahat gökyiğit botanik bahçesi'nin soğanlı bitkileri taksonomik revizyonu
Taxonomic revision of bulbous plants in nezahat gökyiğit botanical garden
- Tez No: 933146
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Soğanlı bitkiler, Taksonomi, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Biyolojik çeşitlilik, Bulbous plants, Taxonomy, Nezahat Gökyiğit Botanical Garden, Biodiversity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 429
Özet
Bu çalışma, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) soğanlı bitkiler koleksiyonunun taksonomik açıdan incelenmesini, değerlendirilmesini ve bilimsel olarak yeniden yapılandırılmasını amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, NGBB koleksiyonunda bulunan soğanlı bitkilerin her biri için detaylı morfolojik tanımlamalar yapılmış, yayılım alanları belgelenmiş, floristik özellikleri belirlenmiş ve bazı türlere ait görseller eklenmiştir. Çalışmada envanter çalışmaları, fenolojik gözlemler ve OTOBUR veri tabanı kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, tür düzeyindeki yanlış sınıflandırmalar düzeltilmiş ve koleksiyonun taksonomik çeşitliliği net bir şekilde ortaya konulmuştur. İncelenen örnekler arasında 7 familya, 28 cins, 270 tür, 28 alt tür, 7 varyete ve 1 form yer almaktadır. Ancak, koleksiyon içerisinde 227 cinsin tür düzeyinde tespit edilememesi nedeniyle bu örnekler çalışma kapsamına alınmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine, evaluate, and scientifically restructure the taxonomic aspects of the bulbous plant collection at Nezahat Gökyiğit Botanical Garden (NGBB). Within the scope of the research, detailed morphological descriptions have been provided for each bulbous plant in the NGBB collection, their distribution areas have been documented, their floristic characteristics have been identified, and visual documentation for certain species has been included. Inventory studies, phenological observations, and the OTOBUR database were utilized during the study. As a result of the study, misclassifications at the species level were corrected, and the taxonomic diversity of the collection was clearly demonstrated. Among the examined specimens, 7 families, 28 genera, 270 species, 28 subspecies, 7 varieties, and 1 form were identified. However, since 227 genera in the collection could not be identified at the species level, they were not included within the scope of this study.