Characterization of bacterial isolates from salt lake
Tuz Gölü'nden bakteri izolatlarının karakterizasyonu
  1. Tez No: 93322
  2. Yazar: FİRDEVS YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. G. CANDAN GÜRAKAN, YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Tuz Gölü, tuza toleranslı, halofilik bakteri, Micrococcus, Bacillus circulans, Bacillus licheniformis, antibakteriyel aktivite, amilaz, proteaz viii t£, Salt Lake, halotolerant, halophilic bacteria, Micrococcus, Bacillus circulans, Bacillus licheniformis, antibacterial activity, amylase, protease
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz TUZ GOLU'NDEN BAKTERİ IZOLATLARININ KARAKTERİZASYONU Yalçın, Firdevs Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. G. Candan Gürakan Yardımcı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ayşegül Ozan Eylül 2000, 126 sayfa Bu çalışmada İç Anadolu'da yer alan Tuz Gölü'nden toplam oniki adet aerobik, tuza toleranslı ve halofilik bakteri izole edilmiştir. Örnek alınan bölgenin tuz konsantrasyonu % 30.5 tir. İzolatlardan dokuzu tuza toleranslı mikroorganizmalar olup, % 0.5 tuzda en fazla gelişmektedir. Tuza toleranslı izolatlar tuz içermeyen ve % 10 ila 15 tuz içeren ortamlarda çoğalabilmektedir. İzolatlardan üçü hafif derecede halofilik mikroorganizmalar olup, optimum % 2 olmak üzere % 0 ila 10 tuzda gelişmektedir. İzolatların biri dışında hepsi 55°C ila 65°C'de gelişebilen ısıya toleranslı mikroorganizmalardır. Mikroorganizmaların onbir adeti VIgeniş bir pH aralığında, 5 'ten 9'a gelişme göstermektedir. İzolatlar HTG 1 ile HTG 7 zorunlu aerob iken diğer izolatlar fakultatif aerobtur. İzolatlann onbiri hareketli, katalaz pozitif, spor oluşturan Gram- pozitif düzgün çubuklardır ve cins Bacillus olarak tanımlanmıştır. İzolat HTG 7 hareketsiz, katalaz pozitif, glikozdan asit oluşturmayan ve spor oluşturmayan Gram-pozitif bir kok olup cins Micrococcus olarak tanımlanmıştır. Seçilen Bacillus izolatları API 50 CHB testlerinden yararlanılarak tür seviyesinde teşhis edilmiştir. İzolat HTG 1 Bacillus circulans olarak tanımlanmıştır. İzolatlar HTG 2, HTG 3, HTG 4, HTG 5, HTG 6, HTG 8 ve TTG l'in Bacillus licheniformis olduğu belirlenmiştir. İzolatlar HTG 1 ve HTG 3 'ün antibakteriyel aktivitesi katı besiyerinde indikatör organizmalar HTG 7 ve Bacillus subtilis'm gelişimlerinin engellenmesi ile tespit edilmiştir. Tüm mikroorganizmalar nişasta hidrolizi dikkate alındığında % 0.5 ve 5 tuz içeren katı besiyerlerinde hücre dışı amilaz aktivitesine sahiptir. Amilaz aktivitesi kolonilerin etrafında oluşan zonlar ile belirlenmiştir. vııİzolatların büyük bir kısmının hücre dışı proteaz aktivitesi agarlı ortamdaki süttozu ve kazeinin parçalanması ile tespit edilmiştir. Proteaz aktivitesi koloniler etrafında berrak zon oluşumu ile gözlenmiştir. Tuz Gölü'nden izole edilen Bacillus circulans ve Bacillus licheniformis suşları aşırı tuza, sıcaklığa ve pH'a toleranslıdır. Bu özellikleri nedeniyle, tanımlanan mikroorganizmalarca üretilen amilaz ve proteazlarm biyoteknolojik amaçlar için kullanımı olasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF BACTERIAL ISOLATES FROM SALT LAKE Yalçın, Firdevs M. Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. G. Candan Gfirakan Cosupervisor: Asst. Prof. Dr. Ayşegül Ozan September 2000, 126 pages In this study, a total of twelve aerobic halotolerant and halophilic bacteria were isolated from Salt Lake located in Central Turkey. The salt content of the sampling site was 30.5% (w/v). Nine of the isolates were halotolerant which grew optimally at 0.5% (w/v) salts. The halotolerant isolates were able to grow in media without salt and with 10-15% (w/v) salts. Three of the isolates were slightly halophilic growing between 0-10% (w/v) salts with an optimum at 2%. All of the isolates, except one were thermotolerant growing at temperatures between 55 to 65°C. Eleven of the 111bacterial isolates grew over a wide pH range, between 5 to 9. Isolates HTG 1 and HTG 7 were strict aerobes whereas the rest were facultative aerobes. Eleven of the isolates were motile, catalase positive, endospore- forming, Gram-positive straight rods and were allocated to the genus Bacillus. Isolate HTG 7 was a nonmotile, catalase positive, nonspore- forming, Gram-positive coccus which did not produce acid from glucose and was assigned to the genus Micrococcus. Selcted isolates of Bacillus were identified at the species level by using API 50 GHB tests. Isolate HTG 1 was described as Bacillus circulans Isolates HTG 2, HTG 3, HTG 4, HTG 5, HTG 6, HTG 8 and TTG 1 were determined to be Bacillus licheniformis. The antibacterial activity of strains HTG 1 and HTG 3 was detected on agar by growth inhibition of the indicator organisms, HTG 7 and Bacillus subtilis. All strains possessed extracellular amylase activities based on starch hydrolysis in solid media with 0.5 and 5% (w/v) salts. Amylase activities were detected by clear zones around colonies. IVMajority of the strains had extracellular protease activities detected by degradation of skim milk and casein on the agar. Protease activities were observed by clear zone formation around colonies. Strains of Bacillus circulans and Bacillus licheniformis isolated from Salt Lake tolerated extremes in salt content, temperature and pH. As a result of these properties, the amylases and proteases produced by the microrganisms may have a potential to be used for biotechnological purposes.