Performance evaluation of landfills with 'HELP (hydrobgic evaluation of landfill performance)' model: İzmit case study
Düzenli depolama sahalarının 'HELP (Düzenli depolama sahaları performansının hidrolojik değerlendirmesi)' modeli ile performans değerlendirmesi: İzmit evsel ve tehlikeli atık düzenli depolama sahası
- Tez No: 93323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL N. DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düzenli Depolama Sahaları Performansının Hidrolojik Değerlendirmesi (HELP) Modeli, sızıntı suyu, düzenli depolama sahası, drenaj tabakası, jeomembran, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği (TAKY), İzmit Tehlikeli Atık Loru (İTAL) VI, Hydrologic Evaluation of Landfill Performance (HELP) model, leachate, landfill, drainage layer, geomembrane liner, Regulation on the Control of Hazardous Waste (RCHW), İzmit Hazardous Waste Lot (İHWL) IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz DÜZENLİ DEPOLAMA SAHALARININ“HELP (Düzenli Depolama Sahaları Performansının Hidrolojik Değerlendirmesi)”MODELİ İLE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ: İZMİT EVSEL VE TEHLİKELİ ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA SAHASI Yalçın, Funda Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Göksel N. Demirer Eylül 2000, 176 sayfa Düzenli depolama sahaları evsel katı ve tehlikeli atıkların nihai bertarafi için kullanılan en ekonomik ve yaygm metottur. Düzenli depolama sahalarının tasarımı, inşaatı ve işletilmesi bu sahamn çevreye vereceği zararı önlemek açısından önemlidir. Sızıntı suyu düzenli depolama sahalarının kaçınılmaz bir sonucudur ve eğer gerektiği şekilde önlem alınmazsa doğal su kaynaklarında ciddi kirlilik problemlerine neden olabilir. Sızıntı suyunun kirlilik yükü oldukça yüksektir bu nedenle sızıntı suyu oluşumundan mümkün olduğu kadar kaçınılmalı ve miktarı azaltılmalıdır. Sızıntı suyu oluşumu en önemli performans kriterlerinden biri olduğu için, son yıllarda, düzenli depolama sahalarından kaynaklanan sızıntı sularının modellenmesi ile ilgili çalışmalar ağırlık kazanmaktadır. Bu amaç için, bir çok matematiksel model geliştirilmiştir; örneğin Düzenli Depolama Sahaları Performansının Hidrolojik Değerlendirmesi (HELP) Modeli.Bu çalışmada, Düzenli Depolama Sahaları Performansının Hidrolojik Değerlendirmesi (HELP) Modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, İzmit Tehlikeli Atık Lotunun (İT AL) mümkün olduğu kadar gerçek verilerle üç farklı durum için performans değerlendirmesini yapmaktır. Bu durumlar, İzmit Tehlikeli Atık Lotunun meveut, revize (diğer bir deyişle İzmit Tehlikeli Atık Lotunun mevcut tabanına ikinci bir jeomembran ve drenaj tabakasının eklenmesi) ve Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin minimum şartlarının sağlandığı durumlardır. İzmit Tehlikeli Atık Lotunun 1. hücresinin revizyon çalışmaları henüz bittiği için, bu hücreye ait tasarım verileri (örneğin; alan, maksimum drenaj uzaklığı) bu çalışma süresince kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda görülmüştür ki 1. hücrenin revize edilmesi sızıntı suyunda herhangi bir değişime neden olmamıştır. Diğer taraftan, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin minimum kriterlerine göre tasarlanan durumda oluşan sızıntı suyu mevcut ve revize durumlarından az da olsa farklıdır. Sayısal olarak, mevcut ve revize durumlardan 0,0000036 mm/yıl, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin minimum kriterlerine göre tasarlanan durumda ise 0,00021 mm/yıl sızıntı suyu oluşmaktadır. Aslında, üç durum için de oluşan sızıntı suyu miktarı düzenli depolama sahalarının uygulama aşamasında eşittir. Sonuç olarak, her durum için aynı tasarım kriterlerini uygulamak yerine, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği (TAKY) Çevre Bakanlığı tarafından tasarım parametreleri, iklim koşulları, tabakaların tipleri ve düzenlenmesi vb. kriterlerin düzenli depolama sahalarının performansı üzerindeki etkisini her durum için ayrı ayrı değerlendirecek şekilde revize edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE EVALUATION OF LANDFILLS WITH“HELP (Hydrologic Evaluation of Landfill Performance)”MODEL: İZMİT CASE STUDY Yalçın, Funda M.Sc. Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksel N. Demirer September 2000, 176 pages Landfills are the most economical and common final disposal method of municipal solid and hazardous wastes. Design, construction and operation of the landfills are important in preventing their adverse effects to the environment. Leachate which is the inevitable output of the landfills may cause serious pollution problems in natural water resources if not properly handled. Since the pollution load of the leachate is rather high, formation of leachate must be avoided / minimized as much as possible. Because leachate formation is one of the most important performance criteria; recently, great interest has focused on modeling leachate formation arising from landfills. To this purpose, many mathematical models was developed such as Hydrologic Evaluation of Landfill Performance (HELP) model. IllIn this study, Hydrologic Evaluation of Landfill Performance (HELP) model was used. The objective of the study was to examine the performance of Izmit Hazardous Waste Lot (İHWL) for three different cases with real data as far as possible. These cases are existing, revised (in other words, addition of second geomembrane liner and drainage layer to the existing base structure of the IHWL) and the minimum requirement of the Turkish Regulation on the Control of Hazardous Waste (RCHW) cases of the İzmit Hazardous Waste Lot (IHWL). Since the revision of the 1st cell of IHWL has been just completed, design data (i.e. area, drainage length) of the 1st cell of IHWL was used throughout the study. Results of the study revealed that revision of the 1st cell of the hazardous waste lot did not cause any change in percolation. On the other hand, percolation rate arising from the minimum requirement of the Turkish RCHW case is slightly different from the existing and revised design case of the 1st of IHWL. Numerically, percolation rate of the existing and revised design case is 0,0000036 mm/year while that of the minimum requirement of the Turkish RCHW case is 0,00021 mm/year. In fact, for practical purposes, results of the three cases are same. As a conclusion, instead of applying the same design requirements for all the cases, the Turkish RCHW may be revised by the Ministry of Environment (MoE) to evaluate the effect of design parameters, climatic conditions, layer types and arrangements etc. on the landfill performance on an individual basis by using landfill performance evaluating models such as HELP.