Eğitim kurumlarında sağlık yönetimi uygulamaları bakımından Kanada ve Türkiye'nin karşılaştırılması
Comparison of Canada and Turkiye in terms of health management practices in educational institutions
- Tez No: 933159
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR MAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kanada, Sağlık Yönetimi, Okul, Hemşire, Türkiye, Canada, Health Management, School Nurse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma Kanada ve Türkiye'deki eğitim kurumlarında sağlık yönetimi uygulamalarını karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Eğitim kurumlarında sağlık yönetimi, öğrenci ve personelin fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığını koruma ve geliştirme amacı taşıyan kapsamlı bir süreçtir. Çalışmada Kanada ve Türkiye'de ki okullarda sağlık yönetimi uygulamalarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma literatür taraması biçiminde nitel bir araştırma olarak yapılmıştır. Araştırmada ulaşılan bilgiler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Kanada ve Türkiye'nin eğitim kurumlarında sağlık yönetimi modelleri, yasal düzenlemeleri, kaynak kullanımı ve uygulama etkinliği açısından benzerlikleri ve farklılıkları analiz edilmiştir. Kanada, federal bir yapı içinde yerel yönetimlerin eğitim politikalarını belirlemesiyle esnek ve dinamik bir eğitim sistemi sunarken, Türkiye merkeziyetçi bir yapıya sahip olup, eğitim politikalarını tek bir otorite üzerinden yönetmektedir. Bu farklılıklar, her iki ülkenin eğitim kurumlarında sağlık yönetiminde belirgin sonuçlar doğurmaktadır. Kanada'daki eğitim kurumlarında sağlık uygulamaları, öğrencilerin fiziksel ve zihinsel sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla kapsamlı bir yaklaşım sergilemektedir. Sağlık programları, zihinsel sağlık hizmetleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının teşvik edilmesi, öğrencilerin daha sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmaktadır. Eğitim kurumlarında uygulanan okul hemşireliği uygulaması öğrencilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak ve sağlıklı bir öğrenme ortamı sağlamak amacıyla önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye'deki eğitim kurumlarında da sağlık uygulamaları Kanada ile benzer şekilde öğrencilerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarını korumaya yönelik çeşitli hizmetleri kapsamaktadır. Sağlık taramaları, acil sağlık hizmetleri, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, beslenme programları, spor etkinlikleri, sağlık eğitimi, bağışıklama programları ve kronik hastalık yönetimi gibi uygulamalar öğrencilerin genel sağlık durumlarını iyileştirmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı teşvik etmek amacıyla yürütülmektedir. Okul hemşireliği, öğrenci sağlığının desteklenmesi ve geliştirilmesi, öğrencilerin sağlıklı bir eğitim hayatı sürdürmelerine yardımcı olmayı planlamaktadır. Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda Türkiye'deki eğitim kurumlarında sağlık yönetiminin daha esnek ve katılımcı bir modele evrilmesi, okul hemşiresi oranın artırılması ve yaygınlaştırılması önerilmektedir. Kanada'nın başarılı sağlık yönetimi uygulamalarının, Türkiye'nin mevcut yapısına uygun şekilde uyarlanması, öğrenci sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu çalışmada, Kanada ve Türkiye'nin eğitim kurumlarında sağlık yönetimi uygulamalarını karşılaştırarak, her iki ülkenin eğitim sistemlerinin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemeyi hedeflemektedir. Ayrıca karşılaştırmalı eğitim çalışmaları için temel bir referans niteliğinde olup, her iki ülkede eğitim kurumlarında daha etkili sağlık yönetimi politikalarının oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırma sonuçları, Türkiye'nin eğitim kurumlarında sağlık yönetiminde Kanada'nın deneyimlerinden faydalanarak kendi sistemini geliştirmesi için öneriler sunacaktır. Bu bağlamda her iki ülkenin eğitim kurumlarında sağlık yönetiminde etkinliği artırmak için önemli bir zemin oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines health management practices in educational institutions in Canada and Turkey comparatively. Health management in educational institutions is a comprehensive process that aims to protect and improve the physical, mental and social health of students and staff. The aim of the study was to reveal health management practices in schools in Canada and Turkey. The research was conducted as a qualitative research in the form of a literature review. The information obtained in the research was analyzed with content analysis. The similarities and differences in health management models, legal regulations, resource use and implementation effectiveness in educational institutions of Canada and Turkey were analyzed. While Canada offers a flexible and dynamic education system with local governments determining education policies within a federal structure, Turkey has a centralized structure and manages education policies through a single authority. These differences have significant consequences in health management in educational institutions of both countries. Health practices in Canadian educational institutions take a comprehensive approach to protect and improve students' physical and mental health. Health programs, mental health services and the promotion of healthy lifestyle habits contribute to students becoming healthier individuals. School nursing practices in educational institutions play an important role in meeting students' health needs and providing a healthy learning environment. Health practices in educational institutions in Turkey, similar to Canada, include various services aimed at protecting the physical and mental health of students. Practices such as health screenings, emergency health services, psychological counseling and guidance, nutrition programs, sports activities, health education, immunization programs and chronic disease management are carried out to improve the general health status of students and encourage a healthy lifestyle. School nursing plans to support and develop student health and help students maintain a healthy educational life. In line with the findings obtained in the study, it is recommended that health management in educational institutions in Turkey should evolve into a more flexible and participatory model, and that the rate of school nurses should be increased and expanded. Adapting Canada's successful health management practices to Turkey's current structure offers an important opportunity for the protection and development of student health. This study aims to compare health management practices in educational institutions in Canada and Turkey and to determine the strengths and weaknesses of the educational systems of both countries. It is also a basic reference for comparative educational studies and aims to contribute to the creation of more effective health management policies in educational institutions in both countries. The results of the study will provide suggestions for Turkey to develop its own system by benefiting from Canada's experience in health management in educational institutions. In this context, an important basis is being created to increase the effectiveness of health management in educational institutions in both countries.