Barış inşasında özel sektörün rolü Kuzey Suriye'de bir saha çalışması
Role of the privete sector in peacebuilding: A field study in Northen Syria
  1. Tez No: 933176
  2. Yazar: MOHAMMAD ŞEFİ ALCASEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Barış İnşası, Ticaret, Ekonomik Kalkınma, conflict, peacebuilding, trade, economic development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çatışma bölgelerinde barışın tesis edilmesi, özellikle on üç yılı aşkın süredir savaş ve çatışmaların yıkıcı etkilerini yaşayan Suriye'de, en öncelikli meselelerden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu çatışmalar, ekonomik sistemin ve altyapının çökmesine neden olmuştur. Barışın sağlanmasında ticaret, etkili bir araç olarak öne çıkmaktadır. Nitekim, çeşitli akademik çalışmalar, ticaretin dünya genelinde barışın inşasına katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, ticaret yoluyla barışa katkıda bulunan altı temel unsuru incelemektedir: ekonomik kalkınma, sosyal gelişim, hukukun üstünlüğü, Dolaylı Diplomasi, kapasite geliştirme ve yerel taahhüt. Araştırmada bu unsurlar detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. Araştırmanın temel amacı, çatışma bölgelerinde küçük ölçekli ticari faaliyetlerin barış inşasındaki rolünü analiz etmek ve ticaretin barışı tesis etme potansiyelini ortaya koyan koşulları belirlemektir. Ayrıca, bu bölgelerde ticari faaliyetlerin büyümesini engelleyen başlıca zorluklar da ele alınmıştır. Bu hedef doğrultusunda, Kuzey Suriye'de faaliyet gösteren yedi tüccar ve sanayici ile yarı yapılandırılmış Görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, ticaretin barışı teşvik etmedeki rolü ve yukarıda belirtilen altı unsuru ele alan on beş sorudan oluşmuştur. Araştırma bulguları, ticaretin bölgedeki barışın güçlendirilmesindeki kritik rolünü açıkça ortaya koymaktadır. Özellikle ekonomik kalkınma ve hukukun üstünlüğü gibi unsurlar ön plana çıkmıştır. Görüşme sonuçları, ticaretin yeni istihdam olanakları yaratarak bireylerin şiddet eylemlerine katılımını azalttığını ve onları üretken ticari faaliyetlere yönlendirdiğini göstermiştir. Bunun yanı sıra hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, tüccarlar arasında adil rekabeti teşvik etmekte ve tekel oluşumunu engellemektedir. Ticari faaliyetleri düzenleyen yasaların uygulanmasıyla toplumun temel ihtiyaçlarının karşılanması sağlanmakta; bu da bireyler arasında barış ve istikrarı desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Establishing peace in conflict zones is considered one of the most pressing issues, particularly in Syria, which has endured the devastating effects of war and conflict for over thirteen years. These conflicts have led to the collapse of the economic system and infrastructure. In this context, trade emerges as an effective tool for achieving peace. Indeed, various academic studies have demonstrated that trade contributes to the construction of peace worldwide. This study examines six fundamental elements that contribute to peace through trade: economic development, Social Development, the rule of law, Track‑Two Diplomacy, capacity building, and local commitment. These elements are defined in detail within the research. The primary aim of the study is to analyze the role of small-scale commercial activities in peacebuilding within conflict zones and to identify the conditions under which trade can facilitate peace. Additionally, it addresses the main challenges that hinder the growth of commercial activities in these regions. To achieve this goal, semi-structured interviews were conducted with five traders and industrialists, as well as two academics operating in Northern Syria. The interviews consisted of fifteen questions addressing the role of trade in promoting peace and the aforementioned six elements. The research findings clearly highlight the critical role of trade in strengthening peace in the region. Notably, elements such as economic development and the rule of law have emerged prominently. The results from the interviews indicate that trade reduces individuals' participation in violent acts by creating new employment opportunities and directing them towards productive commercial activities. Furthermore, strengthening the rule of law fosters fair competition among traders and prevents monopolies. The enforcement of laws regulating commercial activities ensures that basic community needs are met, thereby supporting peace and stability among individuals.