LGS hazırlık dönemi öğrenci (8. sınıf) velilerinin matematik kaygıları ile öğrencilerin matematik kaygıları arasındaki ilişki
The effect of mathematic concerns of the parents of students in the preparatory period of LGS (grade 8) on students' mathematic anxiety
  1. Tez No: 933286
  2. Yazar: RIDVAN BADEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIYMET ZEHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Matematik Kaygısı, Veli Matematik Kaygısı, Anxiety, Math Anxiety, Parent Math Anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, LGS sınav dönemine hazırlık aşamasında olan sekizinci sınıf öğrencilerinin matematik kaygı düzeylerinin velilerinin kaygı düzeyiyle ilişkisi olup olmadığı ve bu dönemdeki kaygı düzeylerinin hangi demografik değişkenlerle ilişkili olarak farklılaştığı araştırılmıştır. Araştırmada nicel yaklaşım kullanılmıştır. Nicel olarak betimsel tarama ve ilişkisel tarama yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma, 313 sekizinci sınıf öğrencisi ve bunların araştırmaya katılmayı kabul eden 171 velileri ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde öğrencilerin matematik kaygı düzeylerinin okudukları okul, cinsiyet, okul harici matematik desteği alıp alamadıklarına bağlı olarak farklılaştığı görülürken, okul öncesi eğitim alıp almadıklarına bağlı olarak farklılaşmadığı saptanmıştır. Velilerde ise çocuğun cinsiyeti, velinin cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu gibi değişkenlere bağlı olarak kaygı düzeylerinin farklılaşmadığı saptanmıştır. Ancak, gelir durumuna göre matematik kaygısı farklılaşmıştır. Bunlarla birlikte, velinin eğitim hayatında matematik başarısı ve matematiğe olan ilgisi matematik kaygısını farklılaştırmıştır. Ayrıca, velinin matematik kaygısının öğrenci kaygısıyla olan ilişkisi analiz edildiğinde ise velinin kaygısındaki bir birimlik artışın öğrenci kaygısı üzerinde yaklaşık %16'lık bir artış etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated whether the mathematics anxiety levels of eighth grade students who were in the preparation phase for the LGS exam period were affected by the anxiety levels of their parents and which demographic variables caused the anxiety levels to differ in this period. Qualitative and quantitative methods were used together in the research. Quantitatively, descriptive scanning and relational scanning methods were used. The research was conducted with 313 eighth grade students and 171 of their parents who agreed to participate in the research.As a result of the analysis, it was determined that the mathematics anxiety levels of the students differed depending on the school they attended, gender, and whether they received mathematics support outside the school, but did not differ depending on whether they received pre-school education or not. It was found that the anxiety levels of parents did not differ depending on variables such as the child's gender, the parent's gender, age, and educational status. However, mathematics anxiety did not differ according to income level, and negative evaluations of the child's mathematics course differed. In addition, the parent's mathematical success and interest in mathematics in educational life have differentiated both the mathematics anxiety and the evaluation style of the child. Additionally, when the effect of parent's math anxiety on student anxiety was analyzed, it was determined that a one-unit increase in parent's anxiety had an increase relation of approximately 16% on student anxiety.